Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

"Baśniowy" Ogród 23:39, 16 lip 2012

Do góry
Witaj Basiu, piękne lilie pokazałaś, zwłaszcza biała mnie urzekła. Liliowiec fantastyczny, no i oczywiście Jan Paweł II też go mam, jest niezawodny. Co do kretów, nornic i innych stworów, też mam ich dosyć. Zrujnowany trawnik w jednym miejscu doprowadza mnie do szewskiej pasji. Nie wiem co z tym robić jeszcze psu się obrywa, bo kopce jeszcze bardziej rozsypuje
Pod orzechem 22:43, 16 lip 2012

Do góry
pawelec napisał(a)
Witam Panią Danusię w mym skromnym wątku

Myślę, że nie będę porywał się z motyką na słońce i wezmę się najpierw za ogródek przed domem od strony ulicy. Zanim jednak przejdę do rozrysowywania rabat zastanawiam się co zrobić z roślinami, które się w ogródku znajdują. Mam tam cisy, które nigdy nie były cięte i rosną jak chcą, ogromniastą sosnę, która zacienia cały ten kawałek ziemi i od sąsiada thuje. Reszta roślin tzn lilie, 2 świerki Conica i hortensja są do przesadzenia w razie czego.

Ponieważ bardzo mi się podobają ekrany z cisa myślałem o wycięciu moich starych cisów i posadzeniu nowych. Z resztą nie wiem co zrobić, wyciąć, zostawić.... ehhh... trudna decyzja

Na forum mówimy sobie po imieniu

Sośnie podgól gałęzie od dołu, żeby można było pod nią przechodzić. Ewentualnie cosik posadzić.
Cisa starego nie wywalaj, to skarb. Raczej go podetnij, odbije ze starego drewna.

Dokup hortensji bukietowych, zwłaszcza odmianę Limelight ( to moja ulubiona i pięknie kwitnie, niezawodnie).
W cieniu - zacieniona 21:21, 16 lip 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Bogusiu lilie jak róże zasługują na miano królowych ogrodu
Tylko szkoda ...że nie kwitną dłużej...jeszcze sporo w pąkach.
Kolorowy ogród na piasku 21:21, 16 lip 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Obejrzałam kilka ostatnich stron. Naprawdę ładnie, fotelik zachwycił wszystkich, mnie też. Stolik do posiłków jak z obrazka. A kwiaty, zwłaszcza lilie, no ale może już za dużo moich zachwytów.

Dziękuję Bożenko, tak zachwytów bezmiar ........
W cieniu - zacieniona 21:17, 16 lip 2012

Do góry
Bogusiu lilie jak róże zasługują na miano królowych ogrodu
W cieniu - zacieniona 21:16, 16 lip 2012

Do góry
Lilie nadal czarują...
Ogrodowe pomysły - pierwsze kroki 20:57, 16 lip 2012

Do góry
Tak droga Ewelinko na powyższym zdjęciu są przepięknie pachnące lilie
Ogrodowe pomysły - pierwsze kroki 20:49, 16 lip 2012

Do góry
Ja widzę i to bardzo ładne zdjęcia
Na tym ostatnim zdjęciu co to takie wysokie żółte na tle iglaka? Lilie?
Ogród średniowieczny i nie tylko 19:32, 16 lip 2012

Do góry
No właśnie wakacje !!! a po nich tyle pracy jakby człowiek przez rok nic nie robił Dziś skoro wróciłem to oczywiście od razu do ogrodu i parę niespodzianek. Po pierwsze lilie, które miały być białe (św. Józefa lub Antoniego jak kto woli ) były RÓŻOWE, a jedna nawet bordowa - tak to kupować na targu, ale też ładne Wszędzie pełno chwastów - jak ja to ogarnę ? Oczywiście po drodze zrobiłem też zakupy : perowskia, biała trzykrotka, miskant Zebrinus i coś niebieskiego - takie ładne kwiatki, ale już zapomniałem nazwę Zdjęć nie zdążyłem zrobić - może jutro. Dalej staram się trzymać zasady, że kupuję tylko białe i niebieskie byliny na rabatę angielską, ale jak na nią patrzę to zaczyna się mienić kolorami tęczy heheheh. Może tak zostanie - mnie się podoba, a innym nie musi
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:01, 16 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

hehe, Irenko, ja też byłam "poza forum" kilka dni...nie nadrobię, nie ma szans... ale właśnie wgrywam fotki z soboty zapraszam do oglądania
a zmęczenie - to jest dobre zmęczenie ! wolę to niż tv

to też nie nadrobisz, ha, ha
obejrzałam juz fotki, piękne i te pomidorki, no to bajecznie pokazałaś! i pachnące frezje
a mnie ostatnio na czytanie wzięło, aż M. się dziwi, że ogród odpuściłam i dziś goni do roboty, będziemy przesadzać wisterie na nową rabatę, pomysł zaczerpnięty z wczorajszej wycieczki

hahaha ! wystarczy wycieczka i już...zmiany ! skąd ja to znam
choć osiągnęłam (póki co) pewien poziom zadowolenia. Zobaczymy na jak długo.....
wiem, że będę dosadzać cebulowe ! i lilie, duuzo lilii - pokazałaś taką fotę jak one sterczą zza host przed rh ! ja tak mam i mogę je tam wcisnąć, tadam
Kolorowy ogród na piasku 17:04, 16 lip 2012

Do góry
Obejrzałam kilka ostatnich stron. Naprawdę ładnie, fotelik zachwycił wszystkich, mnie też. Stolik do posiłków jak z obrazka. A kwiaty, zwłaszcza lilie, no ale może już za dużo moich zachwytów.
zielonastrefa 16:36, 16 lip 2012

Do góry
Witaj Milenko !!!!
jak pieknie kwiatowo i ...owocowo !!!!!
lilie, roze...i jeszcze smkolyki...pychotka !!!!
pozdrawiam cieplutko i dziekuje za wszystko...zwlaszcza za cieplutkie slowa..!
Małe przeróbki ..... gotowa na wszystko 16:34, 16 lip 2012

Do góry
Witajcie Kilka tygodni czytania, obserwowania a przede szystkim podziwiania Waszych pomysłów, ogodów , realizacji planów, aż w końcu postanowiłam się zarejstrować i prosić was o pomoc.
Wasze wjazdy na posesje, ogródki a raczej ogrody są CUDOWNE.
Chęci do pracy z mojej strony i strony R (mojej połówki) są wielkie tylko brak pomysłu i jak narazie materiałów ;( roślinnych
Ale zacznę od początku. 9 lat temu przeprowadziłam sie po ślubie do meża czyli "migracja " z miasta na wieś - domek jednorodzinny "kawał pola" z brakiem pomysłów. Dorobiliśmy sie (raczej ja) małego ogródeczka kwiatowego (co bardzo lubię). Kawałek trawki, iglaczki, skalniaczki i byliny oraz jednoroczne. Ogródek jakoś ogarniam choć czekają go WIELKIE zmiany na jesień.

Moją zmorą jest jak narazie wjazd na posesję (zwykłe podwórko) Całośc wjazdu ma około 40 m długości (co widać na foto) i około 2 m szerokości (można troszkę poszerzyć). Wzdłóż betonowego płota posadziliśmy Tuje szmaragd narazie są malutkie ale myśle że sie szybko zadomowią i rozrosną. W tym roku z nadmiaru zimozielonych "powtykałam je pomiędzy tujki.
Nie ukrywam że brakuje tam odgrodzenia trawki (usychającej) od "szlaki " - wjazd będzie w przyszłości niedalekiej pokryty kostką i czegoś żywego. Myślałam o forsycji, bukszpanach, i wierzbach (jedna juz tam się znajduje)

Z nadzieją na waszą pomoc - jak to rozplanować wstawiam kilka foteczek - myśle że do ogarnięcia i zrozumienia co gdzie jest

Prawa strona WJAZDU i lewa strona mały kwiatowo - trawnikowo - iglasty ogródek (bałagan na kółkach) Między innymi: hosty, yuki (w nadmiarze) mieczyki, róże cantedeski, i LILIe (moje ulubione)

To mój wjazd:
1. po prawo bez biały ( nie do ruszenia - pamiątka po mamie )
2. Cis (chyba) ale malutki
3. skalniak
4. wierzba na pniu
Reszta do zaplanowania
Tujki musza pozostać

Mniej więcej w połowie płotku rosną 2 róże pienne a na końcu tych 40 m kilka tujek własnej hodowli , tawuła i yuki (młode)

Roślinki nie są wielkie ale ciesza oko jak rozną z roku na rok , choć jak Danusia wolałabym "już dorosłe sztuki "

Z nadzieją na pomoc z Waszej strony jeszcze raz się witam )
Iza

Wjazd

Całość po płocie

skalniak

Pośrodku młodziutkie w tym roku sadzone róże pienne (2 kolory ) - i jednoroczne kapustki ozdobne + canna do wykopania na jesień

Między tujami zimozielone (nie znam nazwy)

Całość beznadziejnie wykończona (przed betonem gdzie parkują autka) w tym roku na wiosnę roślinkami z "własnej prawie " produkcji ( yuki, tawuła - kupiona) malutka wierzba ) ;( Wszystko prosi sie o zmiany

POMOŻECIE ???

Mój ogródek pod Gdańskiem 16:30, 16 lip 2012

Do góry
Jestem
U ciebie bujnie i kolorowo i jak widzę, kochasz tez rośliny w donicach; a lilie tez masz piękne
pozdrawiam Moniko
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:20, 16 lip 2012

Do góry
Śliczne te ciemne lilie! I fioletowa róża moje marzenie sprzed roku. Trochę się wyleczyłam gdy minionej zimy zobaczyłam na termometrze -30 stopni
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:17, 16 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

Irenko,cofnęłam się kilka stron,żeby nadrobić zaległości,a tam jakie cudowne liliowce zobaczyłam Kocham je,a Twoje są prześliczne!

Maju, masz piękne lilie, ale liliowce jednak są inne i chyba jak w kępie rosną, bardziej mnie do siebie zaczynają przekonywać przy okazji święta liliowców była sprzedaż w Wojsławicach, ale nie były za ciekawe; dostałam od babki wizytówkę i mówi, że ma więcej i prowadzi sprzedaż wysyłkową
będę musiała zerknąć, jak co podam ci namiary
pozdrawiam

Masz rację,że liliowce najładniej wyglądają w kępach.Moje są młode,jeszcze wszystko przede mną A o namiar poproszę jakby coś Ja liliowce kupuję na targach Gardenia,maja co roku spory wybór i jak na razie wszystkie rosną.

Moje też młode, ale juz pieknie się rozrastają; nadal będę kupować i podaję ci namiar, gdzie kupiłam swoje; babka ma niesamowite odmiany, takich nawet nie ma w Wojsławicach

http://www.ismena.olsztyn.pl/
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:04, 16 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko,cofnęłam się kilka stron,żeby nadrobić zaległości,a tam jakie cudowne liliowce zobaczyłam Kocham je,a Twoje są prześliczne!

Maju, masz piękne lilie, ale liliowce jednak są inne i chyba jak w kępie rosną, bardziej mnie do siebie zaczynają przekonywać przy okazji święta liliowców była sprzedaż w Wojsławicach, ale nie były za ciekawe; dostałam od babki wizytówkę i mówi, że ma więcej i prowadzi sprzedaż wysyłkową
pozdrawiam

Masz rację,że liliowce najładniej wyglądają w kępach.Moje są młode,jeszcze wszystko przede mną A o namiar poproszę jakby coś Ja liliowce kupuję na targach Gardenia,maja co roku spory wybór i jak na razie wszystkie rosną.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:20, 16 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

pozdrawiam
Moje poletko 10:30, 16 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Dzisiaj nareszcie zrealizowałam,to co nie udawało mi się od 2 lat!
Dotarłam do Wojsławic
Wrażenia niesamowite i już wiem ,że nie była to moja ostatnia wizyta w tym miejscu
Zdjęć dużo, aż nie wiadomo co pokazać!
Długo nie ochłonę,bo oprócz tej ilości kolorów które tam na mnie "natarły"
doszło do absolutnego przypadkowego spotkania z Ewą z Pszczelarni
Zobaczyłam znajoma twarz ze zdjęcia z Ogrodowiska

No to miałyscie fajne spotkanie
Elfik tam też byla, z Dzidką
Celinko, kupiłaś coś?

Kupiłam a jakże!
żurawki, jeżówka, liliowce, lilie
Niestety byliśmy troszkę spóźnieni i co lepsze okazy zniknęły!
Ale i tak jestem zadowolona ,bo wycieczka super!

Ogrodnik mimo woli 23:56, 15 lip 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Już wiem , jakie mam dokupić kwiatki do swojej wiejskiej rabatki. na pewno lilie i jeżówki. Twoje są śliczne Ja też już jem swoje pomidorki, ogorki, cukinię

Wiejska rabata bez floksów, jezówek, lili , ostróżek, liliowców... nie jest wiejska.... Lilie niektóre intensywanie pachna... nie każdy to trawi..... wtedy trzeba kupowac bez zapachowe.... i przy pachnacych ózach lepiej ich nie sadzić razem...bo lilie które pachna... to chyba nic tak intensywnie w ogrodzie nie pachnie jak one..
Natomiast jezówki.... śliczne są do samej póżnej jesieni..... bo zasuszone koszyczki też są fajne.. dlatego je zostawiam na zime bez ścinania.... cieplej im.. i się wysiewają ,a zimą zdobią.....
Szkoda,że cię nie będzie w sierpniu u mnie... bo białe i różowe - mam dużo siewek... chyba na spotkanie wykopię zamiast wyrzucać i kto będzie chciał to sobie weźmie.... "kolorowe" to nowe nabytki.... ale przezimowały bez problemu... ale były przysypane korą....
W jarzynowie jesteś szybsza.. ale u Ciebie wszystko perfekcyjnie... Pełny szacunek dla gospodyni.... i dal psiaków co nie grandzą.. jesteście wyjątkowi .....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies