Nie polamią. Magnolia pisała, że dotarły w b.dobrym stanie
Jak chcesz podaj adre na priv . Wyślę po niedzieli
Tylko nie wiem czy to dobry moment na sadzenie takie? Nie znam sie! Wiem, że wiosna sie dzieli....a teraz to nie wiem....pewnie też!
Toszka Ci widzę odpisałą troszkę niżej bardzo profesjonalnie ale mniej więcej tak Teściu robił na wiosnę...obornik przekompostowany wokół roślin i trochę przepieszać z ziemią...Magnolia oszalała przez to w tym roku
Łukasz, moje zielone też nie chorowały, dopiero w tym roku, konkretnie po ostatnim cięciu, zrobiłam oprysk Topsinem i odbudowały się, natomiast te pstre, stale chorują, nie wiem, jak chucham i dmucham, nie wiem, co za przyczyna, jeszcze zrobię oprysk, to ich ostatnia szansa, jeśli się nie uda, na wiosnę zmieniam na coś innego, chyba na laurowiśnie...
może, skoro i z liliami problem, to kwestia pogody
Mam prośbę, poradź jaką żurawkę wybrać, ma być intensywnie żółta?
tu masz zbliżenie, jeden idealnie zdrowy, a drugi już nie i tak mam poprzetykane, łysieją i mnie wkurzają
przed cięciem były zdrowiutkie
a tu cały rząd wyłysiały, przesadziłam tu konwalnik i tu chciałabym złotą żuraweczkę może?
no i po kolei wywalam paprocie, ależ to ciężkie zadanie, siła ich korzeni jest zdumiewająca!!!
w rogu rośnie duża magnolia gwiaździsta
i szerzej
Też chciałabym zamówić róże, ale nie mam planu na nie. Za to mam plan na dokończenie dwóch rabatek trawiasto mieszanych i czasu brak. trawy siedzą w rządku na polu, zaraz jesień i trzeba pole orać a ja od wiosny nie mogę się zabrać za rabaty!!!! Załamana jestem swoim tempem. ŻÓłw jakiś czy co?!
Pin bardzo ciekawy! Dzięki.
Pośliniłam się aż musiałam swoją depresję ogrodową zajeść dwoma snickersami.
Walę się w czoło, że też pokusiłam się i sama zaczęłam grzebać w ziemi… ech.
Aga masę tu slicznych obrazków jest- zielone Green Jewel takie wielkie masz?
Horti w leśnym runie wyglada bardzo malowniczo.
Stand Romy cudne, ach!
Róże w rosplenicach przy tarasie- nawet bez kwiatów sliczne.
Lawednowo- różano- kosówkowa- jeszcze czasu jej trzaba i będzie smakowita bardzo.
Masz czym się chwalić!
A taras w trakcie jest do pokazania, czyprzechodzi boleśnie etap 'dekostrukcji'?- zazdrość mnie zżera , przebieram nogami żeby z fochem podetknąc M pod nos dowody jak inni mają tarasy, a my wciąż czekamy.
do słoików paprykowo-pomidorowych na zimę wrzucimy jako dodatek. Do sosów pomidorowych ( tez w słoiki na zimę), takich do spagetti.
A resztę chyba ususzę- Ola chyba wydała juz dyrektywy, ja tylko wykonam.
Ja mam 1 krzak od Ciebie. One są mniejsze, ale tylko troszkę. Widze że ma duużo owoców, więcej niż większość innych. Dojrzewa jak zrobi się zielona, a potem czerwienieje. Twoje sa jeszcze niedojrzałe. Dojrzała ma inny smak, bardziej aromatyczny.
Suuper jest krzaczek ostrej- ma duzo owoców
Jeszcze nie widziałam ,echhh.... Ostatnio bardzo nieczasowa jestem...jakoś ta pogoda działa na mnie spowalniająco .. Ńo i ten początek roku...
Wyguglalam sobie tą brzozę , bo mnie bardzo zaciekawiłaś .. Zresztą..to bardzo miłe wiedzieć ,że ktoś sobie o mnie i moim ogródeczku myślał jak coś zobaczył .. Fajne uczucie dzięki ... Brzózka rzeczywiście maciupka , kompaktowa .. Ale mnie by bardziej ta magnolia rajcowała no i ten rodek
Moja magnolia ma trzy lata. Jeszcze nie kwitła, w tym roku pierwszy raz ma pączki. Na plakietce jest odmiana siebolda, ale kolor i kształt liści od początku był nie ten. I właśnie z tymi liśćmi mam problem. Od początku były jasne, ale uznaliśmy, że to po prostu jakaś inna odmiana, a po zimie do tego są jeszcze młode. Potem zaczęły się przebarwiać, jakby chyba brakowało im potasu (?) Tego lata są już po prostu żółte, a do tego miesiąc temu przeszedł też duży grad. Ostatecznie nasza magnolia "jajko niespodzianka" przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, a rosnąca obok odmiana 'Elizabeth' radzi sobie świetnie. Skoro tamta daje sobie radę, to ta też musiała zostać posadzona prawidłowo. Na spodzie liści nie zauważyłam żadnych szkodników. Martwią mnie te żółte liście i brunatne przebarwienia przy uszkodzeniach. Źle wygląda też pień, ma pęknięcia. Czy mogę pokryć je "sztuczną korą" w płynie? I co z tymi przebarwieniami? Proszę o waszą pomoc.