Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:21, 26 lis 2012

Do góry
Rany, jak pięknie z tymi polami rzepaku po horyzont!

Bardzo ładne zdjęcia natury (te na poprzedniej stonie) zrobiłaś.
Cudne.

W doborze aparatu nie pomoge, nie znam się. Cykam tym, co jest pod ręką.
O nowym aparacie pomyslę dopiero, jak ogród do jakiegoś ludzkiego wyglądu doprowadzę.

Buziaki
SAŁATKA z selera naciowego 09:14, 26 lis 2012

Do góry
Anula, dzięki za przepis.
Wczoraj zrobiłam, goście byli zachwyceni (ja też).
Dałam sporo czosnku. Jest świetna, pomimo prostoty wykonania.
Ogródek Hanusi po zimie 09:10, 26 lis 2012

Do góry
Haniu, dziękuję za odpowiedź, dopytuję tylko jeszcze.
Jak teraz kompostownik przykryję, to do kiedy ta pierzynka ma leżeć?
Ogródek Hanusi po zimie 08:56, 26 lis 2012

Do góry
Tess..... byłam u Ciebie,napisałam,pozdrawiam.
Wszystkim pozostałym dziękuję za odwiedziny......[
Anitko,Marzenko,Weroniko...... Zawsze uśmiecham się na widok waszych wpisów.....zostawiam dla was słoneczko,dziś u mnie już świeci.....

W Gąszczu u Tess 07:38, 26 lis 2012

Do góry
Tess nakolanniki to świetny pomysł! Wprawdzie po operacji kolana kucnąć jak człowiek (jeszcze) nie potrafię, ale pracuję nad tym, a takowe cosik fajna rzecz!

miłego dnia!
W Gąszczu u Tess 07:17, 26 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Tess nawet cichaczem w środku nocy wątku nie można założyć, bo szpiedzy śledzą nowe wątki!!! Skandaliczny skandal!!
UPRASZA SIĘ O ZDJĘCIA!

Madżenka, niby zrobiłam, ale u mnie tak ponuro o tej porze roku...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 06:28, 26 lis 2012

Do góry
Irenko, obejrzałam wszystko u Danusi. U Ciebie właśnie nadgoniłam.
Kogucik fajny

Czemu, będąc na giełdzie w Broniszach, do mnie nie zajrzałaś?
Mieszkam rzut beretem.
Foch.
W Gąszczu u Tess 06:25, 26 lis 2012

Do góry

No to pokażę jeszcze gdzie przechowuję od wiosny do jesieni moje narzędzia.
Pod wiatką miejsca mało, więc wiszą sobie na zewnętrznej ścianie, pod daszkiem.

Wygodnie i poręcznie.

I na koniec prezentacji moje najnowsze pomoce ogrodowe

Tak, tak, to nakolanniki. Brukarskie. Używałam je kiedy robiłam nasadzenia na długiej rabacie wzdłuż domu. Ziemia była straszliwie mokra, kolana miałam stale mokre, groziło przeziębieniem. No to takie remedium sobie w budowlanym zakupiłam

Buziaki

W Gąszczu u Tess 06:15, 26 lis 2012

Do góry
Aniu Monte, dzięki za sprostowanie co do liści orzecha (że te garbniki to tylko orzech czarny). Nie wiedziałam o tej różnicy, co w moim przypadku nie robi żadnej, bo liści orzecha nie mam...

Nie mam też pomidorów i ogórków, więc i tego zakazanego składnika nie dodaję.

No i oczywiście nie daję pod pryzmę tego czegoś, co by wietrzenie zapewniało od dołu...
Ech, gapiszon

Haniu - buziaki za całokształt Rada z dywanem do wykorzystania od zaraz (nigdy kompostu nie przykrywałam). Właśnie, od kiedy należy go przykryć? I do kiedy?

Grabulki, się wyczekałaś Ściskam, tuliskam, buziam i macham (w dowolnej kolejności)

Aniu asc, aż tak źle to chyba nie jest ( cyt.:wyszła porażka, dno i katastrofa.)?

Pozdrawiam wszystkich i pokażę moje dwa kompostowniki.
Jeden ma kupę lat i nie jest prawidłowo skonstruowany (zbyt ściśle ułożone deseczki), drugi kupiłam za 19,90 netto w Selgrosie w tym roku. Marnej wytrzymałości zapewne (cienkie te deseczki są). Ale za takie pieniądze uznałam, że warto.

A wężyk który widać na zdjęciu odprowadza na kompost deszczówkę z daszku wiatki gospodarczej. .

Ogródek Hanusi po zimie 05:58, 26 lis 2012

Do góry

Haniu - buziaki za całokształt
Rady kompostowe super, a ta z dywanem do wykorzystania od zaraz (nigdy kompostu nie przykrywałam). Właśnie pytanko mam - kiedy należy go przykryć? I do kiedy?

Pozdrawiam i wrócę doczytać
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 05:43, 26 lis 2012

Do góry
anipla napisał(a)

nie pędź tak bo będziesz musiała znowu nazwę wymyślać...

Ależ absolutnie nie będzie takiej potrzeby. Będzie po prostu Madżenie ogrodnika II.
Nazwa adekwatna, akuratna i zachwycająca (brawa dla Grabi za jej wymyślenie).
Koniec, kropka.

Madżenka, jeszcze nadążam, ale już nogi gubię

Buziam
Ogród w lesie 00:29, 24 lis 2012

Do góry
Grabulki, sorry, że tak późno piszę, ale wywaliło mnie z sieci. Po prostu bezczelnie wywaliło i nie mogłam przywrócić połączenia.

Rodzina świnek rewelacyjna! Boska!
Alegoria ogrodnika zwaliła mnie z nóg))

A pomysł z dywanem - zaskakujący, ale ja zamierzam go wykorzystać. Gdzieś mam jakiś stary, muszę M. zapytać.
W Gąszczu u Tess 00:09, 24 lis 2012

Do góry
Tess nawet cichaczem w środku nocy wątku nie można założyć, bo szpiedzy śledzą nowe wątki!!! Skandaliczny skandal!!
UPRASZA SIĘ O ZDJĘCIA!
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 23:50, 23 lis 2012

Do góry
Eee taam - nie obejrzysz się i będzie po lebiodzie Ogród Ci piękny wyrośnie!
Baraga - to już taki zwyczaj ogrodowiska, że na 1000- czka hucznie świętujemy
Julka - dla pocieszenia dodam, że nawet ja już dzisiaj nie dawałam rady być na bieżąco na obu wątkach
Iza - ożesz i co mam na sumieniu zakupy???
Anitko - z przyjemnością będę się wymieniać z Tobą energią
Kris - taki zestaw kwiatuchó to już jawna niesprawiedliwość dziejowa, tytuł II Miss też zajęty... Jak pokaże sz jeszcze trzecią to popełnie sepuku
Juzia - ja nie pędzę, to goście drzwiami i oknami z gratulacjami przybiegają
Asica - dziękuję za pochwały, zapraszam szczególnie wiosną , gdy zakwitną tulipany i magnolie i jeszcze kilka zmian planuję
Hogata - brzózki fotografuję teraz dokładnie z myślą o Tobie !
Aniu Monte - cudny kwiat przyniosłaś!
Kasiu - i Ty z piękną różą, boskie kfiatki
Sebek - oswoisz się z nazwą Pamiętaj początek KIEDYŚ TU .....
Łosiu - ja się sezonu nie mogę doczekać
Urszula - poczekaj wyciągam z lodówki nowego szampana !!!
Tess - za "kwiatucha" dziekuję
Bogda - w podpisie moim jest już nowy link
Richie - wracaj koniecznie!
Basiu - ja bym tak bardzo nie liczyła na ogarnięcie wątku
Na razie zwolniliśmy ale wiosną znów damy speeda

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:49, 23 lis 2012

Do góry
Madżenko, pięknie wątek nowy zaczęłaś. Od zdjęć oczu nie mogłam oderwać.
Gratulacje!

Kfiatuch od serca dla Ciebie z życzeniami kolejnych setek i tysiączków stron

W Gąszczu u Tess 22:39, 23 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?
[b]

Jak to tak? Ewkę wytesiskałaś a mnie nie? Skandaliczny skandal!
W Gąszczu u Tess 22:37, 23 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tessi, chciałam się przywitać. Zainteresowałam się poradami na temat kompostowania. Usiądę więc i poczekam. Pozwolisz?
A te zGAPione inspiracje nie chcą się otworzyć.

Grabulki, mam nadzieję, że nie siedzisz nadal czekając na info o kompostowaniu…

W nagrodę za cierpliwość i wytrwałość Grabie dostaną w pigułce to, czego się dowiedziałam o kompostowaniu w wątku Bogdzi (no i trochę w innych wątkach).

Kompost:
 - trzeba podlewać,
 - musi być dostęp powietrza,
 - dobre (polecane) jest wapnowanie (1 kg wapna – proszek kupowany w ogrodniczym) na 1m3: spulchnia, odkaża i zatrzymuje procesy gnilne. Można dać wapno z magnezem – tak dała Ania Monteverde. Ania poleca też dolomit.

Trochę o składnikach kompostu:
- iście orzecha nie nadają się do kompostowania – garbniki w nich zawarte są szkodliwe dla roślin,
- iście dębu niczemu nie szkodzą, ale długo się rozkładają, więc lepiej ich do kompostu nie dawać. Można je natomiast kompostować oddzielnie, w worku foliowym (do liści dodać wody, zawiązać, odstawić w kąt),
- igły z drzew iglastych nadają się do kompostowania, tylko trzeba je przykrywać warstwą ziemi,
do kompostu można dodawać popiół (z kominka, a ktoś u Bogdzi pisał, że z grilla też).

Epodlas (Bożenka) na wierzch kompostu kładzie zawsze jakieś gałęzie, słomę, żeby utrzymać ciepło.

Do przyspieszania procesu kompostowania Danusia w wątku KasiWB polecała KOMPOST RADIVIT (ale napisała też, że może być cokolwiek innego).

I na koniec pokażę kompostownik Kraani (nabyty na allegro), którego konstrukcją jestem zachwycona.

żródło: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1539-ogrod-w-lesie-moje-miejsce-na-ziemi?page=34

Przede wszystkim dlatego, że można swobodnie wyjmować deszczułki i wybierać kompost z dołu, z boku albo z przodu.
Pokazywałam go już M. Pochwalił funkcjonalność i obiecał, że mi coś- w- podobie zrobi.

To tyle o kompostowaniu.

A inspiracje się otwierają, tylko trzeba je skopiować i wkleić w wyszukiwarkę GAPową.

Buziaki
W Gąszczu u Tess 22:29, 23 lis 2012

Do góry
Aniu Monteverde – no właśnie było już późno, zajrzałam do kilku ogrodów, nikogo nie zastawszy a potem zwyczajnie padłam ze zmęczenia.

Ewuś – już tesiskałam i buziałam u Ciebie, ale to było ze dwa dni temu, to może i dziś chcesz? Tesiskam i buziam. I jeszcze raz, i jeszcze… Wystarczy?

Madżenko
– mało czasu mam na szwędanie po ogrodach. Stanowczo za mało. Jest po 22.00, a ja jeszcze u Ciebie nie byłam z gratkami, choć wiem od rana, że w nocy cichaczem nowy wątek otworzyłaś.
Justyno, witam Cię w moim ogrodzie. Nie mam pojęcia, jaka to odmiana, bo ona ma ładnych kilkanaście lat. Kiedyś pewnie była karteczka, może nawet wiedziałam, jaka to odmiana, ale nie pamiętam.

Beta - no do wczoraj myślałam, ze to nie rewolucja będzie, tylko lekki lifting. Ale już tak nie myślę
Odpowiedziałam Ci w Twoim wątku.

Tesiskam mocno, dziewczyny
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:24, 23 lis 2012

Do góry
Tess, Ania asc, Martek - bardzo dziękuję Wam za cenne uwagi! niby człowiek czyta, ale nie wszystko wyłapie całe szczęście, że Ktoś czuwa M. obiecał zrobić przewiewy ) Pozdrawiam Was!

nieszka - otórz to - "zajęta sadzeniem i kopaniem żeby pomyśleć o tym co najważniejsze" i tyle już "surowca" zmarnowałam przez 2 sezony ale gdzie ja tam myślałam wtedy o kompostowniku )
Dzięki i pozdrawiam!

Ogród nad Rozlewiskiem 22:18, 23 lis 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Jak ja lubię tu zaglądać. Cisza, spokój i boćki...pięknie!
Tessi nie wycinasz serbów mam nadzieję? To co, że nie pasują do krajobrazu...są piękne i niech krajobraz dopasuje się do nich. Biegusiem, ino szybko

Aguś, no co za herezje wypisujesz Oczywiście, że ich nie wytnę!
Wiem, że jakieś pół roku temu pisałam, ze nie pasują.
No teraz też tak piszę. Bo nie pasują do krajobrazu. Do tych moich-nie moich łąk za płotem.
Ale są piękne

Widziałam Twoją rodzinkę świnkową. Boska! A świnka-ogrodnik mnie zabiła!
Zaraz zajdę tam do Ciebie, ino wcześniej gości w drugim ogrodzie ogarnę i Madżence złożę gratki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies