Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

gobasia 11:53, 17 mar 2018

Na osłodę ? cieszcie się ,że jest...dziewczyny taki snieg to zbawienie dla roślin...u mnie goło ,wieje i mrozi

jak moje roślinki przetrwają już drugą falę marcową bez sniegu a z mrozami...to nic im nie straszne
anpi 12:30, 17 mar 2018

gobasia napisał(a)
Na osłodę ? cieszcie się ,że jest...dziewczyny taki snieg to zbawienie dla roślin...u mnie goło ,wieje i mrozi

jak moje roślinki przetrwają już drugą falę marcową bez sniegu a z mrozami...to nic im nie straszne

Miejmy nadzieje, że dadzą radęA śnieżna pierzynka przed mrozami przydałaby Ci się!
anpi 12:33, 17 mar 2018

Ktoś zerknie na moją 30 i 31 stronę?I coś podpowie?
Gardenarium 20:52, 17 mar 2018

Anda dobrze podpowiada, chce ogarnąć konsekwentnie ogród, żeby jakaś myśl w nim była, bez tych chaotycznych falek, do których się przywiązaliście. Moim zdaniem detale są piękne, ale w ogrodzie jest niestety chaos.

Brak jasnego podziału. Zdjęcia śliczne, zakątki też śliczne, ale tu o całość/podział ogrodu chodzi.

Ja bym poszła nawet w proste linie, ale to koło też niezłe. Robienie znowu wysepek, moim zdaniem nie poprawi tego ogrodu, a wręcz pogorszy.

Słuchaj Andy.

Także wielkie świerki na środku ogrodu w małych odległościach nie wróży dobrze za 15 lat ogrodowi

Broń Boże się nie obraź, bo moje wywody mają służyć poprawie Twojego ogrodu, a nie sprawieniu przykrości Wam - Twórcom.

Instagram Ogrodowiska
Milka 07:20, 18 mar 2018

Oj Danusia ma rację i wyczucie, a ze swierkami za ileś lat probkem, wiem po sobie.
makadamia 12:49, 18 mar 2018

Cześć Aniu - bój się, bo już jestem Wiesz, że gdzie nie pójdę, to robię mnóstwo zamieszania? Nie łudź się, że u Ciebie będzie inaczej.
Zanim coś zaproponuję, to Cię muszę trochę wymęczyć

Na początek powiem, że jesteś moim przeciwieństwem: masz oko i zamiłowanie do detalu, umiesz tworzyć uroczy nastrój w ogrodzie, natomiast brakuje Ci takiego.... całościowego spojrzenia na ogród. Ja mam dokładnie odwrotnie

Na początek potrzebuję zdjęć i informacji:

- ciągi komunikacyjne: widzę w jednym rogu bramę, w drugim furtkę ale nie wiem czy są one wykorzystywane czy to tylko "pamiątki z przeszłości"; na planie masz zaznaczony wjazd i garaż, ale wjazd prowadzi w drugą stronę domu, więc nie wiem, jak się to ma do tej bramy na planie; czy tędy jeździ samochód? tak więc na początek napisz: gdzie potrzebujecie przejścia, jak szerokiego, którędy chodzicie do warzywnika, do kompostownika, jak rozumiem, domek narzędziowy można przenieść?

- punkty i osie widokowe: nie pokazywałaś wcale okolic domu i tarasu; skąd najczęściej oglądacie ogród? z którego okna (zdjęcia są konieczne!); czy taras jest wypoczynkowy czy służy tylko jako wejście do domu? - potrzebuję więcej szerokich kadrów tych okolic, żeby wpasować ten placyk biesiadny, który chcesz zrobić;

- piszesz, że będziecie zamieniać siatkę na płotek: którą siatkę? da się tam "zapożyczyć krajobraz"? oprócz tych tuj nie macie żadnych żywopłotów - nie macie potrzeby? na którymś zdjęciu zza murku wyłaniał się jakiś żółty dom sąsiada - tam na pewno zrobiłabym jakieś nasadzenia osłonowe;

- świerki: duży problem. DUŻY. Owszem, dają Ci cień, ale za chwilę zagarną Ci cały środek ogrodu - wszystkie roślinki, które tam rosną padną, a zostanie Ci suchy piach; wrzucę Ci w tygodniu zdjęcia swoich dorosłych świerków - wyjaławiają kompletnie ziemię w promieniu 2 metrów od pnia, sypią igłami, szyszkami, gałązkami, łysieją od dołu - nie wiem, czy kawa z igłami będzie Wam smakowała Dodatkowo - wędzarnię zrobiliście pod nimi i zaraz dym z niej przypali Wam połowę drzewa. Jedno porządne wędzenie wystarczy. Tak więc pierwsze, co bym zrobiła, to przerzedziła te świerki o połowę, posadziła w ogrodzie jakieś drzewka liściaste i jak podrosną - wycięła resztę świerków. Ile i gdzie drzew posadzić, to zależy od tego, czy chcesz nastrój bardziej cienisto-lesisty czy słoneczno-różany.

Na początek to tyle. Wystraszyłam Cię?
anpi 13:43, 18 mar 2018

Wpadam tylko na sekundę,cieszę się że jesteście!!!Niestety mam dziś wyjazd ,będę wieczorkiem i wtedy się do się do wszystkiego odniosęJa nie z tych strachliwych
Anda 13:48, 18 mar 2018

Dobre pytania zadała Asia. Ja jeszcze się tylko upewnię, czy na pewno nie chcesz zmienić kształtu już istniejących rabat?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 18:02, 18 mar 2018

teraz z Takimi Pomocnicami to już na pewno będzie bardzo super

ps.u mnie też tak zimowo niestety ,ale mam nadzieję ,wg.prognoz od czwartku już będzie ocieplenie
anpi 22:36, 18 mar 2018

Gardenarium napisał(a)
Anda dobrze podpowiada, chce ogarnąć konsekwentnie ogród, żeby jakaś myśl w nim była, bez tych chaotycznych falek, do których się przywiązaliście. Moim zdaniem detale są piękne, ale w ogrodzie jest niestety chaos.

Brak jasnego podziału. Zdjęcia śliczne, zakątki też śliczne, ale tu o całość/podział ogrodu chodzi.

Ja bym poszła nawet w proste linie, ale to koło też niezłe. Robienie znowu wysepek, moim zdaniem nie poprawi tego ogrodu, a wręcz pogorszy.

Słuchaj Andy.

Także wielkie świerki na środku ogrodu w małych odległościach nie wróży dobrze za 15 lat ogrodowi

Broń Boże się nie obraź, bo moje wywody mają służyć poprawie Twojego ogrodu, a nie sprawieniu przykrości Wam - Twórcom.

...ja wiedziałam ,że tak będzie...
Droga nasza Danusiu!Dzięki za odwiedziny. W sumie dzięki Tobie tu jestem,bo gdyby nie było Ogrodowisko to przecież i nas by tu nie było!!! I cenię sobie Twoje rady,wiem że są poparte ogromnym doświadczeniem, ale i wyczuciem smaku i piękna.I bardzo podobają mi się ogrody ,które są takie poukładane,przemyślane od początku i łatwiej to osiągnąć gdy się zaczyna od gołego pola Ale ja nie mogę teraz zacząć od początku i nie mogę wielu rzeczy teraz zmienić.Nie pozwoli mi na to czas ,zdrowie , fundusze i brak pomocników( córka zaczyna budowę, więc męskie siły robocze idą tam!). Po za tym wcale nie zamierzałam robić rewolucji w moim ogrodzie,bardzo go lubię i ten chaos fal też.Chce w jakiś ciekawy sposób zagospodarować centralną część ogrodu. Chyba nie da się całkowicie go uspójnić,bo mi podoba się zbyt wiele różnych rzeczy-i ma być on przede wszystkim spełnieniem moich marzeń a raczej namiastek tych marzeń.Myślę jednak,że tym co napisałam nie zniechęcę do pomocy mi? Będę czekać na wszelkie sugestie i pomysły ,na pewno coś wybiorę lub da mi to do myślenia i sama wpadnę na jakiś pomysł? Wszyscy tu mają takie ciekawe pomysły i coś zrealizuję co może będzie potem inspiracją także dla innych...
Odnośnie 5-u dużych sosen na środku: one maja już 20 lat i ich los będzie pod znakiem zapytania,ale póki co muszą być. Na razie rabatka koło nich daje radę
Przychylam się bardziej do kółek niż linii prostych
Będę słuchać Andy i otwarta jestem na Makadamię i innych