Cześć Aniu - bój się, bo już jestem

Wiesz, że gdzie nie pójdę, to robię mnóstwo zamieszania?

Nie łudź się, że u Ciebie będzie inaczej

.
Zanim coś zaproponuję, to Cię muszę trochę wymęczyć
Na początek powiem, że jesteś moim przeciwieństwem: masz oko i zamiłowanie do detalu, umiesz tworzyć uroczy nastrój w ogrodzie, natomiast brakuje Ci takiego.... całościowego spojrzenia na ogród. Ja mam dokładnie odwrotnie
Na początek potrzebuję zdjęć i informacji:
- ciągi komunikacyjne: widzę w jednym rogu bramę, w drugim furtkę ale nie wiem czy są one wykorzystywane czy to tylko "pamiątki z przeszłości"; na planie masz zaznaczony wjazd i garaż, ale wjazd prowadzi w drugą stronę domu, więc nie wiem, jak się to ma do tej bramy na planie; czy tędy jeździ samochód? tak więc na początek napisz: gdzie potrzebujecie przejścia, jak szerokiego, którędy chodzicie do warzywnika, do kompostownika, jak rozumiem, domek narzędziowy można przenieść?
- punkty i osie widokowe: nie pokazywałaś wcale okolic domu i tarasu; skąd najczęściej oglądacie ogród? z którego okna (zdjęcia są konieczne!); czy taras jest wypoczynkowy czy służy tylko jako wejście do domu? - potrzebuję więcej szerokich kadrów tych okolic, żeby wpasować ten placyk biesiadny, który chcesz zrobić;
- piszesz, że będziecie zamieniać siatkę na płotek: którą siatkę? da się tam "zapożyczyć krajobraz"? oprócz tych tuj nie macie żadnych żywopłotów - nie macie potrzeby? na którymś zdjęciu zza murku wyłaniał się jakiś żółty dom sąsiada - tam na pewno zrobiłabym jakieś nasadzenia osłonowe;
- świerki: duży problem. DUŻY. Owszem, dają Ci cień, ale za chwilę zagarną Ci cały środek ogrodu - wszystkie roślinki, które tam rosną padną, a zostanie Ci suchy piach; wrzucę Ci w tygodniu zdjęcia swoich dorosłych świerków - wyjaławiają kompletnie ziemię w promieniu 2 metrów od pnia, sypią igłami, szyszkami, gałązkami, łysieją od dołu - nie wiem, czy kawa z igłami będzie Wam smakowała

Dodatkowo - wędzarnię zrobiliście pod nimi i zaraz dym z niej przypali Wam połowę drzewa. Jedno porządne wędzenie wystarczy. Tak więc pierwsze, co bym zrobiła, to przerzedziła te świerki o połowę, posadziła w ogrodzie jakieś drzewka liściaste i jak podrosną - wycięła resztę świerków. Ile i gdzie drzew posadzić, to zależy od tego, czy chcesz nastrój bardziej cienisto-lesisty czy słoneczno-różany.
Na początek to tyle. Wystraszyłam Cię?