Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

Mala_Mi 22:17, 27 cze 2012

Szkoda...bo w niedzielę muzeum nieczynne
Dzięki za odpowiedź ..
MarekW 22:39, 27 cze 2012

Nie ma problemu tylko napisz na prywatną wiadomość się umówimy
mira 23:38, 27 cze 2012

MarekW napisał(a)

Marku dzięki, za odpowiedź, u Danusi też widziałam i fajnie połaczyła tę różę z białymi kwiateczkami / nazwy uff/

poszukam miejsca i pewnie kupię

mam kolejne pytanie już mniej ogrodowe - otóż planuję i planuję wreszcie zobaczyć Bolestraszyce i oczywiscie Przemyśl - już mi schodzi tak parę lat
ale.. czy mógłbyś mi polecić 3 miejsca w Przemyślu bezwzględnie do zobaczenia? tak jak dla cioci
zainteresowanej zwiedzaniem !
i przy okazji miejsce gdzie można zjeśc coś dobrego i nie jest to pizza

pozdrawiam

Przemyśl jest na tyle mały ale ciekawy, że trudno polecić tylko trzy miejsca Ale żelaznym punktem jest katedra łacińska i przed jej wejściem Muzeum Archidiecezjalne z ogrodem średniowiecznym dalej koniecznie trzeba zajrzeć do karmelitów bosych i może jeszcze do katedry greckokatolickiej w kościele pojezuickim (wszystkie te atrakcje w promieniu 200 m od siebie. Na lody koniecznie trzeba zajrzeć na Kazimierzowską, a do jedzenia można wybrać włoskie klimaty w restauracji La Costa (nie koniecznie pizza) nad Sanem, ewentualnie najlepsze pierogi dostaniesz w barze Rubin niedaleko lodziarni na Kazimierzowskiej.
W Przemyślu można też wybrać się na Zniesienie z fortem centaralnym Twierdzy Przemyśl i kopcem tatarskim skąd piękny widok na wschód w stronę Lwowa i na południe też aż po Ukrainę

bardzo dziękuję za info - uporządkowałeś mi moje zachcianki zwiedzaniowe, a o tym barze Rubin to słyszałam w pociągu jak ktoś zachwalał
na razie znów oddala się moja wycieczka ale w głowie zaplanowana - na pewno się podzielę wrażeniami i kto wie może nawet zobaczę ogród średniowieczny :
pozdrawiam

abiko 09:25, 28 cze 2012

Marku, pięknie Ci rozkwitły róże, Chopin mnie zachwyca, a u mnie tylko parę kwiatków..ależ musi być zapach
monteverde 00:13, 09 lip 2012

Marek co tu tak cicho podglądowo, gdzie zdjęcia "leniuchu"
MarekW 01:47, 09 lip 2012

Jesem na wakacjach więc nie mam jak zrobić zdjęć i nawet nie wiem jak tam się ogród sprawuje w te upały
agata_chrosc... 16:33, 13 lip 2012

Marku, jak już wrócisz z wakacji (super udanych mam nadzieję) to mam prośbę. Czy mógłbyś mi napisac jak wysoka jest u Ciebie Queen of Sweden ? Dzięki z góry.
MarekW 19:25, 16 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Marku, jak już wrócisz z wakacji (super udanych mam nadzieję) to mam prośbę. Czy mógłbyś mi napisac jak wysoka jest u Ciebie Queen of Sweden ? Dzięki z góry.

Agato u mnie Queen of Sweden całkiem normalna ok 120 cm wysokości. Dzisiaj zaglądałem i chyba będzie kwitła drugi raz. Kwiaty w większości na podobnej wysokości, pędy wyprostowane i chyba całkiem bezkolcowe ( o ile nie mylę z inną różą )
MarekW 19:32, 16 lip 2012

No właśnie wakacje !!! a po nich tyle pracy jakby człowiek przez rok nic nie robił Dziś skoro wróciłem to oczywiście od razu do ogrodu i parę niespodzianek. Po pierwsze lilie, które miały być białe (św. Józefa lub Antoniego jak kto woli ) były RÓŻOWE, a jedna nawet bordowa - tak to kupować na targu, ale też ładne Wszędzie pełno chwastów - jak ja to ogarnę ? Oczywiście po drodze zrobiłem też zakupy : perowskia, biała trzykrotka, miskant Zebrinus i coś niebieskiego - takie ładne kwiatki, ale już zapomniałem nazwę Zdjęć nie zdążyłem zrobić - może jutro. Dalej staram się trzymać zasady, że kupuję tylko białe i niebieskie byliny na rabatę angielską, ale jak na nią patrzę to zaczyna się mienić kolorami tęczy heheheh. Może tak zostanie - mnie się podoba, a innym nie musi
agata_chrosc... 20:01, 16 lip 2012

MarekW napisał(a)

Agato u mnie Queen of Sweden całkiem normalna ok 120 cm wysokości. Dzisiaj zaglądałem i chyba będzie kwitła drugi raz. Kwiaty w większości na podobnej wysokości, pędy wyprostowane i chyba całkiem bezkolcowe ( o ile nie mylę z inną różą )

No to całkiem spora, bo u innych raczej metra nie przekracza. A możesz napisac w jakich warunkach ona rośnie u Ciebie? Ile słońca, ile wody, jaka gleba? Chodzi o to, że bardzo mi się podoba, ale jedyne miejsce, jakie dla niej mam to nieco z tyłu rabaty. I jeśli faktycznie miałaby 120cm to ok, ale jeśli 80cm jak u wielu innych, to już nie bardzo. Sorry, że tak wypytuję