Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik mimo woli 21:30, 25 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
Deszcz lał, woda ciepłą..wiec sprawdziłam jak pływa się pomiedzy liliami.... spoko.... tylko slalom trzeba robić pomiedzy czymś na p i hiacyncikami
Synuś ubawiony poleciał po aparat i cyknął fotkę..... niestety za dużo się nie dało, bo aparat też zamókł..... ale lilie ogromniaste i mają dużo kwiatuchów...
Ale super..a teraz sie susze...

Acha....wody od deszczu przybyło i mam jej po szyję

świetne fotki
i widzę, że już kompletujesz rośliny do OKA
Ogrodnik mimo woli 21:20, 25 cze 2012

Do góry
b]Ewa[/b] - wszystkiego niestety nie mam..a może na szczęscie......... na szczęscie dal mnie...bo bym się zaorałą na śmierć w tym ogrodzie..... i tak za wielki jak na nasze 4 ręce..... . wiec jest jak jest..raz lepiej raz gorzej....... ważne, że jest co robić i że praca taka cieszy....

Myszorku - siedząc na ogrodowisku..też stwierdziłąm, że jakimś cudem u mnie dużo roślin jest większe.... i najśmieszxniejsze jest to, że ja ani nawozu, ani kompostu, ani florowitiu..... nie to że żąłuję, tylko nie mam czasu by sie cackac.... co che to rosnie, a co nie che to ...dziękuję za współpracę... ale nawet nowo posadzone miskanty...są też podbonej wysokości..może 30 cm niższe....

Przemek - nie lubiejak ktoś mi wydziera robotę z rąk... wiec nie zrobię ci tego... ale wolałabym te lilie widzieć w mojej kałurzy (jak się to pisze??? z ortografią niesatety mam czasami na bakier)..wiec będzeisz współczesna wersjąTolibowskiego..... zapraszam serdecznie.... ale juzuprzedam, że ja spowrotem zaniżam poziom spotkań..... bo jak tak bęziemy podnosić poprzeczkę..to niedługo nikt nie będzie chciał robić spotkań........ wiec ja tak dla dobra Ogrodowiska się powświęce

Bogdzia - to faktycznie jest krzaczor.... w wodzie ma średnicę ponad metra..... ma kilka pąków kwiatowych (2 się ułamały w transportach).. to są pąki, ale wygląda że będą biało-różowe.... ma to być jakaś bardzo żadka (jakie ż????) odmiana.... Nad okiem mam zamiar ustawić ławeczkę..... jak tylko coś upatrzę i zakupię to wstawiam kartkę..zarezerwowane dla Bogdzi i JOli A w innych okresach to chyba będzie moja ulubiona ławeczka

Na dobranoc.... tęcza za churami.... była przed chwilą.....

Ogrodnik mimo woli 19:30, 25 cze 2012

Do góry
Ależ się uśmiałam z Waszych komentarzy......
Przemek..... zapraszam do mego ogródka w sierpniu (i nie tylko) i obiecuje, że będę jeszcze bardziej niekonwencjonalna..i to ja Tobie doniosę drineczka z parasoleczką do basenu Materacki mam dwa.. a w materacyku otwór na szklaneczkę jest
Dziś synuś przywióz prezent od jego dziewczyny.... w przerwie w deszczu postanowiąłm posadzić prezenciki..i co????? Ja kluneło, a ja w tej glinie..porażka... częśc udało sie posadzić tyle o ile...byle do wody....reszta zadołowana.... ja ubłocona jak za lat dzieciecych... nic tylko na konkurs walki w błocie....
Deszcz lał, woda ciepłą..wiec sprawdziłam jak pływa się pomiedzy liliami.... spoko.... tylko slalom trzeba robić pomiedzy czymś na p i hiacyncikami
Synuś ubawiony poleciał po aparat i cyknął fotkę..... niestety za dużo się nie dało, bo aparat też zamókł..... ale lilie ogromniaste i mają dużo kwiatuchów...
Ale super..a teraz sie susze...

Acha....wody od deszczu przybyło i mam jej po szyję

Ogród w Alei Lipowej... 19:24, 25 cze 2012

Do góry
zrobiłam dziś parę fotek, znacie już te ujęcia , ale nie mam co nowego fotografować...... chociaz może nie wszystkie

te canny mi się strasznie spodobały, są niskie....więcej juz nie było jak chciałam dokupić

lilie zaczynają otwierać pąki

Lek na całe zło czyli mój ogród 11:28, 25 cze 2012

Do góry
Aldona.. swoją drogą ładne imię, znam tylko jedną)
Piękna akacja, z takim kwiatami jeszcze nie widziałam. Masz taką ilość ślicznych roślin, że dech zapiera.. te bodziszki, piwonie, lilie... cudeńka.. i jeszcze dziurawiec, który jest na mojej liście.. no cudo..
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:53, 25 cze 2012

Do góry

Raz wieczorem zauważyłem czerwonego robaka na lilii - pomyślałem odleci, ale rankiem była taka...

To wredny poskrzypek.
Mnie wzeszłym roku oczarował swoim pieknym kolorkiem a potem zeżarł i popsuł lilie.
W tym roku nie ma ze mna szans!!

A żurawy masz piękne!
Doczytałam u Ciebie o śląskim spotkaniu! Znowu coś przegapiłam ,bo ja też ze Śląska-Górnego!
Ogród Danuszy - odsłona 2 10:38, 25 cze 2012

Do góry
witam dzisiaj zimno wieje ach te lato zaraz się skonczy praktycznie jesien zaczyna sie juz w ..... lipcu!
czuć jej zapach potem ciepełko które się pokazuje to juz jesienne
kwitna lilie , jeszcze nie wszystkie pokazuje kwitnące

i róże Ingrid Bergmann

ma duży kwiat
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 06:38, 25 cze 2012

Do góry
Joanko ale szal roslin na dzialce.
Mnie zachwyciła babcina róża i lilie
Mój jesienny ogród 23:35, 24 cze 2012

Do góry
Aniu, niedobrze z okiem nie ma żartów, ja niedawno też tak miałem no może nie aż tak ale bolało mnie to zakrapiałem sobie sullfacetamidium natricum, maśćciowałem żeby oko nie skrzypiało oxycortem A. Jak koleżanka była z wymianą w tamtym tygodniu to miała ze sobą fajne książki Barbara Mika - Byliny słońca i cienia i skalniaki - Eugieniusza Radziula. A ja sobie piszę i wcinam jagódki. Aniu dalej będzie fotka dla Ciebie ze skalniaka.
Marto, mój miskant to już ledwo go mogę podlać a skosić to by się nie dał, nie martw się za rok odrośnie może z większą siłą. Mój cukrowy jest większy od gigantusa, muszę juto go dokładnie sfocić. Przyjeżdżaj to popatrzysz na moje trawki.
Karola, miskant jescze z 10 dni i mnie przerośnie, dziś podlałem go biohumusem. Wiesiołki też jakoś bardziej obrodziły jak zwykle, przynajmniej tak mi się wydaje. Popatrzyłem dziś co u Ciebie, ładnie wyrosły te lilie w doniczce.
Aldonko, nie przypuszczałbym żeś taka porywcza, naprawdę, ja to z każdym rokiem jestem coraz bardziej nerwowy, ja też jak mi nie idzie robota to klnę i aż w końcu ją rzucam i idę do ogrodu porobić i też mnie to uspokaja. Z rękami też mam stale kłopot a najbardziej zimą ale to związane jest to z pracą, wykonuje wyroby z mosiądzu a ręce reagują mi na cynk i skóra mi pęka przy paznokciach, boli jak diabli. Zbieram irysy żeby Cię choć trochę podgonić. Moje irysy pokazywałem chyba 3 strony wcześniej. Mam jeszcze jednego o niebieskich liściach to mój najpiękniejszy ale to niespodzianka po trzymam Cię trochę w napięciu wyślę na Twoje imieniny. tylko żebym nie przegapił.
Zapomniałem się pochwalić że w piątek dostałem pakę a w niej 2 irysy i 3 trawy. Dziś oberwałem małe odrosty które wypościł mi cypryśnik błotny do ukorzeniacza wsadziłem i do inspektu, ze 40 tego było zobaczymy czy coś mi urośnie, koreanki sadziłem 80 nasion wykiełkowały 2 cieszę się i z tego wyniku, koreanek w szkółce jeszcez nie miałem. I jeszcze dzisiejsze fotki.

Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 22:05, 24 cze 2012

Do góry
Cmok cmok

I chwila dla fotoreporterów

Pogaduszki - Ania i Magda

Prezent imieninowy dla Danusi od Finki Cudne lilie i na pewno cudniejsze ostróżki

Ogrodnik mimo woli 21:40, 24 cze 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ależ u Was wszystko kwitnie!! Pysznogłowki - muszę poczytać - piękne!!
A ta pierwsza róża - nigdy nie widziałam dwukolorowej w ten sposób - spód ciemniejszy niż wierzchnie płatki -piękna! Lilie cudne, hortensji zazdroszczę, u mnie pomarzły... trytomy piękne, też mi zimy nie przetrwały, młode były na tym rozchodniku i u mnie mnóstwo bzyczących stworzeń
pozdrawiam!

Większość trytom i u mnie wymarzła..... to niedobitki Hortensje ogrodowe też wymarzły.. pojedyńcze kwiatuszki Miałam je wyrzucić, ale tylko przesadziłam i maja ostatnia szansę..więc sie starają...
Ogrodnik mimo woli 20:52, 24 cze 2012

Do góry
Ależ u Was wszystko kwitnie!! Pysznogłowki - muszę poczytać - piękne!!
A ta pierwsza róża - nigdy nie widziałam dwukolorowej w ten sposób - spód ciemniejszy niż wierzchnie płatki -piękna! Lilie cudne, hortensji zazdroszczę, u mnie pomarzły... trytomy piękne, też mi zimy nie przetrwały, młode były na tym rozchodniku i u mnie mnóstwo bzyczących stworzeń
pozdrawiam!
Ogrodnik mimo woli 20:28, 24 cze 2012

Do góry
Kolejne lilie....

Ta piękna i olbrzymia ...ale nie pachnie
Kolorowe rabaty 15:32, 24 cze 2012

Do góry
Danusza napisał(a)
witaj Marta dziś zdążyłam wpaść do ciebie mało mam teraz czasu by zaglądac powątkach a nowych narosło tyle że nie nadażam i tak wszystkich nie ogarne będe "wapadać przez przypadek"
dzisiaj złapane lilie

To prawda co piszesz Danusia z tą ilością nowych wątków.Bardzo ładne lilie,u mnie jako pierwsze zakwitły podobne tylko podwójne
Zaglądaj,
pozdrawiam
Kolorowe rabaty 15:15, 24 cze 2012

Do góry
witaj Marta dziś zdążyłam wpaść do ciebie mało mam teraz czasu by zaglądac powątkach a nowych narosło tyle że nie nadażam i tak wszystkich nie ogarne będe "wapadać przez przypadek"
dzisiaj złapane lilie

Mój ogródek pod Gdańskiem 12:54, 24 cze 2012

Do góry
Daty na zdjęciach są błędne ( nie umiem ustawic zegara w aparacie fotograficznym..) Robiłam je dziś rano. Przy wejściu trzy powojniki Summer snow, Lech Wałęsa i Gipsy Queen , ten pierwszy w tym roku sadzony, pozostałe już się u mnie sprawdziły. Zazwyczaj burzą kwiatów witają gości , na razie za wcześnie na to. Przy samej ścianie, winobluszcz , kiedyś wchodził wysoko na bakon (pięknie to , moim zdaniem wyglądało, ale mój Tata uważał inaczej i zanim się wyprowadził "zrobił porządek z nim" ). Trudno czekam, może kiedyś winobluszcz zrobi powtórkę, chociaż na razie średnio mu to idzie.
Winobluszcz udało się uratować z drugiej strony domu, gdzie zrobiliśmy pergolę nad zejściem z tarasu i tam pięknie sie pnie ... jeśli chodzi o mnie mógłby porosnąć cały dom. bardzo lubię wszelkie pnacza i ogólny gąszcz... jak w Secret Garden z filmu. Mniej podobają mi sie ogrody bardzo "formalne" gdzie wszystko ma wyznaczone, odgrodzone i ma zaplanowane miejsce - chociaż oczywiście wszystkie ogrody uwielbiam, to raczej preferuję takie dzikie...
Lilie szykuję się do rozkwitu, w tym roku wyrosły mi wyjątkowo duże... mam ich grubo ponad 30 szt. Musze je podwiazać bo kłada się na trawę, jak zakwitną będą za ciężkie.
Mój kawałek raju 11:44, 24 cze 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

no jakoś Basiu rośnie, ale u mnie taki galimatias, trochę tu, trochę tam już mi się nie chce zmieniać

O... przepraszam bardzo! Galimatias - jest u mnie All rights reserved
Anusia, a gdzie Ty takie tanie żurawki kupiłaś?? A te żółciutkie lilie to też nowy nabytek?.. Ślicznie!
Dziewczyny pisały wcześniej, ze powojniki nie chcą się piąć w górę. A może to powojnik płożący/okrywowy? Taki jak np ten
http://aliaodnoza.pinger.pl/m/474554

Ewa, no niech Ci będzie jak zastrzegasz prawa do niego u nas jest taka mała hurtownia, były ostatnie i sprzedali po 2 zł a lilie mam już 3 rok w tej donicy i co roku ładnie zakwitają a co do powojnika o pisałam dziewczynom,że albo bylinowy albo o długości 1.50 cm jak mój Niobe
Mój kawałek raju 11:40, 24 cze 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Witaj Aniu, ja szedłem spać jak Ty z ogródka przyszłaś. Ładnie rosną lilie w doniczkach idę zaraz zobaczyć czy moja następna się rozwinęła. Żurawkę taką dostałem od koleżanki na przed ostatniej wymianie. Kielisznik ładnie się prezentuje, ale na zimę trzeba go zabierać do domu? Pozdrawiam Cię Aniu.

Cześć Robert, kielisznika nie trzeba zabierać do domu, podstawę mu okrywasz, a na wiosnę wszystko aż do dołu wycinasz i ładnie odrasta
Mój kawałek raju 10:19, 24 cze 2012

Do góry
Witaj Aniu, ja szedłem spać jak Ty z ogródka przyszłaś. Ładnie rosną lilie w doniczkach idę zaraz zobaczyć czy moja następna się rozwinęła. Żurawkę taką dostałem od koleżanki na przed ostatniej wymianie. Kielisznik ładnie się prezentuje, ale na zimę trzeba go zabierać do domu? Pozdrawiam Cię Aniu.
Mój kawałek raju 08:00, 24 cze 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
no jakoś Basiu rośnie, ale u mnie taki galimatias, trochę tu, trochę tam już mi się nie chce zmieniać

O... przepraszam bardzo! Galimatias - jest u mnie All rights reserved
Anusia, a gdzie Ty takie tanie żurawki kupiłaś?? A te żółciutkie lilie to też nowy nabytek?.. Ślicznie!
Dziewczyny pisały wcześniej, ze powojniki nie chcą się piąć w górę. A może to powojnik płożący/okrywowy? Taki jak np ten
http://aliaodnoza.pinger.pl/m/474554

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies