Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogródek Iwony 17:29, 21 wrz 2014

Do góry
Mam prośbę o nielinkowanie na obce portale jeśli mamy informacje u nas, np. magnolia i jej uprawa

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

No i jeszcze wątek w drzewach, ale opierajcie się głównie na artykułach.
Ogródek Iwony 17:05, 21 wrz 2014

Do góry
U mnie było tak. Najpierw była magnolia a potem było ogrodowisko A tak na poważnie posadziłam magnolię i musiałam coś wymyśleć co posadzić do niej bo jak przekwitła to już nie było tak ciekawie. I moja magnolia teraz rośnie w towarzystwie wrzosów i wrzośców.
Ogródek Iwony 16:40, 21 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Oj będzie ładnie jak magnolia zakwitnie z cebulowymi. Czego bardzo Ci życzę. A jak nie zakwitnie to trochę pokrzycz na nią może się weźmie do roboty. U mnie poskutkowało od 2 lat cieszę się pięknymi kwiatami na wiosnę

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

Ogródek Iwony 16:06, 21 wrz 2014

Do góry
Oj będzie ładnie jak magnolia zakwitnie z cebulowymi. Czego bardzo Ci życzę. A jak nie zakwitnie to trochę pokrzycz na nią może się weźmie do roboty. U mnie poskutkowało od 2 lat cieszę się pięknymi kwiatami na wiosnę
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:00, 21 wrz 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Tess cieszę się,że moje nasadzenia mogą być intrygujące. W środku bykszpanów rośnie magnolia. liliowce i piwonie majówki. Teraz to koło nie jest już pełne, powyrywałam co drugi bukszpan i porobiłam z nich kulki, ponieważ bukszpany mają dość duży system korzeniowy i zabierały składniki piwoniom na wiosnę.

Czyli jest koło nie z żywpłotu, tylko z kulek?
Pokażesz?
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:37, 20 wrz 2014

Do góry
Tess cieszę się,że moje nasadzenia mogą być intrygujące. W środku bykszpanów rośnie magnolia. liliowce i piwonie majówki. Teraz to koło nie jest już pełne, powyrywałam co drugi bukszpan i porobiłam z nich kulki, ponieważ bukszpany mają dość duży system korzeniowy i zabierały składniki piwoniom na wiosnę.
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:28, 19 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Tak się przyglądam, on tu tak w całości nie ma cienia, bo ładnie się wybarwia mój przesadzony, bo nie rósł, teraz w cieniu i nie wybarwia się, trzecie miejsce szukam, ale jakie byłoby najlepsze wg ciebie Aniu?

u mnie to południowy zachód a że magnolia porządnie zacienia to słońca ma bardzo małotylko w g. południowych
Mój zielony świat 21:06, 19 wrz 2014

Do góry
Pokażę parę roboczych zdjęć.

Kiepskie, bo z tel. Robię nową rabatę koło garażu. Znowu wydarłam parę metrów z trawnika Ale to już ostatnie takie swawole.
Ścianę garażu obsadziłam bluszczami i przywarkami japońskimi. Chcę, aby stała się zielonym tłem. Na środku, koło oddzielone geoborderem, do którego trafi żwirek (taki jak w warzywniku, tylko o mniejszej gradacji). W kole stanie ławka półokrągła (przez okres zimowy nie będzie zakupów roślinnych, więc może uda mi się oszczędzić na porządną teakową, idealnie pasowałby tu model Banana 120 cm). Za kołem posadziłam hortensje Incrediball, będą plecami dla ławki. Wkoło posadziłam różne byliny, m.in. jeżówki, floksy, ostróżki, naparstnice, jarzmianki, rutewki i ostnice. Dojdą jeszcze róże (tam gdzie są wbite zielone kijki), hortensja Vanilla Fraise i duże drzewo. No właśnie, duże drzewo… Będzie rosło na rogu, tam gdzie wbiłam wysoką tyczkę bambusową. Teraz kwestia wyboru.
Poniżej chciejstwa:
Brzoza (wielopienna Doorenbos lub Royal Frost)
Klon (Atropurpureum lub pensylwański)
Magnolia (Lennei Alba lub Satisfaction)
Robinia Twisty Baby
I tak to jest… Podoba mi się 7drzew, a mam miejsce na jedno

Oczarował mnie floks w odmianie Purple Flame. Jest niziutki (ok. 30 cm), kompaktowy. Zniewalająco i intensywnie pachnie. Czaruje amarantem. Zdjęcia kiepskie z tel., ale chciałam go pochwalić i podzielić się zadowoleniem.
Ogródek Anity 22:45, 18 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)

Nie polamią. Magnolia pisała, że dotarły w b.dobrym stanie
Jak chcesz podaj adre na priv . Wyślę po niedzieli
Tylko nie wiem czy to dobry moment na sadzenie takie? Nie znam sie! Wiem, że wiosna sie dzieli....a teraz to nie wiem....pewnie też!

no to nie wiem...moze bezpieczniej na wiosnę ?
Ogródek Anity 22:40, 18 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
a one kruche, nie połamia się ?

Nie polamią. Magnolia pisała, że dotarły w b.dobrym stanie
Jak chcesz podaj adre na priv . Wyślę po niedzieli
Tylko nie wiem czy to dobry moment na sadzenie takie? Nie znam sie! Wiem, że wiosna sie dzieli....a teraz to nie wiem....pewnie też!
Kosolkowa Pasja 21:11, 18 wrz 2014

Do góry
Krakus napisał(a)

Toszka Ci widzę odpisałą troszkę niżej bardzo profesjonalnie ale mniej więcej tak Teściu robił na wiosnę...obornik przekompostowany wokół roślin i trochę przepieszać z ziemią...Magnolia oszalała przez to w tym roku

No i ostatecznie zrobię tak jak Toszka radzi. Obornik będzie czekał, tam na bieżąco powstają nowe pryzemki
Kosolkowa Pasja 21:05, 18 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

A jak to zrobić? Gdy wszystko zacznie kiełkować? Żeby nie pouszkadzac?

Toszka Ci widzę odpisałą troszkę niżej bardzo profesjonalnie ale mniej więcej tak Teściu robił na wiosnę...obornik przekompostowany wokół roślin i trochę przepieszać z ziemią...Magnolia oszalała przez to w tym roku
Blaski i cienie nowego życia 16:06, 18 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Agatko, normalnie te deszcze są przyczyną wszystkiego, ślimaków już nawet nie zbieram bo to obrzydliwe.....magnolia ma grzyba i nie wiem czy będzie do uratowania....a kwiaty hortek byłyby ładne a nie takie brązowe obsuszone.....te nowe białe dobrze że są bo cieszą oko...i nie wiem czy obcinać te zasuszone, co psują efekt.
co do red barona chyba lubi suchostan.

Są obrzydliwe, ale ja zbieram wszystko, tzn z nożyczkami latam, ciach i po robocie...mrówki resztę załatwiają
fajne przed i po
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:49, 18 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dziwne z tymi bukszpanami bo moje wrocławskie sadzone i mocno cięte w tym roku bardzo dobrze wyglądają i nie chorowały... problem miałem z tymi kupionymi w CO i Obi, które przyjechały z holandi, ale bardzo szybko zareagowałem i żadnych strat nie było.
Zwracałem jednak uwage, aby zaplanować cięcie w bardzo suche dni, ale też pogoda w tym roku niestety sprzyja wszystkiemu co niedobre. Nigdy nie miałem zagrzybionych lili, a w tym roku już wszystko musiałem powycinać i cebule nie nabrały tyle co powinny.

Łukasz, moje zielone też nie chorowały, dopiero w tym roku, konkretnie po ostatnim cięciu, zrobiłam oprysk Topsinem i odbudowały się, natomiast te pstre, stale chorują, nie wiem, jak chucham i dmucham, nie wiem, co za przyczyna, jeszcze zrobię oprysk, to ich ostatnia szansa, jeśli się nie uda, na wiosnę zmieniam na coś innego, chyba na laurowiśnie...
może, skoro i z liliami problem, to kwestia pogody
Mam prośbę, poradź jaką żurawkę wybrać, ma być intensywnie żółta?

tu masz zbliżenie, jeden idealnie zdrowy, a drugi już nie i tak mam poprzetykane, łysieją i mnie wkurzają
przed cięciem były zdrowiutkie

a tu cały rząd wyłysiały, przesadziłam tu konwalnik i tu chciałabym złotą żuraweczkę może?
no i po kolei wywalam paprocie, ależ to ciężkie zadanie, siła ich korzeni jest zdumiewająca!!!

w rogu rośnie duża magnolia gwiaździsta

i szerzej
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:32, 17 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę, choć nie ma dużo do pokazania

Magnolia takie masz fajne rzeczy, załóż swój wątek
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:20, 17 wrz 2014

Do góry
Jak Magnolia coś pokaże to wszystkim ślinka cieknie... Właśnie zjadłem ciastko
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:17, 16 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Aga, jaka ta sesleria jesienna duża!
Do mnie juz jadą (mam nadzieję ) 30 szt - dzieki ogromne Magnolia, Finka je miała a ty miałas nosa

Stand Romy aż swieci z daleka - strasznie chciałabym zamówić róże, ale raz że nie mam na nie planu, dwa, że kasy niet.... i to drugie bardziej boli...

Co do chwastów - mam na P. coś takiego - od razu mówię ze tego nie próbowałam...
http://www.pinterest.com/pin/575123814886563838/

Też chciałabym zamówić róże, ale nie mam planu na nie. Za to mam plan na dokończenie dwóch rabatek trawiasto mieszanych i czasu brak. trawy siedzą w rządku na polu, zaraz jesień i trzeba pole orać a ja od wiosny nie mogę się zabrać za rabaty!!!! Załamana jestem swoim tempem. ŻÓłw jakiś czy co?!
Pin bardzo ciekawy! Dzięki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:39, 16 wrz 2014

Do góry
Aga, jaka ta sesleria jesienna duża!
Do mnie juz jadą (mam nadzieję ) 30 szt - dzieki ogromne Magnolia, Finka je miała a ty miałas nosa

Stand Romy aż swieci z daleka - strasznie chciałabym zamówić róże, ale raz że nie mam na nie planu, dwa, że kasy niet.... i to drugie bardziej boli...

Co do chwastów - mam na P. coś takiego - od razu mówię ze tego nie próbowałam...
http://www.pinterest.com/pin/575123814886563838/

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:28, 16 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Pośliniłam się aż musiałam swoją depresję ogrodową zajeść dwoma snickersami.
Walę się w czoło, że też pokusiłam się i sama zaczęłam grzebać w ziemi… ech.

Jest wręcz zjawiskowo!

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:52, 16 wrz 2014

Do góry
Magnolia.... zaniemówiłam na to niewiele....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies