Trzmielinę posadzisz w zależności od wielkości sadzonek. Ładnie się rozrasta. W jednym miejscu mam 3 sztuki w szpalerze, a w innym jako dywan powtykane małe gałązki, co się ukorzeniły. Pomysł z trzmieliną fajny
Ewa, widziałam plany, chyba musisz troszkę przerzedzić, bo nie zmieścisz. Może te tawułki tam się nie zmieszczą. Ale ogólny zarys podoba mi się.
Zazdroszczę Ci Ambrowca, ja nie mam już miejsca
Ana, pozdrowienia zostawiam. Ostatnio mało Ciebie u Ciebie
Brakuje mi twojego ogrodu w nowych odsłonach i twoich wpisów. Dajecie radę? Wszystkiego dobrego
Łuki, J dodałam, bo miałam wątpliwości - rosły w różnym miejscu i inaczej się wybarwiły i nie byłam przez to pewna, czy to ta sama odmiana. Dzięki za pomoc
Z Bery Smothie mnie uspokoiłeś, ostatnio zdjęłam jej żwirek, bo rabatę przygotowuję do wiosennej przebudowy. Niedaleko będzie ścianka wodna i trochę poprawiam wygląd wkoło. Nie jestem jeszcze zadowolona do końca z efektu.
Te małe, możliwe że siewki palace purple. Mało ciekawe na razie. Ale szybko urosły I tam mi w donicy nie przeszkadzają. Pasują do berberysów
Myślałam, że się wpisałam, ale tylko myślałam
Lubię te twoje nasadzenia wg planu. Bardzo ładnie zacząłeś. Gratuluję. Tuje ślicznie będą tam wyglądać. Ja lubię szmaragdowy szpaler. Daje ładne tło
Łuki, wielkie dzięki za szybkie rozszyfrowanie. Liczyłam na Ciebie.
Czy fotka I i J przedstawia Cinnabar silver?
Jedna rosła w cieniu, druga bardziej na słońcu i różnią się wybarwieniem liści.
Druga rzecz, to Berry Smothie - co mogło by być powodem zbyt jasnego wybarwienia? Może coś jej nie sprzyja, bo to ona, pod taką nazwą ją kupowałam Latem była bardziej wybarwiona
A Palace Purple mnie zadziwia. Zmienia kolor, jak kameleon. Bardzo ją lubię za wybarwienie w słońcu I czerwony i pomarańcz i bordo.
Z miskantami e szkółki jako chwast przywędrowało jeszcze coś takiego:
Gosiu, wczoraj podlewałam bukszpany, a dziś pod nimi ani śladu wody. Ten spory system korzeniowy - to ich atut. każdą kropelkę z ziemi wycisną, jak wody za mało.
Jutro dokończę bukszpany i też tylko podlewać będę.
Aby się dobrze przyjęły. Jest pochmurno, ale deszczu nie widać niestety.
Ha, ha. U mnie wczoraj się mocno zdziwiłam, jak odkryłam, ze rododendron miniaturowy zakwitł. Jednym ślicznym kwiatkiem
Musze sprawdzić moje zawilce, jak się mają
Olu, śliczna nowa rabata. Będziesz z tego połączenia zadowolona
Mam zagwodkę. Chciałabym rozszyfrować nazwy moich z żurawek. Spośród nich znajdują się:
1. Marmalade
2. Lime marmalade
3. Cinnabar silver
4. Ginger ale
5. Krwista
Ale też są inne bez nazwy.
Pomoże ktoś?
No, Gosia, przez ciebie poszłam dziś przesadzać bukszpany w ogrodzie
Skoro jeszcze ty przesadzasz, Łuki przesadza, to ja do wiosny czekać nie będę.
Zaczęłam prostować dzisiaj moja obwódkę na przedniej rabacie. Planowałam już dość długo i nie miałam odwagi
Bukszpany ładnie się rozrosły, mają bardzo ładną sporą bryłę korzeniową.
Wyznaczyłam sobie linię sznureczkiem, wykopywałam buksiki, na taczce zalałam je wodą, aby porządnie się napiły. Potem wykopywałam dołek, nasypałam kompostu i na to buksiki
Posadziłam je w troszkę większych odstępach. Kilka bukszpanów trafiło na inną rabatę przy Klaine Fontanne. Chcę tam obwódkę w kształcie litery L.
Szybko zrobiło się ciemno, więc nie dokończyłam. Jutro ciąg dalszy prac
Późnym popołudniem.
Mam też sporo sadzonek jeżówek różowych - tych zwykłych. Wysiewałam wiosną i się teraz cały czas zastanawiam, gdzie je posadzić Jutro podejmę decyzję
Pasowałyby ze stipą.