Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:42, 16 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę, choć nie ma dużo do pokazania

Co ja ,,paczę" - moje ukochane proso rózgowe Pięknie wygląda z werbeną, jeszcze nie próbowałam ich zestawiać, na razie testuję z jeżówkami
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:18, 16 wrz 2014

Do góry
Aga masę tu slicznych obrazków jest- zielone Green Jewel takie wielkie masz?
Horti w leśnym runie wyglada bardzo malowniczo.
Stand Romy cudne, ach!
Róże w rosplenicach przy tarasie- nawet bez kwiatów sliczne.

Lawednowo- różano- kosówkowa- jeszcze czasu jej trzaba i będzie smakowita bardzo.

Masz czym się chwalić!
A taras w trakcie jest do pokazania, czyprzechodzi boleśnie etap 'dekostrukcji'?- zazdrość mnie zżera , przebieram nogami żeby z fochem podetknąc M pod nos dowody jak inni mają tarasy, a my wciąż czekamy.

Muszę mieć argumenty, wiesz przecież
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:26, 16 wrz 2014

Do góry

i szklarenka pełna ( choć melony przelane przez sąsiadkę na dyrzuże w czasie urlopu nie podniosły się)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:24, 16 wrz 2014

Do góry
Magnolia ah! nie no pewnie, faktycznie NIEdużo cudności.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:22, 16 wrz 2014

Do góry
pokażę, choć nie ma dużo do pokazania

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:07, 16 wrz 2014

Do góry
do słoików paprykowo-pomidorowych na zimę wrzucimy jako dodatek. Do sosów pomidorowych ( tez w słoiki na zimę), takich do spagetti.
A resztę chyba ususzę- Ola chyba wydała juz dyrektywy, ja tylko wykonam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:54, 16 wrz 2014

Do góry
Ja mam 1 krzak od Ciebie. One są mniejsze, ale tylko troszkę. Widze że ma duużo owoców, więcej niż większość innych. Dojrzewa jak zrobi się zielona, a potem czerwienieje. Twoje sa jeszcze niedojrzałe. Dojrzała ma inny smak, bardziej aromatyczny.
Suuper jest krzaczek ostrej- ma duzo owoców
Ogród w skali mikro cz.II 20:42, 14 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Oglądałam Elu dziś zaległą Maję z wystawą Zieleń to Życie i tak sobie o Tobie pomyślałam, że ta nagrodzona brzoza to w sam raz do Mikroha,ha
ja trochę ostatnio spóźniona z wieloma rzeczami mimo że na O. bywam często.

Jeszcze nie widziałam ,echhh.... Ostatnio bardzo nieczasowa jestem...jakoś ta pogoda działa na mnie spowalniająco .. Ńo i ten początek roku...

Wyguglalam sobie tą brzozę , bo mnie bardzo zaciekawiłaś .. Zresztą..to bardzo miłe wiedzieć ,że ktoś sobie o mnie i moim ogródeczku myślał jak coś zobaczył .. Fajne uczucie dzięki ... Brzózka rzeczywiście maciupka , kompaktowa .. Ale mnie by bardziej ta magnolia rajcowała no i ten rodek

Ściskam Ulka
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 13:58, 12 wrz 2014

Do góry
Moja magnolia ma trzy lata. Jeszcze nie kwitła, w tym roku pierwszy raz ma pączki. Na plakietce jest odmiana siebolda, ale kolor i kształt liści od początku był nie ten. I właśnie z tymi liśćmi mam problem. Od początku były jasne, ale uznaliśmy, że to po prostu jakaś inna odmiana, a po zimie do tego są jeszcze młode. Potem zaczęły się przebarwiać, jakby chyba brakowało im potasu (?) Tego lata są już po prostu żółte, a do tego miesiąc temu przeszedł też duży grad. Ostatecznie nasza magnolia "jajko niespodzianka" przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, a rosnąca obok odmiana 'Elizabeth' radzi sobie świetnie. Skoro tamta daje sobie radę, to ta też musiała zostać posadzona prawidłowo. Na spodzie liści nie zauważyłam żadnych szkodników. Martwią mnie te żółte liście i brunatne przebarwienia przy uszkodzeniach. Źle wygląda też pień, ma pęknięcia. Czy mogę pokryć je "sztuczną korą" w płynie? I co z tymi przebarwieniami? Proszę o waszą pomoc.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:39, 12 wrz 2014

Do góry
ja tez zazdroszczę tych wypraw Gabrysiu. Myślałam że uda mi się latem wpaść do ogrodu Karla Forestera ale nie udało się. Może za rok....
Aga zostawiam Ci kiepskie ujęcie czerwonej rabaty.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:23, 10 wrz 2014

Do góry
Goosieq27 napisał(a)
moja rabata ma około 7x6 . Bardzo sie ciesze z tego projektu bo ta rabata była długo prawie pusta, widzialam w niej wszystkie rosliny swiata chyba i nic z niczym nie umiałam dobrze połaczyc . Danusiu Pozdrawiam

Koniecznie pochwal się jak już zrobisz nasadzenia
Wiesz w sumie mam podobnej wielkości rabatę też na przedogródku. Tyle, że u mnie rosną 2 duże świerki i magnolia pod ogrodzeniem i jeszcze jeden świerk z drugiego rogu.
Może coś się da zmodyfikować?
Blaski i cienie nowego życia 17:43, 10 wrz 2014

Do góry
Agatko, normalnie te deszcze są przyczyną wszystkiego, ślimaków już nawet nie zbieram bo to obrzydliwe.....magnolia ma grzyba i nie wiem czy będzie do uratowania....a kwiaty hortek byłyby ładne a nie takie brązowe obsuszone.....te nowe białe dobrze że są bo cieszą oko...i nie wiem czy obcinać te zasuszone, co psują efekt.
co do red barona chyba lubi suchostan.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:29, 10 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A jak sprawuje się grujecznik? Masz indywidualne zdjęcia o różnych porach roku? Czy on musi mieć pełne nasłonecznienie? Jakie warunki?
trudno powiedzieć bo sadziłam go w tamtym roku tyciutkiego. Na razie to eksperyment myślę... czy będzie mu u mnie dobrze to się okażę. Wiosną już go spisałam na straty po nocnym przymrozku, spadły mu wszystkie liście. Magnolia mi powiedziała by go jeszcze nie wykopywać że odbije z uśpionych pąków i tak też się stało Teraz ma piękne różowo liście

a tutaj widać go jako taką różową mgiełkę w oddali
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:05, 09 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Wiem że już po , ale też karmnik mi sie podoba
Pozdrowka!

Mnie też. Tak jak jest- żwir i karmnik jest idealnie!
Marzenko ale u Ciebie się dzieje i jak ładnie!
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 23:01, 05 wrz 2014

Do góry
MarzenaG napisał(a)
Moje pytanie dotyczy podsadzeń magnoli, czy można coś posadzić pod magnolią 10 letnią?

Możesz spróbować sadzonki runianki, jeśli to cień, ale sadzonki(czyli cienkie patyczki z jednym,dwoma korzeniami), zrób malutkie dziurki, powtykaj i powinny się przyjąć. Ja tak podsadziłem swoją i rośnie w takim :tawniku: z runianki, zielska nie puszcza, runianka idzie dołem, magnolia górą
Pszczelarnia 13:10, 05 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
No właśnie Miła....a Honeymilk?

ta tak, mnie tu takie wanilie -budynie pasują
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:54, 05 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
U ciebie magnolia, a u mnie sasanki w pełnym rozkwicie

OOO......szaleje ta przyroda jak tyle słoneczka dostaje

Jeszcze mi ostatni kwiat ogrodowej zakwitł

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:49, 05 wrz 2014

Do góry
U ciebie magnolia, a u mnie sasanki w pełnym rozkwicie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:32, 05 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ten hibiskus mnie zachwyca Kwiaty nie chcą konkurować z liśćmi Buziaczki

Zawsze jakaś konkurencja się trafia, mnie pasują listeczki i kolorek kwiatów, ale chciałabym widzieć te kwiatuchy

to jeszcze o wiosnie sobie przypomniała magnolia Lennei

Czekam co mnie jeszcze zaskoczy

Słoneczka Gosia na weekend ci życzę, buziak
Ogród w budowie - nieustającej 10:40, 05 wrz 2014

Do góry
Pytałaś o jeżówki u Małej Mi.
Ja próbowałam dzielić i przesadzać o różnych porach, zwykle odmianowe.
Nauczyłam się że jesień to dla nich najgorsza pora roku na podział, przesadzania tez nie kochają. Wiosną z podziału mam 100 % przyjętych, latem też większość. Po jesiennym podziale wiosną obudziło się jakieś 50 %, częśćw słabej kondycji- są mniejsze teraz niż te dzielone wczesnym latem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies