Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:56, 17 paź 2014

Do góry
a jak masz tam słońce i sucho bardzo to owies wieczniezielony
Ten znowu niebieskawy i sztywny.
Ale nie wybrałabym go
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:40, 17 paź 2014

Do góry
i carex testacea ale nie wiem jak z zimowaniem jej bo różne są opinie- napewno nie może mieć za mokro zimą
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:34, 17 paź 2014

Do góry
Carex morrovi np Iris Green albo Ice dance.
Ale nie będa bardzo delikatne w wygladzie
Tylko one niższe są, ale moim zdaniem ok.
I nie powinno tam byc bardzo sucho, piaszczyście żeby ładne były
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:30, 17 paź 2014

Do góry
Molinia Variegata
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:29, 17 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
a może faktycznie rozplenica tylko ta:
http://ogrodytraw.eu/pennisetum-messiacum-red-bunny-tails-rozplenica.html

śliczna,ale zanim zamówisz, dopytaj jak z zimowaniem jej- u rosplenic jest z tym różnie.

Przyjrzyj się dobrze tez carex bronze form- one dadzą ta delikatność źdźbeł. Tylko ten kolor nie wszyscy lubią
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:00, 17 paź 2014

Do góry
Kasiu , ja o trawach
Musi byc sztywna, wyprostowana ta tarwa?

Ja chcesz taka jak Red Baron, to po prostu weź sam gatunek Imperata cylindryczba, bez odmiany Red Baron. Trudno ja dostać, ale jest.

Tylko moim zdaniem powinnaś posadzić jej dużo żeby dała efekt- ona nie daje kęp, tylko rosnie troche jak perz, rozłogami.
Ja bym jednak szukała trawy z kepiastych raczej.
Do 60 cm rosnie sesleria jesienna- jak kwiatnie latem wczesnym, bardzo rozjasnia, bo ma prawie białe kłosy. jest sztywna, janozielona. Ale chyba zbyt masywna do kostek bukszpanowych, szczególnie młodych.

Szybki efekt da Ci Carex bronze form- juz w pierwszym sezonie . I wysokośc i masa dobra, ale to jednak będą kępy, nie łan ( a Ty chyba widziałas tam łan z traw)

Piękna, ale miękka w pokroju i kepiasta tez będzie sesleria haufleriana- ok 40 cm jest zimozielona, wcześnie bardzo puszcza młode listki i kwitnie

Jest tez trochę traw co dadzą efekt później, wiosna długo śpią - rosplenica ( tylko szukaj odmiany niższej), miłka okazała
Mój kawałek planety 13:54, 17 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie

Danusiu te z posypką zawsze wyglądają ładnie - płyta bez posypki jest "goła" - od razu widać kurz piasek, na betonowej nie widać kurzu ale plamy z czegoś z samochodu, z soku, gumy etc.
widziałam dokładnie te płyty megan betonowe-szare w ogrodzie pokazowym, wyglądały niedobrze ale tam ludzie chodzą a u mnie tylko my i mogę przemyć karczerem którego zresztą nie mam
Mój kawałek planety 13:51, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiesz, Panami się nie sugeruj. Moi kilka lat temu dziwili się, że nie mamy ani jednej płytki gresowej brązowej czy beżowej w domu, tylko szare.

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.
Jakie płyty planujesz na tym podjeździe?
Duże jakieś?

płyty w dwóch rozmiarach 100x50 i 50 x50 ale chyba układane w sklejane pasy lub prostokąty np 2 m x 1 metr a przerwy w kamykach.
kamyki jak wiadomo muszę być w tych tańszych i taki jasny grysik który zresztą mam na rabacie mi się odwidział , granitowy za drogi, myślę żeby żwir płukany tylko musiałabym trafić na jakąś ładną partię-- nie rudawą. Za bardzo się kamykami jeszcze nie interesowałam więc nie mogę się określić jednoznacznie.

np.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199423545/

tylko tu jest takiego prostokąta jedna płaszczyzna a ja miałabym go skleić np z 3 płyt.
To też jest pomysł wstępny, pewne jest tylko to że będę płyty a nie kostka.

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295675/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199295664/

http://www.pinterest.com/pin/305470787199173475/

dziękuję Magnolio za odwiedziny i pościk

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:36, 17 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Joluś to ostatnie chwile zaraz biało będzie

Oby nie!
cudnie klony czarują, uwielbiam je o tej porze
a magnolia to juz całkiem oszalałą

i cudny nowy avatarek
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 13:22, 17 paź 2014

Do góry
Wiosna 2014 kwiecień-maj

Magnolia Ann- moja imienniczka

Mój kawałek planety 13:19, 17 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Grafit na podjeździe wygląda pięknie jak jest mokry. Latem za to widać na nim kurz. Oczywiście grafit grafitowy nierówny.

Ja mam podjazd grafitowy z dołozoną kostka w kolorze granitowym , u mnie latem nie widać kurzu, ale grafit nie jest bardzo ciemny i jest z posypką.

Więc tak jak Magnolia pisze, grafit grafitowy nierówny, struktura tez na pewno ma znaczenie
Mój kawałek planety 13:16, 17 paź 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
jest jeszcze taka sprawa że panowie od kostki mówią żeby na podjazd kłaść ciemne płyty czyli grafitowe.
Nie wiem jak te placki ciemne będą wyglądały ze szczelinami w jasnych kamykach ? bedzie pstro, beton by się nie rzucał.
co prawda dach czarny, ogrodzenie i drzwi grafitowe, schody i taras jasny z grafitową (umownie) posypką.

Mówią że wszędzie wjazd robi się ciemny a ewentualnie boki jasne, no i jak ?
?
Bo obrzeża kładą w przyszłym tygodniu - jak płyty grafit to i obrzeża chyba też.

nienawidzę dokonywać wyborów które mają wpływ na kolejne wybory.
pomocy !!!
ja wiem ze podjazd to nie ogród ale podciągnijmy to pod małą architekturę

Wiesz, Panami się nie sugeruj. Moi kilka lat temu dziwili się, że nie mamy ani jednej płytki gresowej brązowej czy beżowej w domu, tylko szare.

Jakie płyty planujesz na tym podjeździe?
Duże jakieś?

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:04, 17 paź 2014

Do góry
pokaż rabate z zawilcami, co?

i jeszcze jedno- jakie masz wrażenia dot molini z jeżówkami?- wysoka pieruńsko wyrosła ta molinia, nie zdominowała wszystkiego? Kontrast wysokości nie za duży? Za zdjęć trudno ocenic dobrze
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:02, 17 paź 2014

Do góry
niebieska linia może byc z rosplenicy byle nie tej wielkiej- jakiś średniak
A miedzy prawie kule cisowe może też rozchodnik? Tylko nie wyższy niz kule najlepiej. Piekny jest Purple Emperior, ale nie wiem czy rosnie dobrze, czy nie histeryzuje w ogrodzie, nie mam doświadczeń. Chyba Aga robiła kiedyś badania naukowe w tym temacie i wyszło jej że różnie bywa z purpurowymi.
Albo inaczej jak nie znajdziesz rozchodnika w dobrej wielkości, to daj rospelnice w prawie kule a w niebieską linię rozchodniki.

Wiem że rozchodniki zdobią od lata, ale one jak się obudzą wiosną, to są cudne jako matryca do czosnków- np krzyśków- duże kule na niskiej nodze
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:46, 17 paź 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
chodzi mi o takie łezki z roślin:

Jestem. zawiesiłam się na spory moment.
Zielona Marto pomysł b. fajny. Ja bym tylko nie dawała juz tej zielonej lini, żeby nie dawac za dużo rytmów wzdłuż, czyli podłuznych, u MOtylka tam dużo jest już 'wzdłuż.
A czerwona linia może być ciut bardziej pękata, ale tez nie musi.
Niebieska linia- Red Barony, tak na gęsto-a może z czerwonej je zrobić, a wiosną tulipany czy czosnki. Ewentylanie Red Barony i kapnięte w nich kilka rozchodników, ale niedużo i juz na zewnątrz zawijasa
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:33, 16 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Co to za róża Aniu, takie kolory łaknę....ta bordowa wcześniej?.....piękne portrety, a deszcz nie zaszkodził nic nie widać

Aganiu to Bright as a Button, a zdjęcia zrobione przed deszczem
Po deszczu

i przebarwiająca się magnolia
Ogródek na trzy lata 12:19, 16 paź 2014

Do góry
Ewo, jestem z powodu wyrażonej sympatii do tawuł białych (tylko takie uznaję). Dalej nie mogę pojąć ogródka na 3 lata i tego Rammstein, skoro mowa o polskich rowach i systematyce tych rowów (typowo polskich ekologicznie niekoszonych albo ekologicznie, czyli w symbiozie z odpadami ludzkimi, czyli płynących ściekami wiejskimi, choć z nazwami łacińskimi na dnie). Uff. Dałam wyraz oburzeniu na tę sytuację nieskanalizowania wsi polskiej.
O wszach też czytam. Dziś zgłębiałam szpeciele (po wizycie w szkółce z drzewami, apel do sprzedawców: ma miłośc boską - nie sprzedawajcie chorych, padających drzew, wykonujcie podstawowe opryski, nie pozwólcie drzewom rosnąć byle jak i pochyło) na gruszy ozdobnej i na jarząbach. Widziałam za to olchę prowadzoną pięknie jak ... parasol.

Ta trawa u Ciebie to mogłaby być miłka z zawciągowcami. Pozdrawiam.

Ta trawa, o której mówi Magnolia, że mam od Tomka to carex testacea.
Dwa ogrody 21:26, 15 paź 2014

Do góry
Piękna jesień.Ta magnolia cudna , moja dopiero zaczyna się przebarwiac.Pozdrówka.
Dwa ogrody 21:23, 15 paź 2014

Do góry
Krys, zakupy różane wcale nie takie duże, latem kupowałam również w doniczkach, ale głównie pnące, jedna nadal czeka na miejsce rosomanes nie będę, bo za dużo bylin lubię chciałabym tylko, aby róże zdrowo rosły i nie przemarzały. Dalie o pojedynczych kwiatkach można wysiewać z nasion.
EPODLAS dziękuję. Alternatywą dla karp są nasiona, ale dalii jw.

Wilcza, mariken zgubił już część liści, zwykły jeszcze częściowo w zieleni. Za to magnolia sypie liśćmi

kokornak za chwilę również będzie tylko splotem gałęzi

pod lipami przy drodze żółto, podobnie na podwórku, codziennie zgrabiane są taczki liści

Dwa ogrody 20:38, 14 paź 2014

Do góry
Bogdziu, dalie w wianku nietrwałe Również miłego tygodnia

Makkasiu, masz absolutną rację z tym ciężkim czasem o tej porze. Dni coraz krótsze nie pozwalają na intensywne działanie w ogrodzie po pracy. Wczoraj ani dziś nawet nie zajrzałam a ile jeszcze mam do zrobienia, tylko pogodne soboty mnie ratują
nawet zdjęć nie ma jak zrobić, lipy zżółkły, liśćmi sypią, magnolia też już połowę zgubiła...
Szkółka różana ok, ale nie ma w niej wielu naszych chciejstw

Margarete, jeśli masz ochotę na dalie to nie ma sprawy pisałam też, że można ewentualnie wysiewać prosto do gruntu w maju i będą rosły bez problemu, przynajmniej te pojedyncze, wystarczy potem zebrać nasiona i nie przechowywać bulw. Nasiona mam Jeszcze można trochę pozbierać, jak deszcz minie.

Aganiu, teraz przycięłaś New Dawn? Czosnki u mnie jeszcze czekają na posadzenie. A rośliny przenoszę stopniowo i na pewno wszystkich nie przesadzę, bo nowy trochę inny w nasadzeniach niż stary. Niektórych roślin po prostu już nie zmieszczę. Ale mamy jeszcze kilka lat na ostateczną przeprowadzkę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies