Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:03, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

3 kup- jedna twoja, druga moja, tzrecia Pszczółki albo Ewalm. Co dziewczyny?- bedziemy hodować lilie w cudzym ogrodzie

OK. Macie jak w banku. Każdą oznaczę, zobaczymy, któa będzie się najlepiej sprawować.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:01, 30 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marto, ma Ola jakiś fajny przepis na buraczki z pestkami dyni jako sałatkę?
Sprawdzony.

Sałatka buraczana- próbowała z nami w zeszłym sezonie zimowym, ale chłopaki pogardzili. Spytam bo nie pamiętam z czym były, choc raczej ze słonecznikiem. U nas pestki dyni sa na indeksie odkąd A karmił nas smażonymi pestkami w ramach naturalnych sposobów odrobaczania ( tak na zapas, nie mieliśmy stwierdzonych robali). Próbował wcisnąć w nas pół kilko pestek, nieźle przypalonych. Do dziś mnie odrzuca
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:01, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

300?- skromnie kobietko
Bedzie pięknie

No tak palnęłam skromną liczbę, bo w sumie nie wiem ile posadzić, żeby był efekt.
Jeszcze myślę czy różowe Angeliki czy może jakieś zółte i białe, albo może całkiem ekstrawagancko - w kolorze ciemnego różu, takiego wina bardziej.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)

No bida w tym roku straszna, nic nie zostało w sklepach i mam wrażenie, że zdecydowanie mniej było.

no własnie, ani sie obejrzałam juz nic nie ma
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:57, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No dziewczyny, jak wy potraficie człowiekowi życie ułatwić 5 minut i problem z czym posadzić lilię rozwiązuje się. Chyba kupię choć 1 cebulkę, żeby poobserwować jaka duża rośnie i czy rzeczywiście ładna.

No bida w tym roku straszna, nic nie zostało w sklepach i mam wrażenie, że zdecydowanie mniej było.

3 kup- jedna twoja, druga moja, tzrecia Pszczółki albo Ewalm. Co dziewczyny?- bedziemy hodować lilie w cudzym ogrodzie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:55, 30 paź 2014

Do góry
Wg mnie to bedzie pora kiedy tzrcinnik da tylko małe kępy, bo on szybko się buzdi, ale wolno rosnie, więc bedzie bez znaczenia.
Chociaż jak sobie wyobraziłam smiklejsze odmiany, to tez mi się podoba.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:54, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No dobra, łatwo poszło, to zapytam dalej.
Czy nie zrobię zgrzytu jeśli pomiędzy poletko Stipa brachytricha (10 szt.) wsadzę poletko tulipanów, np. 300 szt. Angelique?

300?- skromnie kobietko
Bedzie pięknie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:46, 30 paź 2014

Do góry
No dziewczyny, jak wy potraficie człowiekowi życie ułatwić 5 minut i problem z czym posadzić lilię rozwiązuje się. Chyba kupię choć 1 cebulkę, żeby poobserwować jaka duża rośnie i czy rzeczywiście ładna.

magnolia napisał(a)
Aguś nie widujesz jeszcze jakiś resztek czosnków PUrple Sensation u Ciebie? U nas nie ma w tym sezonie, a chciałabym

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 30 paź 2014

Do góry
Aguś nie widujesz jeszcze jakiś resztek czosnków PUrple Sensation u Ciebie? U nas nie ma w tym sezonie, a chciałabym
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 30 paź 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Jak na czacie. Mnie się wydaje, że mogłyby i że powinno być więcej trzcinników i w nich lilie. Takie mocne punkty.

tak, tak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:41, 30 paź 2014

Do góry
to lilia azjatycka, czyli kwiaty sztywne?
Nie, to trąbkowa, czyli inaczej.
Z trzcinnikami ją widzę, tak
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

nie wiem gdzie, ale powinnaś ją/je mieć. Kolorami nawiązują do ostatnich Twoich planów- rdzawe barwy, bananaowe/budyniowe żółcie, ciepłe czerwienie. Tzreba w innych punktach nawiązywac do tych rabat barwami.

W benexie sa te lilie, cena niestraszliwa

Ucieszyłam się!
Marta, a z czym się będą komponować? Kombinuję z trawami, które mogłyby je zasłonić później, ale nie wiem czy mi nie pożrą tych lilii.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:25, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, dzięki i sorki za trudne zadania.

Czy ktoś ma jakąś wizję z czym ładnie wyglądałaby lilia African Queen? Kombinuję, żeby ją gdzieś wetknąć (w ogrodzie!) bo mi się spodobała.
http://www.jparkers.co.uk/plant-1006038/lily-african-queen/
Takie chciejstwo. Nie wiem czy warto.

nie wiem gdzie, ale powinnaś ją/je mieć. Kolorami nawiązują do ostatnich Twoich planów- rdzawe barwy, bananaowe/budyniowe żółcie, ciepłe czerwienie. Tzreba w innych punktach nawiązywac do tych rabat barwami.

W benexie sa te lilie, cena niestraszliwa
Pszczelarnia 09:11, 30 paź 2014

Do góry
po prawej za żywopłotem, od strony łąki posadź drzewo- tylko ono zasłoni tak wysoki widok jak ciężarówka na poziomie + 150 cm.
Może być liściaste ( klony lubisz), albo iglaste( na zimę dobre).
Dalej nie zasłoni/nie zacieni łąki.

Jak patrzę na pracę przy podjeździe to odczuwam ulgę że jeszcze nie mam podjazdu. Poza tymi momentami jestem sfrustrowana jego brakiem

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:57, 30 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Magnolio ja jestem CHAOSEM

Nie- widziałam Cię na żywo, gadałam z Tobą. Ty bardziej jesteś energią, dynamiką, a w tym jest duużo harmonii ( tylko momentami można ją przeoczyć)
Kwiaty z ogródka Marty :) 08:27, 30 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Owszem jest tego od groma https://www.ogrodowisko.pl/forum/6-projektowanie-ogrodow ale nie wiem czy przedrzesz się przez to do wiosny Najszybciej i chyba najprościej prowadzić rozmowę zawsze doradzimy

Już sam nie wiem czy mówicie o tawule czy tawułce Tawuła krzew który kwitnie na biało lub różowo wczesną wiosną najlepiej rośnie w pełnym słońcu Tawułka bylina zaś najlepiej w cieniu lub półcieniu po słońce upala jej liście
Klon palmowy czerwony powinien rosnąć w słońcu bo ładnie się wybarwia ale nie na patelni to go usmaży, w cieniu traci purpurowy kolor liści
Z Rh według mnie trawy też fajnie wyglądają Jeśli są jeszcze niezbyt wysokie to można za nimi dać miskanty a przed rozplenice lub turzyce Fajnym patentem na rabaty jest dobieranie roślin pod względem odczynu gleby np. z tyłu rząd hortensji bukietowych przed nimi azalie lub różaneczniki przed nimi hortensje ogrodowe a przed nimi wrzosy O każdej porze roku coś kwitnie

Przemku, myślę, że rozmowa i dobre rady są najlepsze ale zima jest dłuuuga i myślę, że wystarczy czasu na jedno i drugie

Mam rabatę, na której rosną kwaśnolubne - przed rh hosty, obok tawułki chyba chińskie (?), a za nimi hortensje annabel. Z boku posadzona jest magnolia i iglakiwrzosy też byłyby dobrym pomysłemale ja akurat za nimi nie przepadam. Tak, że pomysł, by na jednej rabacie umieścić rośliny wymagające podobnych warunków glebowych, jest moim zdaniem świetny, bo w ten sposób ułatwiasz sobie sprawę i masz ( teoretycznie) mniej pracy
Rododendronowy ogród II. 20:50, 29 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Nielubianych róż osiemdziesiąt? A ja myślałam, że mam dużo Na fotki ptaszków zawsze u Ciebie czekam Dziwne w tym roku są te przebarwienia drzew. Magnolia jako pierwsza pożółkła, zgubiła liście, miłorząb również. Lipa na podwórku zielona, gubi liście, ale zielone, a w ubiegłym roku była cała złota o tej porze. Pozdrawiam ciepło Bożenko

U mnie też jesień mniej urokliwa , no cóż nastepna bedzie moze piękniejsza.
Ogród Magdalenka 20:24, 29 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ja też mam liriope (Magnolia mnie namówiła), na razie ma się dobrze i pięknie kwitło).

To bardzo dobra wiadomość Czekam na telefon
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:11, 29 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
napiszę Ci bardzo oryginalnie, jak nikt przede mną- pięknie jest u Ciebie!

Muszę przyznać, że były momenty ,kiedy wg mnie wkradał się chaos do tych świetnych kształtów rabat. Finalnie ( finalnie?- jak znam Ciebie to do finału jeszcze wiele zmian) wyszło harmonijnie,ale nie nudno,dynamicznie..pięknie

Magnolio ja jestem CHAOSEM
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:28, 29 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Moim zdaniem jak robisz szpaler to z 1 odmiany- bedzie mieć znaczenie z czasem i to że Sibirica będzie mocno cięty- będzie miał zgrubienia od tego,
inne pędy( mocnijesze), nawet liscie moga się różnić.

no tak, znowu dzięki za wyprowadzenie mnie z złej ściezki, a ten ivory sobie poradzi w cieniu, bo w zimie to tam może 10 min słonce a latem może 2 godziny....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies