Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:06, 19 mar 2018

Do góry
Ja także pozdrawiam i cieszę się, że uszanowałeś to, że chętnie się dzielę wszelką wiedzą, poczytaj więcej, co ja tutaj robię, to zrozumiesz.
Twoja sprawa jest niemożliwa do zrealizowania z powodów podanych powyżej.

Na przyszłość zapraszamy w bardziej możliwych sprawach. Drzewo ma nie tylko pokrój, ale ma też korę, pączki, liście i ewentualnie kwiaty. Te wszystkie elementy pozwalają dopiero rozpoznać drzewo. Zdjęcia z bliska pożądane.

Poćwicz wklejanie zdjęć, po prostu nie kliknąłeś na miniaturkę, która ukazała się z boku.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:02, 19 mar 2018

Do góry
Wyrównaj jeszcze te tuje z prawej strony.
Rozpoznawanie traw 20:01, 19 mar 2018

Do góry
Zginęła po zimie. Testowałam żółte turzyce i różne inne, bo potrzebowałam tego koloru.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:58, 19 mar 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Marcin widziałem gdzieś taką wywieszkę :
"Rzeczy trudne załatwiamy od ręki na cuda trzeba troszkę poczekać"
w przypadku tych zdjęć ( brak liści i szczegółów) identyfikacja przekracza opcję "cuda"

Pomimo delikatnie wyczuwalnej ironii, dziękuję za taką odpowiedź. Tak jak wspomniałem, jako osoba, która się na tym nie w ogóle zna, nie wiem nawet, czy wrzucone przeze mnie zdjęcia są wystarczające, czy też nie. Wystarczyłoby więc rzeczowe zdanie w stylu "na podstawie takich zdjęć nie jesteśmy w stanie ci pomóc". No ale może takie podejście do nowych użytkowników, to coś w rodzaju chrztu bojowego?

Gardenarium napisał(a)

Teraz to Pan przegiął, moja wiedza jest tak nietajna, że założyłam ten portal i go prowadzę 8 lat, napisałam tutaj
65 tys postów bardzo rzeczowych i pomagających a do tego 560 artykułów z bardzo dokładnych z instrukcjami. Praktyczna szkoła ogrodnictwa. Trudno dogodzić. Tutaj z kolei się Pan nie zapoznał ze stanem faktycznym co ja tutaj robię niestety.

Też by się przydało "przepraszam"

To co napisałem, było reakcją jedynie na Pani odpowiedź na moją prośbę. Skoro ma Pani za sobą taka historię, tyle postów, artykułów i jest Pani założycielką tego forum (nie wiedziałem o tym, przepraszam), to naprawdę podziwiam i szanuję. Tym bardziej jednak dziwie się, że akurat moja prośba spotkała się z taką a nie inną, raczej negatywną reakcją z Pani strony. Nie odpowiadam, za tysiące postów innych użytkowników, ja zapytałem grzecznie i na pewno nie spodziewałem się takiej reakcji.

Co do inwestora, zgoda, powinien kogoś zatrudnić, niestety nie mam na to wpływu i jako pracownik nie mam zbyt dużo do powiedzenia.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i liczę, że kolejni nowi użytkownicy spotkają się z nieco przychylniejszym przyjęciem na forum.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:58, 19 mar 2018

Do góry
Nie napisałam mieszać, tylko połączyć te dwie warstwy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:07, 19 mar 2018

Do góry
Zrobiłeś inny błąd, wybrałeś ziemię, a potem nasypałeś nową, bez połączenia tych dwóch warstw. Nie poczekałeś aż ziemia siądzie naturalnie, tylko ubijałeś. Walec z kolcami pewnie coś pomoże, ale nie naprawi poprzednich błędów.

Październik nawożenie jesienne - za późno

Aeracja w płynie, nigdy nie słyszałam aby komukolwiek zastąpiła wymieszanie warstw gleby sztucznie nasypanej.

Tego wynalazku w płynie nie stosuj. Nakłuj tymi kolcami, wypiaskuj.

Na wiosnę wygrab trawnik, albo skoś nieco niżej niż normalnie, wygrab i pokaż ten trawnik jak wygląda. Zanim zaczniesz cokolwiek sypać, trzeba sprawdzić zasobność gleby, czego jej brakuje.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:02, 19 mar 2018

Do góry
Nie wiem
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:00, 19 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ten zywotnik pod wpływem niskiej temp. zmienia kolor. Latem wróci do normalności.

Witam w moim wątku Danusiu. Szefowa jak zwykle czujna i pomocna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:46, 19 mar 2018

Do góry
martika napisał(a)
Witam. Mam do zagospodarowania fragment za podjazdem. W zeszłym roku posadziłam serby, aby odgrodzić tą część od ogrodu i teraz chce ją wypełnić roślinami....Może ktoś ma ciekawy pomysł. W ogrodzie mam cisy, bukszpany hortensje, graby Frans Fontain, buki. To jaest strona wschodnia, czyli do poudnia słońce potem już raczej nie. Z boku widać okno - od kuchni( chciałabym mieć fajny widok i nad tym oknem na górze też jest okno). Myśłam może o jakimś drzewie wyższym, może powtórzyć Grab...? Cisy i te małe tujki tylko tu zimują. Wymiar tego kawałka to ok 3.5mx1.5m.

Masz 3 świerki luźno rozmieszczone. Walnięcie tutaj kolejnych wielkich "figur" to zły pomysł. Raczej staraj się aby świerki stworzyły zwartą ścianę, a na jej tle daj coś o żywym kolorze (trzmielina na pniu 3 szt?).

Podn nią Impereta Red Baron, w skarpecie może Carex jakiś zimozielony, a z przodu nie wiem. Ale plan masz, mam za mało czasu na wymyślanie.

Proszę:

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:32, 19 mar 2018

Do góry
Właśnie o to chodzi, drzewa rozpoznaje się naocznie w realu - wtedy jest większa szansa i tak - da się, albo i nie, ale ze zdjęć z daleka, w dodatku zimą - niemożliwe.

Posądzałam, przepraszam, ale u nas takie praktyki, a nawet gorsze zdarzają się bardzo często, stąd posądzenie.

Niech inwestor szanowny zatrudni dendrologa a nie zleca pracownikowi co nie ma pojęcia o tym takie zadanie.

Marcinmaster10 napisał(a)

Skoro Pani wiedza jest tak tajna i niedostępna dla zwykłych śmiertelników, a każdy kto pyta na pewno chce Panią oszukać i wykorzystać tą wiedzę w celach zarobkowych to przepraszam.
Ze zdjęciami owszem, próbowałem poprzez "wgraj zdjęcie" z prawej strony, ale coś nie zadziałało.
Przepraszam za zawracanie głowy, pozdrawiam

Teraz to Pan przegiął, moja wiedza jest tak nietajna, że założyłam ten portal i go prowadzę 8 lat, napisałam tutaj
65 tys postów bardzo rzeczowych i pomagających a do tego 560 artykułów z bardzo dokładnych z instrukcjami. Praktyczna szkoła ogrodnictwa. Trudno dogodzić. Tutaj z kolei się Pan nie zapoznał ze stanem faktycznym co ja tutaj robię niestety.

Też by się przydało "przepraszam"
Ogród sensoryczny 17:15, 19 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale przecież ja nie proponowałam trujących to zabronione w takim ogrodzie.

Kłujących tez nie proponowałam, sprawdź.

Wiem Danusiu, że nie proponowałaś takich roślin. Napisałam o tym jako o ważnej kwestii, którą musimy brać pod uwagę, żeby o tym pamiętać
Ogród sensoryczny 17:00, 19 mar 2018

Do góry
ORW napisał(a)
Nie może być w naszym ogrodzie roślin trujących, lub niebezpiecznych pod innymi względami (albo ewentualnie odpowiednio zabezpieczone). Z tego co kojarzę to będą odpadały cisy, bluszcz, konwalia.

Ale przecież ja nie proponowałam trujących to zabronione w takim ogrodzie.

Kłujących tez nie proponowałam, sprawdź.
Ogród sensoryczny 16:59, 19 mar 2018

Do góry
Zrób lepsze zdjęcie, bliżej i pionowo nie ze skosu.

Makadamia, trzeba robić linki ukryte, bo te sięgają za ekran.
Ostatniego z Pinteresta nie udało mi się ukryć, musiałam usunąć.
Lampy solarne 09:45, 19 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Popieram jak najbardziej tą opinię. Takie lampy niczego nie podświetlają.

Zadaniem oświetlenia w ogrodzie jest wydobywać urodę roślin, zapewniać bezpieczeństwo, podświetlać schody czy ścieżki, krawędzie schodów i podjazdów - a przy lampach solarnych nie da się tych celów uzyskać.

Lampy nie powinny być w ogóle widoczne, tylko rośliny które one podświetlają.
Tak sobie wyobrażam oświetlenie ogrodu.

I to święta racja. Dlatego ja wybrałam lampy gruntowe, które pięknie podświetlają moje aranżacje kwiatowe i są niewidoczne. Daje wam linka [reklama]
Mój mały raj ;) 09:10, 19 mar 2018

Do góry
Mam prośbę o zmianę tytułu watku, gdyż o tej nazwie mamy już 4 wątki

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=M%C3%B3j+ma%C5%82y+raj&search_in=topics&commit=Szukaj

Napisz mi jaki ma być tytuł. Pozdrawiam Danusia
Za drzwiami do ogrodu... 22:36, 18 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Anda dobrze podpowiada, chce ogarnąć konsekwentnie ogród, żeby jakaś myśl w nim była, bez tych chaotycznych falek, do których się przywiązaliście. Moim zdaniem detale są piękne, ale w ogrodzie jest niestety chaos.

Brak jasnego podziału. Zdjęcia śliczne, zakątki też śliczne, ale tu o całość/podział ogrodu chodzi.

Ja bym poszła nawet w proste linie, ale to koło też niezłe. Robienie znowu wysepek, moim zdaniem nie poprawi tego ogrodu, a wręcz pogorszy.

Słuchaj Andy.

Także wielkie świerki na środku ogrodu w małych odległościach nie wróży dobrze za 15 lat ogrodowi

Broń Boże się nie obraź, bo moje wywody mają służyć poprawie Twojego ogrodu, a nie sprawieniu przykrości Wam - Twórcom.

...ja wiedziałam ,że tak będzie...
Droga nasza Danusiu!Dzięki za odwiedziny. W sumie dzięki Tobie tu jestem,bo gdyby nie było Ogrodowisko to przecież i nas by tu nie było!!! I cenię sobie Twoje rady,wiem że są poparte ogromnym doświadczeniem, ale i wyczuciem smaku i piękna.I bardzo podobają mi się ogrody ,które są takie poukładane,przemyślane od początku i łatwiej to osiągnąć gdy się zaczyna od gołego pola Ale ja nie mogę teraz zacząć od początku i nie mogę wielu rzeczy teraz zmienić.Nie pozwoli mi na to czas ,zdrowie , fundusze i brak pomocników( córka zaczyna budowę, więc męskie siły robocze idą tam!). Po za tym wcale nie zamierzałam robić rewolucji w moim ogrodzie,bardzo go lubię i ten chaos fal też.Chce w jakiś ciekawy sposób zagospodarować centralną część ogrodu. Chyba nie da się całkowicie go uspójnić,bo mi podoba się zbyt wiele różnych rzeczy-i ma być on przede wszystkim spełnieniem moich marzeń a raczej namiastek tych marzeń.Myślę jednak,że tym co napisałam nie zniechęcę do pomocy mi? Będę czekać na wszelkie sugestie i pomysły ,na pewno coś wybiorę lub da mi to do myślenia i sama wpadnę na jakiś pomysł? Wszyscy tu mają takie ciekawe pomysły i coś zrealizuję co może będzie potem inspiracją także dla innych...
Odnośnie 5-u dużych sosen na środku: one maja już 20 lat i ich los będzie pod znakiem zapytania,ale póki co muszą być. Na razie rabatka koło nich daje radę
Przychylam się bardziej do kółek niż linii prostych
Będę słuchać Andy i otwarta jestem na Makadamię i innych
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 21:55, 18 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyciąć te suche pietra ładnie po pniu, z tego suchego to już nie wypuści zielonego.

Dziękuję za odpowiedź, szukam jednak rozwiązania, które chociaż trochę poprawiłoby stan rzeczy bez konieczności wycinania 1/2 masy korony drzewa. Świerk jest piękny, masywny, a tak straci cały swój urok
Ogród z wilkiem zamkn. 18:40, 18 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

dziękuję za uśmiech

Ogród sensoryczny 18:16, 18 mar 2018

Do góry
Ważne pytanie, czy są osoby na wózkach. Dla małych dzieci inna część ogrodu niż dla dorosłych, czy to się zmieści?
Ogród sensoryczny 18:15, 18 mar 2018

Do góry
Wzrok - podniesione skrzynie do uprawy, kratki dla pnączy

Dotyk - rośliny miękkie owłosione, także rzeczy martwe, czyli kamyczki, zrębki, kora, drewno szorstkie i gładkie, cegły, bruki

Zapach - kwiaty, liście o silnym zapachu

Słuch - trawy, bambusy które wydzielają dźwięki przy podmuchach wiatru, nawierzchnie (suche liście pod nogami)

Smak - owoce-warzywa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies