Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:36, 21 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Widzisz Miluś masz zimę jakie piękne czapeczki.

Miałam w zeszłym roku pierwszy raz heliotrop roślina nie z tej ziemi kwitnie na okrągło zapach w całym ogrodzie więc w tym roku sądzę większą ilość.

Takie same zdanie mam o niej
Elu, ze śniegu się ucieszyłam, ochronił rośliny

ogrodowym dzięki temu mróz nie zaszkodził, w każdym miejscu mają się doskonale

u Hortensjady czytałam na temat cięcia i odmładzania hortensji, moje tu 6-letnie, tnę w ten sposób, nie ścinam do cna, nie ma potrzeby, a w sezonie są ogromne, tak 2,5m i wspaniale kwitną; część hortensji chcę mieć w formie drzewektzn aby do 4m dorosły
usuwam wiotkie gałązki, a te w rozgałęzieniu skracam maksymalnie, główny pień nadal idzie na wysokość.

a młode, fot.2 bardzo nisko
Mirkowy ogród (początki) 22:43, 20 mar 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Mirko musisz płytę Dody kupić to się wyniosą.

Anka szkoda prądu na nich jak mają i tak przyjść i szkody robić.
Ale pomysłowi byli w tych fortach.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:19, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Dzięki Elu - czytałam u Ciebie Jutro sianie stipy
Najgorsze jednak później to pikowanie
Kwiaty we włosach 21:04, 20 mar 2018

Do góry

Donia tak długo. Może małe kupiłaś moje też nie największe. No trudno będę czekać. Ta ciemna może bardziej szlachetna i dlatego tak późno zakwitła.

No długo czekałam. Ale nie pamiętam jaką dużą kupiłam. Mam też coś podobnego ale w zielonym kolorze, liście też ma jak świecznica i rośnie u mnie już z 7 lat i dopiero w tamtym roku miała jeden kwiatek. Może u mnie im nie służy?
Ptasi gaj 20:33, 20 mar 2018

Do góry

Ja przysypałam trochę piaskiem tak aby nasion nie było widać. Jak siejesz stipę to odróżnia się na ziemi ma jasne nasiona. Zmieszaj trochę ziemi z piaskiem i leciutko przysyp. Po tygodniu wschodzi.
Ok, dzięki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:47, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Moja działka na Dębowym Lesie 19:42, 20 mar 2018

Do góry
Witam Aniu też w tym roku skusiłam się na lilie szczerze mówiąc nie lubię ich zapachu jest za intensywny.
Kupiłam worek miksa i parę takich bardziej eleganckich.
Trzeba już pewnie je sądzić ale jeszcze ziemia zmarznięta dopiero po świętach będzie cieplej.

U ciebie to dużo tych lilii. Mam dużo iglaków i nie mam już specjalnie dużo miejsca na nowe nasadzenia bo coraz to więcej róż u mnie, ale jak piszesz ze wszędzie masz Posadzone to może i ja tak będę robić.
Na razie czekam na tulipany jak zaczną kwitnąć też są wszędzie razem z czosnkiem.
Mała działka - wielkie nadzieje 19:31, 20 mar 2018

Do góry
Aniu więc czekaj cierpliwie teraz jeszcze wszystko pozamykane po świętach będzie mnóstwo otwartych wiosna to żniwa dla nich w ciągu roku wszystkie na twojej trasie na twoją działkę poznasz na wylot.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:20, 20 mar 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią

Ja przysypałam trochę piaskiem tak aby nasion nie było widać. Jak siejesz stipę to odróżnia się na ziemi ma jasne nasiona. Zmieszaj trochę ziemi z piaskiem i leciutko przysyp. Po tygodniu wschodzi.
Ptasi gaj 18:23, 20 mar 2018

Do góry

Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:11, 20 mar 2018

Do góry
Jak słońce świeci to śnieg topnieje wieczorem jest przymrozek nie jest tak źle, dzisiaj przestało wiać.
Jest dosyć ciepło.

dzis nawet przez chwile +3 bylo idzie wiosna
a ja wlasnie wrocilam do domu z pracy, zmeczona jestem dzis jakos
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:59, 20 mar 2018

Do góry
Jak słońce świeci to śnieg topnieje wieczorem jest przymrozek nie jest tak źle, dzisiaj przestało wiać.
Jest dosyć ciepło.
Ptasi gaj 17:55, 20 mar 2018

Do góry

(...) i myślę jak to zrobić aby się nie narobić.

Oooo! To dokładnie jest mój tok rozumowania
A ja mam niecałe 500 m2... Wychodzi, że leń ze mnie straszny
Ptasi gaj 17:55, 20 mar 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

np na Bawarii hihih

Elu piekne masz trawy jak teraz cala ta uprawe Stipy posadzisz do ogrodu to bedzie pieknie

Posadziłam stipę przed rozplenicami i w to werbel,ale tam jest nawodnienie a stopa raczej nie lubi być nawadnianie a prawie codziennie.
Gdzieś tam znajdę miejsce.
Ptasi gaj 17:50, 20 mar 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Wspomnienie Twojej trawiastej rabaty poprawia mi humor w tą zimową i śnieżną zimę. U nas nowa dostawa śniegu. O wiośnie można tylko pomarzyć.

Niby nie daleko od Wwy i znowu pada u ciebie . Dzisiaj u nas pochmurno o teraz słonko wygląda na zachód słońca, było dosyć ciepło bez wiatru.

Dorotko planuje różne wysadzenia, przesadzanie i nowe nasadzenia. Likwiduje trochę zwirowisko przy altanie między dwoma klombami i myślę jak to zrobić aby się nie narobić. Zamysł już mam.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:20, 20 mar 2018

Do góry
Kasiu nie pojadę tłum. Mnie przytłacza. Wszędzie to samo.

Ale to targi, nie kiermasz, chociaż kupić cos tez można
Ptasi gaj 14:00, 20 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Podziwiam te wysiewy, u mnie stipa sama się w gruncie sieje, potem zbieram i lokuję w docelowe miejsca

Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.
Ptasi gaj 13:56, 20 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Miskant cukrowy chyba idzie rozłogami.

Posadzkę go w dużej donicy po serbach więc raczej nie przebije ściany.
Ptasi gaj 13:18, 20 mar 2018

Do góry

Pisze szczerze tak jest u mnie. Moje prosa rosną tam gdzie wszystkie moje trawy są ładne tego nie da się zaprzeczyć ale są łamliwe ciężkie przy ciągłych deszczach i pokładach się. Zmienię im stanowisko nie wyrzucam.

Nie wiem czy już pisałam ale zamiast prosa posadze miskanty "memory" obek tej bordowe trawy z kiściami bordowymi.
I jeszcze chciałam tam posadzić miskanty "cukrowy" też bardzo ładny.
Jeszcze mam jakieś miskanty z zeszłego roku nie pamiętam nazwy muszę sobie odtworzyć z zamówień.

Nad rozplenice obok trawy z prawej strony jest prosto które chce przesadzić.

Tutaj w lewym dolnym rogu

Tutaj nad berberysy tam są dwa krzaki.

Miskant cukrowy chyba idzie rozłogami.
Anna i Ogród 12:31, 20 mar 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
współczuję walki z wszami, ja też z miesiąc walczyłam :/

Teraz w te pieniądze wszy luksusy. Moje dzieci miały regularnie co 2 tygodnie były takie środki że śmierdzialo na odległość trzeba było siedzieć kilka godzin z tym na głowie. Wszyskie dzieci na klatce miały nikt się nie przyznał jedno od drugiego dostawało tego świństwo.
Teraz w aptece kupujesz smaruje zmywacz i po krzyku.
Trzeba dzieciom profilaktycznie pluskać raz w tygodniu octem i będzie dobrze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies