Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Blaski i cienie nowego życia 12:51, 20 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jak ktoś ma oleum w głowie to zawsze sobie radzi szczególnie kobiety.
Piękne rzeczy robisz niedługo święta przychodzi czas na jajeczka, zajączka i baranki.
Czytając wpisy chyba nie odpowiedziałam o dereniach czy temat aktualny.

Macie tam dużo śniegu piękne widoczki byłam w Szczyrku więc wiem.

Moje trawy z 2013 r. Jesień doniczki ok 1 litra zdzbla mikro tak się rozrosly. Podsypywalam im pierwsze 2 lata nawozu aby nabrały rozpędu.
Tylko w lutym maja takie pioropusze.

Dzięki, musimy sobie radzić w różnych sytuacjach na święta barwię jajka barwnikami tylko bo zawsze rano nie ma czasu się bawić. A na święta będę robić wianki. Zresztą pierwszy raz mam pomysł w głowie

Mamy śnieg i mróz. Jak słonko jest do tego to piękny dzień.
Ogród Cioci cz. 3 12:13, 20 lut 2018

Do góry
Witam Małgosiu. Czy już śnieg u ciebie bo w Szczyrku bajecznie byłam w poprzednim tygodniu a to rzut beretem do ciebie.
U nas też braki śniegu ma przyjść mróz. Piękna pogoda dzisiaj u nas słoneczko już wysoko w nocy było - 5 w Wawie na wsi zawsze o 3 stopnie więcej.
Idę na spacer szkoda siedzieć w domu.

Pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 12:00, 20 lut 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
I w całości przód i tył

Jak ktoś ma oleum w głowie to zawsze sobie radzi szczególnie kobiety.
Piękne rzeczy robisz niedługo święta przychodzi czas na jajeczka, zajączka i baranki.
Czytając wpisy chyba nie odpowiedziałam o dereniach czy temat aktualny.

Macie tam dużo śniegu piękne widoczki byłam w Szczyrku więc wiem.

Moje trawy z 2013 r. Jesień doniczki ok 1 litra zdzbla mikro tak się rozrosly. Podsypywalam im pierwsze 2 lata nawozu aby nabrały rozpędu.
Tylko w lutym maja takie pioropusze.
Sezon 2017 u Hanusi 11:43, 20 lut 2018

Do góry
U nas bardzo słonecznie ale trochę wieje. Miłego dnia.
Ptasi gaj 11:42, 20 lut 2018

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękne zdjęcia, na swoje pióropusze muszę jeszcze poczekać, u mnie jeszcze nie doczekałam się ich w takiej ilości. Pogodnego dnia, u mnie póki co mgła i zero na liczniku.

U nas piękne słońce. Plus 2 w cieniu na słońcu +15. Od razu chce się iść przed siebie zaraz wyruszam.
Ptasi gaj 11:40, 20 lut 2018

Do góry
Tylko w lutym takie pioropusze. Później zaczynają się wyruszac i pozostają same łodygi.
Trawy Posadzone jesienią 2013 r. Jesienią z donice litrowych. W tym roku wiosna już do przerwania.
Ptasi gaj 07:19, 20 lut 2018

Do góry

Aurelia zajrzałam bo mam trochę fot zrobionych dzisiaj przy okazji ładnej pogody. Zrobiłam fofy fraw są piękne o tej porze pióropusze niczym pióra strusie.

Sa piękne teraz może przyjść w śnieg i mróz i skończy się ten piękny widok.

Piękne są Ile te trawy mają lat? Jaka to odmiana?
Ogród Muszelki 00:05, 20 lut 2018

Do góry
Muszelka foty piękne. Te albumy ciekawa rzecz. To taniocha w Warszawie pewnie drożej.
Bawarka 23:56, 19 lut 2018

Do góry
Kasia to ty Takie foty jeszcze robisz? Oddech zapiera. Widoki przepiękne. Ten zamek to jak z bajek Disneya. Świat jest piękny....
Muszelka trafnie oceniła.
Ptasi gaj 23:36, 19 lut 2018

Do góry
Cd

Ptasi gaj 23:32, 19 lut 2018

Do góry
Zapomniałam pokazać skalniak zima kilka fot

Sezon 2017 u Hanusi 22:53, 19 lut 2018

Do góry
Witam Haniu. Jak ty możesz mieć iglaki jak masz tyle innych pięknych roślin. Ja mam bo wydmuchowisko u mnie i o toczyła się nimi no i areal większy.

U mnie nie ma owocowych miałam Posadzone brzoskwinie i gruszke nie znałam gleby i w wodzie wiosna stały i się zmarnowały to samo z truskawkami ok 30 m2. Jesienią wypielone a wiosna zginęły.

Haniu od mojej działki rzut beretem do zagłębia sadowniczego Tarczyn i Grójec sądy ciągną się kilometrami. Jabłka jak malowane. Wiem co swoje to swoje, ale sadowniczy że mnie żaden. Posadziłam 3 winogrona i z eM się kłócimy jak je uprawiać więc teraz on ma 2 ja 1 szt. Ja jestem za cięciem on przeciw niech rosna ile mogą.
Warzywa też tylko sieje aby w lecie na wsi do sklepu nie latać. Nie nadaje się do upraw aby zima zwieść do domu takie cherlaki mi wyrastają. Jedynie dynie i słonecznik rosną ładne.

Em w kwiaty i krzaki się nie wtrąca więc panuje zgoda ja też w trawnik się nie wtracam więc każdy sobie rzekę skrobie i jest spokój.

Pozdrawiam u nas _-2 teraz godz temu było na plusie 3 stopnie.
Ptasi gaj 22:35, 19 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
dzięki Ci bardzo piękne są .....moje maleństwa mają ok 80 cmdo 1m ....ciekawe ile czasu zajmie im urośnięcie chciałabym je utrzymać na wysokości ok 3m ......jak myślisz jest to możliwe ? ...czytałam ,że dobrze znoszą cięcie ....

Oczywiście że utrzymasz to są duże drzewa. Urośnie a urośna jak się
Dobrze ukojenia zaczną śmigać. Jeszcze nie napisałam jak zaczną brązowe igiełkowe. Pokazywać się na igielkach jakieś brązowe kropki to opryskaj topsinem.

Ja każdej wiosny w marcu opryskuje je promanalem zresztą świerki, modrzewie i cisy też pryska tym środkiem.
Ptasi gaj 22:26, 19 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

mam też 3 takie ciut ponad metr...siedzą już 3 lata takie marnoty i nic

Więc jeżeli chodzi o choin potrzebują trochę czasu na a klimatyzację.
Chopina lubi połcień chociaż moje rosną w sloncu na stanowisku wilgotnym lub podmoklym jeżeli nie ma takiego stanowiska trzeba podlewać i to mocno.

Moja to największa ma ok 7 lat kupowane też ok 1 m myślałam że już je wyrzucę, ale gdzieś 4 lata temu po 2013 r ruszyły. W zeszlym roku bo zawsze zostawiam miarę ile urosła to ok 50 cm to bardzo dużo.
Jestem nimi zachwycona prawdopodobnie jeszcze w tym roku dokupię takich metrowych.
Nie mam w tablecie fot, ale w Łazienkach królewskich są duże drzewa ok 20 m wysokie piękne. Jak się doszukać w komp to pokaże, albo przy najbliższej okazji zrobię fotę.

Warto sądzić choin są nie kłopotliwe jak będą podlewanie.
Kiedyś będzie tu ogród 16:44, 19 lut 2018

Do góry
U mnie też saren pełno i ptaków nawet nie focę bo uciekają do pobliskich zarośla jestem intruzem jak przyjeżdżam. Baza ty takie upasiony chodzą na pszenicy mojej.

Elu moje ptaki uciekają tylko jak ktoś obcy się pojawi (choćby mój eMuś). Na mnie już nie reagują i potrafią na ręku przysiąść jak np rano za długo karmnik czyszczę i nie mogą się doczekać.

Ale Anka odnośnie twoich zalewisk. Dlaczego wody gdzieś nie odpompujesz do rowu. Szkoda krzaków. Też mam teren mokry w jednym miejscu będę robiła drenaż ale u mnie pompa chodzi bo inaczej miałabym wszystko w wodzie. Nawet wczoraj eM pompował zrobił otwór w lodzie i pompował.
Hm... mokro a teren zalewowy to dwa różne pojęcia. Mam pod wodą prawie pół hektara - straż wynająć? bo zwykła pompa nie da rady- szybciej będzie nachodzić. I dokąd? Do sąsiada obok, który podobnie jak ja ma uprawy pod wodą?
Zapewniam że jeżeli ktoś wymyśli sposób na pozbycie się takiego problemu to tysiące rolników będzie słać listy dziękczynne i będzie bogatym człowiekiem. W mojej okolicy są setki ha upraw pod wodą. A wiem, że nie tylko w mojej.

Staw był kopany i profilowany z myślą o odwodnieniu reszty. I swoją rolę spełnia. Muszę tylko dobrać rośliny które takie skrajne warunki wytrzymają. Innej możliwości nie ma.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni- a jeden (no dobra, dwa) przebiśnieg?
Ogród z wilkiem zamkn. 15:43, 19 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Ela jak coś wymyślę w powiedzmy trzech ostatecznych wersjach ,to będę się konsultować .....

może Ty mi powiesz jak to jest z tymi szczepionymi odmianami drzewek ?
-chodzi o wiśnie royal burgundy-jak są szczepione na o k1,50 -szczepienie wysoko poniżej korony (nie na dole )-jak duże mogą urosnąć w zwyż i na szerokość ?.....i nawet nie chodzi mi za 10 lat ,tylko powiedzmy w okresie 3-5 lat ? szukam w necie i same sprzeczne informacje znajduje .....że łatwo można w ryzach utrzymać ,wiosną mocno skracać itp...[/quote

Magda postaram się odpisać wieczorem teraz jestem w trasie. Odnośnie choin napisałam Na mim wątku nie musisz szukać.
Ptasi gaj 15:35, 19 lut 2018

Do góry
Magda to są te choin o których piszesz wyżej.

Mam takich 15 przy płocie. Wszystkich mam ponad 20.

Najładniejsza jest ta Choina od 2 lat podcinana gesciutka. Po lewej rok wcześniej po prawej wczoraj.

0
Ptasi gaj 15:29, 19 lut 2018

Do góry

Nie mam żywopłotu z choin kanadyjskiej mam tylko Posadzone 15 szt przy płocie podcinalam ich do tej pory w tym roku podetne aby się zagescil niech rosną wzwyż czym wyżej tym lepiej mniej wiatru.

ale masz hihi
proszę powiedz....co ile je sadziłaś ? stykają się ze sobą ? gdzie mogę mniej więcej u Ciebie je znalezć ? dzięki
Wymarzony sielankowy ogród..... 15:21, 19 lut 2018

Do góry
Monia u nas buro ok 5 na plusie. Jakie fajne te tuje takie przysadziste.
Pozdrawiam.
Ptasi gaj 15:18, 19 lut 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)

Oj, nie tylko dla roslin...Pioropusze obledne, cudne, pieknie je uchwycilas

Każdego roku o tej porze taki obłęd.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies