Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mirkowy ogród (początki) 20:50, 05 sie 2020

Do góry
Gred Star

Kjusju kupiona w zeszłym roku zakwitła bardzo obficie
Będę powiększać kolekcję koronkowych hortensji .Bardzo mi się podobają

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 20:47, 05 sie 2020

Do góry
Jeżówka NN, kupiona jako Magnus, ale może to jednak 'Hope'? Nie wiem. Ma dość dużego jeża, ale nie tak płaskiego jak 'Hope' na zdjęciach w internecie. Widzę też, że zmienia kolory, pojawia się blady róż, ale również i mocny pink No i moim zdaniem jest średnio wysoka, taka 50-60 cm, czyli na pewno nie na tyły rabaty. Tak ją u siebie posadziłam (bo miała być magnuską), i teraz bidula nie może się przebić i znów będzie przesadzanko...

Pamiętajcie o ogrodach 20:43, 05 sie 2020

Do góry
Danko dzięki
Na razie tylko ten jeden dzielżan mi kwitnie reszta to właśnie chyba jesienne są bo na razie tylko guziki mają.
Lato niech będzie upalne i bez komarów tym bardziej że na weekend mam rodzinę żony na goszczeniu
Będzie fajnie

cienista (tam tylko rano jest słońce) i prajaszczur na widnokręgu

Mirkowy ogród (początki) 20:43, 05 sie 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Rudbekia niby jednoroczna, ale mam już trzeci rok, w tym roku masa siewek. Właśnie myślę jak je ładnie zagospodarować.
Mirko jakie trawy masz posadzone razem z rozchodnikami? Naprodukowałam w tym roku sadzonek i zastanawiam się z czym je posadzić.

Gosiu dla ciebie moje rudbekie
U mnie to samo sieją się gdzie chcą a ja potem mam co pielićW Rudbekiach lubię tę ich zmienność kolorów .Sadziłam żółtą a sieją się różne.

Z rozchodnikami mam posadzone rozplenice Hamlen i trzcinniki
Rabata do przeróbki bo za gęsto jest. Tu są Hamlen .
Hortensjowo 20:35, 05 sie 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Nie miała baba kłopotu, to kupiła sobie jeżówki Delicious Candy i teraz nie ma gdzie ich wsadzić Uprasza się o pomysły
Skoro Wam się nie podoba poniższa rabata, to może ujednolicę nasadzenia jeżówkowe na niej (przed hortensjami) i będą 3 DC i 2 inne delikatniej różowe
zdjęcie sprzed kilku dni

dzisiejsze

Helen rabatka śliczna i wygląda na skończoną. Miejsca już tu nie widać na nowe sadzonki. Piękna ta żurawka. Czy nad nią nie wciśniesz jeżówek? Pokaż kłosowce, w takiej ilości musi wyglądać fajnie!
Pachnący ambrą 20:33, 05 sie 2020

Do góry
I część z przodu domu, z którą najpierw będę potrzebowała zrobić porządek.

Było:

Jest:

Ta skrzynia to wytwór mojego męża. Trzyma tam piasek na wypadek powodzi, które tu często się zdarzają. Ale obiecał mi, że przeniesie ją w inne miejsce. Planuję tam dosadzić tuje, żeby uzupełnić już istniejący szmaragdowy żywopłot. Muszę też jakoś zasłonić studzienkę, ale o tym jutro.
Ogród pod lasem 20:30, 05 sie 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Pozdrawiam Was z kwartetowego tarasu, siostry

Siostry zazdroszczą
Mirkowy ogród (początki) 20:29, 05 sie 2020

Do góry
Dzień dobry Wstawiam troszkę aktualnych zdjęć.
Hortensje kwitną lubię je w tej fazie kwitnienia.

Wims Red mam pierwszy sezon i ciekawa jestem jak się przebarwi.

Ogród pod lasem 20:29, 05 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
To pięciornik ??
Jaka paprotka ładna
Czyż nie podobny kwiatek ?

Blechnum, dziś posadziłam 2 sztuki Ślicznościowy A kwiatek tak, pięciornik, kupiony bez nazwy.
Anna i Ogród 20:28, 05 sie 2020

Do góry
Zastanawiam się czy już mnie denerwuje to że mam tak naćtukane jeżówki na tej tylnej rabacie. Tu różowe, tu pomarańczowe, tu żółte i znowu różowe. Czy czasem nie powinnam wsadzić je wszystkie w jednym miejscu tak jak miało być pierwotnie.
Brzozowy raj 20:27, 05 sie 2020

Do góry
I ekologiczne ogrodzenie na koniec...

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:27, 05 sie 2020

Do góry

Dzień dobry ☺ u mnie również zaraz bedzie powstawac rabata z Hakone w roli głównej..jeszcze tylko muszę stworzyć ramy do rabat- chyba takie właśnie krawężnikowe- i tu moje pytanie: jak wysoko osadzane są krawężniki (na betonie?) wzgledem trawnika i rabat? Tzn ile będą wystawac ponad trawę tak żeby dobrze było ją kosić? Pozdrawiam podglądam i sadzę dalej..

Brzozowy raj 20:26, 05 sie 2020

Do góry
Ogród w remoncie 20:26, 05 sie 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Testuję zestaw hortki Bobo i bodziszki

Cudny zestaw, będziesz zachwycona jak Ci to wszystko bujnie! Mam takie połączenie u siebie i wygląda zjawiskowo! Jakiego masz bodziszka? U mnie jest Rozanne, pięknie oplótł hortensje Bobo.
Pachnący ambrą 20:25, 05 sie 2020

Do góry

Anna i Ogród 20:22, 05 sie 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Gdzie hortensje nowe ?

Tu gdzie była przymiarka. Na razie mało widoczne. Muszą się rozrosnąć bo rośliny przed je zasłaniają za bardzo.

Tych seslerii tu nie będzie (kiedyś) więc mogłam je rozsunąć
Pachnący ambrą 20:20, 05 sie 2020

Do góry
Oto co udało nam się do tej pory zrobić. Najpierw kilka zdjęć tyłu działki, przed i po (robione telefonem bo aparatu nie posiadam):

2017rok

początek 2018

jesień 2018

2019

2020

Brzozowy raj 20:19, 05 sie 2020

Do góry
Sierpniowe zdjęcia
Ogrodowe wariacje 20:19, 05 sie 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Dokonałam kilka zmian w tylnej części działki. Posadziłam hortensje limelight w szpalerze i podsadziłam danicami na przemian z rozplenicą hameln gold. Nie miałam jej dotąd i jestem ciekawa jak będzie się sprawować przy żwirowej bardziej iglastej rabacie w korze rosną wrzośce, które są po ścięciu i teraz nie wyglądają aktrakcyjnie, ale za to wczesną wiosną są super...tak to teraz wygląda:

Witam serdecznie i od razu spytam- jak były wykonane te kostkowe obrzeża rabat? Czy osadzane na betonie? Planuje zrobić takie lub z krawężnika. I jeszcze: jaka mieszanka trawy była siana? Chyba że z rolki?
Pachnący ambrą 19:54, 05 sie 2020

Do góry
Dzień dobry,
dwa lata temu wprowadziliśmy się do naszego wymarzonego domu, a od zeszłego roku, powoli bo własnymi siłami, staramy się stworzyć ogród. Szukając ogrodowych inspiracji trafiłam na to forum i przepadłam
Postanowiłam stworzyć swój wątek, bo w pewnym momencie zaczęłam się gubić w nadmiarze informacji i roślin, które chciałabym u siebie upchać. Mam nadzieję, że pomożecie mi wszystko trochę uporządkować.

Zaczynając od początku. Działka z domem ma niecałe 10 arów. Ziemia gliniasta. Sporo miejsca z przodu to podjazd wyłożony kostką. Za domem mamy całkiem duży taras, a na końcu działki z jednej strony znajduje się domek i plac zabaw dla naszych trzech synów, a po drugiej stronie malutka szklarnia i ogród warzywny. Od strony południowej, prawie na całej długości, poprzedni właściciele działki zasadzili pas thuji szmaragd, które są już całkiem wysokie. Niestety są posadzone w sporej odległości od ogrodzenia, tyłem spokojnie przejdzie dorosły mężczyzna, przez co marnuje się sporo miejsca, ale tak już musi zostać- nie będę ryzykowała przesadzania.

Wklejam poglądowe mapki, gdzie starałam się zaznaczyć linie rabat i umiejscowienie "architektury" ogrodowej.
Północ znajduje się na górze mapy. Wjazd do domu od zachodu, taras od wschodu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies