Ja się przymierzam też, ale na razie klops. Pokaż zdjęcie koniecznie.
Ja z porządkami czekam, bo nie chcę dwa razy robić. Przewiozłam już kordyliny i tęgosze do namiotu, gunnera (puszcza liście) i szałwia ananasowa jeszcze w garażu.
Wczoraj u mnie w namiocie było 27 stopni, trzeba było otwierać drzwi. Fajnie było posiedzieć w słoneczku i popatrzeć na cokolwiek zielonego co mam.
Ja tak na dobre się przekonałam, co prawda z wykopywaniem też to ciężka robota, ale miałam pomocników męskich, więc tak kręgosłupa nie odczułam.
Kasiu, ujął mnie swoją urodą i tym, że bał się strasznie. Jedno życie psie szczęśliwe. Co prawda zeżarł skórkę od pomarańczy - mały kawałeczek mi spadł na podłogę i mam kłopotMa ktoś pomysła co zrobić?
Jeśli obornik świeży, to nie można sadzić na nim. A jeśli zleżały (zapytaj ile czasu leży?) to sadź. Zleżały nie pachnie brzydko. Właściwie nie ma zapachu - tak to można sprawdzić.
Sznurki rozciągnięte, szalunek ustawiony. We wtorek wylewam pierwszy fundament - grubość 20 cm i wysokość 20cm (zbrojony). Na nim będę kładł cegły na wysokość około 40 cm. Rozmiar grządki 220 cm x 100 cm (pozostałe będą miały szerokość 120 cm).
Będę wklejał zdjęcia z budowy - może komuś się przydadzą.
Ten buk nie może być bo jest za szeroki, nie jest po prostu kolumnowy.
Może być bukszpan, nie może być trzmielina, będzie za pstrokato z hortensjami. Mogą być też miniaturowe świerki zielone szczepione na pniu, aby było jednolicie zielono.
Buk może być Rohan Obelisk. Może być grab Fastigiata, zielony zamiast buka.
W sumie to może też być drzewo kuliste na pniu, wysoko 220 cm pieniek.
Teraz to jeszcze niczym nie możesz jej wskrzesić, bo ziemia jest zmarznięta, jest za zimno i trawa nie rośnie. Jak zacznie rosnąć posyp saletrą wapniową i podlej.
Jak teraz będziesz wskrzeszał to nic nie pomoże. Odczekaj cierpliwie do połowy kwietnia co najmniej.
Danusiu bardzo spodobała mi się Twoja propozycja. Mam tylko pytanie czy mógłby być w takim miejscu posadzony buk rohan weeping? póki co mam takie drzewko malutkie - wysokie na 100 cm. Czy ono z czasem nie za bardzo się rozejdzie na boki? Jeśli nie to jaką odmianę buka polecasz? Dodam, że u mnie w tym miejscu dużo słońca po południu.
I jeszcze chciałam Cię podpytać - chciałabym docelowo zrobić obwódkę z bukszpanu, więc na pniu posadzić bukszpan czy mogłaby być trzmielina?