Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:56, 22 lip 2020

Do góry

Na zdjęciu chciałam pokazać układ terenu w rogu ogrodu. To stare zdjęcie ale najlepiej pokazuje poziom gruntu.To róg ogrodu. Mamy działkę wśród łąk i pól, nie ogradzamy jej, stapia się z krajobrazem i o to nam chodzi. Przy miedzy (po prawej) po deszczach jest bardzo mokro. Pod drzewem po lewej rów z wodą, taki strumyk wszerz działki, to najwyższy punkt działki i jest lekkie zbocze. Teraz, po ulewnym czerwcu i początku lipca woda nie chce odpływać i miejscami stoi. Mamy tu glinę i woda zbiera się po deszczu. Gdy kosimy, to paruje szybciej, gdy - jak w tym sezonie- zostawiliśmy tam pas łąki - stoi i jest podmokłe. Poziom wód gruntowych jest wysoki, mniej niż metr od powierzchni (wiemy z odwiertu). Zastanawiałam się nad zrobieniem tu rabatki bagiennej ale poszłam w myśleniu dalej. Mam pomysł zrobienia małego zbiornika - mini stawu naturalnego, skoro mamy tą glinę, to aż się prosi. Zagospodaruję w przyszłości ten rów z wodą i zakątek pod miedzą jako część wodną ogrodu.

Proszę o poradę: czy po obniżeniu terenu pod stawik glinę na bokach i dnie należy ubić, czy może tylko wyłożyć kamieniami? Czy na dno mogę wysypać żwir z pobliskiego potoku czy raczej piasek? Czy robić warstwę gliny zmieszanej ze żwirkiem czy tylko wysypać żwir/piasek na ubitą glinę? Bardzo z góry dziękuję za pomoc.
Jeżówkowe-Love 09:53, 22 lip 2020

Do góry
Raspberry truffle kwiatki dwa

Rainbow marcella narazie bardzie pomarańczowa ..ale miejscami pojawia się delikatny róż

Niezawodny Orange skipper ..na zdjęciu bardziej czerwony niż pomarańczowy
Pszczelarnia 09:51, 22 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Te dwa obrazy i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba

Już drugi rok zapominam wysiać tę trojeść białą. Niezwykle miododajna. Sobie ku pamięci.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:50, 22 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehehe

Piękna fota
Piękny ogród
Aż miło posiedzieć
Pozdrowienia zostawiam.
Pszczelarnia 09:47, 22 lip 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Lykkefund rzeczywiście ma dużo wigoru. W tym roku po kwitnieniu podwoiła u mnie swój przyrost. Zastanawiałam się, czy z drugiej strony pergoli też dodać różę, ale bałam się, że za mało tam słońca będzie. Wyczytałam, że ta druga którą masz spokojnie znosi półcień, będę o niej myśleć. Jak dobrze pójdzie, to jeszcze dwa lata do pokrycia pergoli mi zostały
Różankę masz piękną. Bardzo lubię połączenie róż z ziołami. Na przyśmietnikowej podsadziłam róże lebiodką i na nowej też to powtórzyłam.
Języczki oglądam u innych z zazdrością

Da radę. Języczki zmasakrowane przez ślimaki, nie do upilnowania.

Jeżówkowe-Love 09:47, 22 lip 2020

Do góry
Jeżówki nieśmiało zaczynają.. Kwitną pojedyńcze kwiaty ,gdzie rok temu o tej porze był już busz jeżówkowy

Purity bardzo nieśmiało odmiana która u mnie praktycznie nie przyrasta

Magnus jak zawsze niezawodnie

Kismet red kilka kwiatków już jest

Mamma mia dopiero w takiej fazie
Pszczelarnia 09:46, 22 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bajeczne, cudne, kolorowe widoczki.

Ania

Zrobiłam sobie suszkową kompozycję

Pszczelarnia 09:43, 22 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pozachwycałam się widokami Twojego ogrodu

Czosnek w różnym towarzystwie, daje różny efekt kolorystyczny

Ogród do odnowy 09:40, 22 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Dziewczyny, jak przycinacie wiosną byliny, to co robicie z tymi ścinkami? Ukorzeniacie je?

do głowy mi nie przyszło, wszystko na kompost poszło

Specjalnie dla Ciebie floks Blue Boy w cieniu

z bodziszkiem rozanne

z bodziszkiem Blue Sunrise

i z driakwią, niska odmiana

Pszczelarnia 09:39, 22 lip 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Inspirująca ta rabata rzeczywiście nieproblemowa. U mnie Artemis osiągnęły wysokie rozmiary w tym roku, prawdziwe róży parkowej z czego jestem zadowolona. Ale już kończą spektakl.

Oj, tak, wszystko do cięcia po spektaklu. Dużo cięcia mam i dużo suszenia.

Pszczelarnia 09:35, 22 lip 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Ten cytrynowy pięciornik to bylina? Miałam dawno temu taki czerwony, ale jakoś nie zapałałam miłością do niego. Ale upodobania mi się zmieniają . Też szukam czegoś na suchy step i mało wymagającego w obsłudze. Trzeba ciąć po kwitnieniu?

Jolu, na razie nie tnę. To bylina, tak do kolan wysoka. Mam go dopiero od 2 sezonów. Arcydzięgiel i krwiściąg w zgodnym kompozycyjnym duecie.

Wizytówka - mój kwiatowy ogród 09:32, 22 lip 2020

Do góry

Dekoracje ogrodowe w moich ulubionych barwach
Ania -Spełnione marzenie 09:32, 22 lip 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Aniu bardzo ładnie prezentuje się ta rabata (inne oczywiście też) ale ta taka elegancka widać konsekwencje w nasadzeniach .Podziwiam
Pszczelarnia 09:32, 22 lip 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Ule pięknie się prezentuja\ą , pszczółki muszą być szczęśliwe , ładne masz obeliski te miętowe

Aganiu, odbierasz ten kolor jako miętowy? Ulżyło mi, że tym razem trafiłam przy zakupie farby. Coś ostatnio przemawiają do mnie kolory mięty i szałwi.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:30, 22 lip 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
ale wypasiona, u mnie hakonki słabo coś rosną

No wypasione
A jaką mają glebę ? Bo one muszą mieć przepuszczalną,bo w zbitej glinie będą słabo rosły

Posadzone ta rabata skończona ... Gracki, jeżówki , werbena i hakonki....

A ta rabata ciagle w budowie
Kilka hakonek ze swoich a resztę muszę kupić kamień się skończył itd.

Pszczelarnia 09:29, 22 lip 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Ewo, u Ciebie Desdemona jest pnąca? Czy ma jakąś inną podkładkę - ja ją kupowałam z myślą o kompaktowym krzaczku i rośnie na razie nieduża...

Wedle Austina jest krzaczasta i ma mieć 180 cm - tak to wygląda. Nie jest to na pewno kompaktowy krzaczek.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:29, 22 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)

Czerwona kura na górze zdjęcia mówi cześć

Siema Kuraki
Ogród do odnowy 09:28, 22 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)

Wydaje mi się, że to bardziej nepeta niż agastache. Może nepeta cataria citriodora?
Tojeść orszelinowa wygląda bosko! Jak wysoko ona rośnie i czy to zwarty krzak? Możesz pokazać jakieś szersze kadry? Myślę o niej, ale nie mam pojęcia o jej pokroju i z czym może u mnie rosnąć.

też o niej myślałam ale cytrynowo nie pachnie

dzisiejsze zdjęcia

może pójdę zrobić zdjęcie tojeści ale tam mam totalny gąszcz. Ona jak tojeść kropkowana się rozłazi ale z kropkowaną walkę przegrała. Musiałam tą żółtą wypielić z tego miejsca obie dorastają w cieniu do 60 cm

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:21, 22 lip 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wczoraj była akcja - operacja

ale wypasiona, u mnie hakonki słabo coś rosną
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:51, 22 lip 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Blueparadise z przodu, obecna fotka
Jego kolor jest bardzo zmienny, od niebieskiego po fiolet

Trochę się boję, że utknę znów w fiolecie. A ten obok różowy, to co to za pięknotka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies