Aniu więc czekaj cierpliwie teraz jeszcze wszystko pozamykane po świętach będzie mnóstwo otwartych wiosna to żniwa dla nich w ciągu roku wszystkie na twojej trasie na twoją działkę poznasz na wylot.
Pozdrawiam
Aniu nie wrzucaj juk zbierz je w jedno miejsce mogą rosnąć przy tujach ok 60 cm od nich aby miały tylko słońce. Jak je będziesz sądził dodaj obornika albo jakiejś dobrej ziemi i będą rosły kilka lat bez nawozu.
Pamiętaj jedna rozeta wypuszcza kwiat po przekwitnieciu z tej rozety nigdy już kwiat nie wyrośnie trzeba ją po prostu wyciąć w to miejsce wyrośną z korzenia nowe rozetka.
W takiej Kępie może być kilka rozet.
Na tej focie te małe juki były posadzone w sierpniu 2016 r. Z korzenia tak wyglądały wiosna 2017 r a teraz pewnie będą już kwitly
Dziękuję Elu za informacje, na pewno coś z nimi zrobię, bo podobają mi się kwitnące. Tak właśnie myślałam, żeby zebrać je razem. Muszę tylko znaleźć im odpowiednie miejsce.
pozdrawiam
Cena kostki kształtuje się w zależności od ilości zakupu. Trudno powiedzieć musisz też szukać na trasie jak jedziesz na działkę. Bo jak sprowadzisz np. Z Piaseczna jest bardzo duży skład to za przewóz na drugą stronę Warszawy zapłacisz parę setek więcej i często przewóz kosztuje więcej niż cena kostki.
Kostka granitowa jest ładna, ale fugi zarastaja.
Aniu wszystkie materiały musisz sobie szukać po drodze nie masz wyjścia.
Najpierw internecie zorientuje się jaka jest cena kostki a później porównuj czy warto z drugiej strony sprowadzać kostkę.
Taka jest moja rada.
Dziękuję za informacje. Ja się tak trochę miotam od ściany do ściany Ignorantka ze mnie w sprawach ogrodowych i wszystkich z tym związanych. Moja działka wymaga generalnego remontu we wszystkim i trudno mi ustalić co ważniejsze, a co mniej ważne. Zrobiliśmy generalne porządki, wymieniliśmy ogrodzenie, muszę wymienić też chodnik. Od furtki do tarasu to ok. 7 m., może jeszcze ze dwie ścieżki na terenie zrobię... Nie wiem co kupić: kostka, czy raczej coś tańszego...płyty betonowe? Dużo jeszcze wydatków mnie czeka, tych koniecznych. Jeśli nie kostka granitowa to co się sprawdza, tańszego? Podpowiecie co?
dzięki
Jeszcze mam jedno pytanie: wycięliśmy jałowce i z jednej strony wyłonił się "dziurawy" bukszpan (jałowiec w niego wrastał). Czy w tym miejscu bukszpan odrośnie, czy trzeba go będzie wyrównać cięciem?
Może jakieś płyty taniej wyjdą, myślę, że tak.
Bukszpana przytnij trochę, pobudzisz go to wzrostu. Ale on wypuści z uśpionych oczek i ta dziura zarośnie w końcu. Nie musisz się martwić.
Myślę, że już w kwietniu, jak się temperatura unormuje, trochę możesz przyciąć. Chodzi o to, żeby młode przyrosty nie zmarzły.
I właśnie dlatego wszystkim polecam najpierw zrobienie planu.
Wymyślasz co chcesz mieć i gdzie. Gdzie rabatki, gdzie placyk na ognisko, gdzie ścieżki. Jak będziesz miała plan, to będziesz mniej więcej wiedziała, co najpierw zrobić, a co można potem. Przykładowo: jeżeli ścieżki zostają na swoim miejscu, to można je zostawić na potem, a najpierw zająć się rabatami. A jeśli Ci wyjdzie, że lepiej, żeby szły inaczej, to nie ma rady: trzeba zacząć od ścieżek. Itd.