Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Dzidka 20:30, 06 lis 2014

alinak napisał(a)
jesień naprawdę nas rozpieszcza , wprawdzie barometr dzisiaj nieco gorszy , bo Halny w uszach szumi ,ale słońce skutecznie obniża jego działanie .

To prawda, że rozpieszcza. Nawet bardzo rozpieszcza
Ależ pozmieniałaś. Ale tak to już jest, że ciągle coś nas motywuje do zmian.

alinak napisał(a)

nawet psinka chętnie buszuje po zakątkach szukając ..no własnie czego ...coś jej kompozycje nie pasują ?
biedactwo po operacji ,więc tym większa nasza radość że wyzdrowiała ,mieliśmy obawy co z nią będzie

Przypomniała mi moją Łapcię.
Och, jak mi jej brakuje.

alinak 20:35, 06 lis 2014

Dzidka nawet nie myślałam że tyle zmian w tym roku zaliczę . i to wszystko prawie w jesieni .nie mówiąc o przedogródku .który całkowicie się zmienił
07_Rene 21:21, 06 lis 2014

alinak napisał(a)

A widzisz to coś nowego .. zaraz jutro z rana atakuje schody , to właściwie jest chyba fuga ...ale pewna nie jestem .dość często widuję takie oznaki starzenia się schodów . ..zresztą mam popękane i muszę wszystkie wymienić ...buuuuu

Jak to fuga to aceton sobie nie poradzi, ale zawsze możesz spróbować. A nie da się tego po prostu zdrapać czymś ostrym, np. szpachelką?
gusiarz 21:57, 06 lis 2014

alinak napisał(a)

Marzena klony lubią kwaśna glebę . a siarczan to typowy zakwaszacz .można kupować specjalistyczne ale ten wystarcza .
sypie co roku wszystkim kwasolubnym : azalie ,rh, wrzosy,klony,kloniki ,magnolia . dwie garści rozpuszczam w wiadrze i podlewam obficie wkoło roslin.

klony jak zakwaszę to maja ładniejsza barwę liści , coś jak z tym kolorem kwiatka hortensji .jak nie podsypie klona to po wiośnie brzydko zielenieją mu liście a tak ma ładne bordowe . tez jesienne przebarwienie ma ładniejsze . ale to obserwacje na moim klonie i mojej glebie , jak ktoś ma kwaśniejszą to nie ma potrzeby zakwaszać.
ta odmiana klona lubi bardzo kwaśne podłoże a u mnie glina ,on też już się rozrosnął i korzenie weszły w glinę , więc tam bardziej zasadowo u mnie

Och Alinko... jak ja ci dziękuję za tą informację o siarczanie! Mam cały wór w garażu, bo eM kupił... a ja nie wiedziałam na co on i jak się do tego zabrać. U mnie też glina - będę zatem podlewać kwasolubne jak radzisz.
Buziaki z kwadratowego
Ozz 22:01, 06 lis 2014

No własnie... dawno przedogródka nie było
gusiarz 22:12, 06 lis 2014

Alinko- i jeszcze napiszę, że podziwiam za prace w przedogródku. Normalnie szok!!! Wcale się nie dziwię, że kręgosłup szwankuje ... koniecznie podkuruj się zimą
Madzenka 22:27, 06 lis 2014

alinak napisał(a)
AGATA --- i tak właśnie go ...(a właściwie je , bo wsadziłam dwa )poprowadzę .
a muszę nadmienić że to siewki z mojego starego egzemplarza . były 4 , dwie poszły w dobre ręce a dwie wsadziłam .

VIOLKA -- Sunia przytulona ...a jakże ..

RENIA ---to nie tylko twoja opinia . sporo osób mi nadmieniało że wierzby do hektarowych ogrodów i nad hektarowy staw a nie do mojego maleństwa

Obserowałam wierzby w ogrodzie sąsiadów. Cieli dwa razy w roku a te monstra Przyrstały w zastraszającym tempie.
Bea 22:51, 06 lis 2014

Alina, na te zacieki to tylko ocet.

Najlepiej namoczyć nim jakąś szmatkę, przyłożyć/obłożyć tak to ta plama przez jakiś czs miała kontakt kwaśnym. Odoczekać jakiś czas, a potem delikatnie to czyścić.
W tym przypadku działa się podobnie jak z czajnikiem i liwidacją w nim kamienia.
Nie stosowałam środków chemicznych, które sprzedawane są do tego cel, ale ocet u mnie był skuteczny. W moim przypadku usuwałam takie plamy na tarasie i się udało. Tylko wymagało to cierpliwości i czasu.

Pozdrawiam

babka 23:40, 06 lis 2014

Nie wiedziałam, ze Ty też psiara Na pewno kamień z serca spadł kiedy psinka wyzdrowiała, wiem co to znaczy. Niech już będzie tylko dobrze !! Cieszę się i drapanko za uszkiem proszę przekazać
To racja, że wierzby do wielkich ogrodów się nadają (choć sama mam je u siebie ) i też twierdzę że świetnie ogrodowi zrobił ten lifting. Zrobiło się klarowniej i ciekawiej.
Viola 09:37, 07 lis 2014

alinak napisał(a)

A widzisz to coś nowego .. zaraz jutro z rana atakuje schody , to właściwie jest chyba fuga ...ale pewna nie jestem .dość często widuję takie oznaki starzenia się schodów . ..zresztą mam popękane i muszę wszystkie wymienić ...buuuuu

Alinko, jeśli te zabrudzenia to fuga, to jest na to ratunek; można kupić specjalny preparat rozpuszczający fugę w sklepach budowlanych. Na szmatkę i potrzeć brudne miejsca, albo zostawić na trochę do odmoczenia. Tylko trzeba uważać na fugę między płytkami bo może trochę uszkodzić jak kapniesz tam gdzie nie trzeba.