Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

antracyt 09:11, 17 lis 2020

Moim zdaniem szerokość ścieżki jest zależna od nasadzeń (ich wysokości, masywności), no i oczywiście od całokształtu ogrodu.
tulucy 18:59, 17 lis 2020

Zuza nasadzenia będą, jakie były, róże plus wypełniacze

Tak sobie porównuję teraz szerokość ścieżki do szerokości schodów w domu, 1,2m mamy i jest swobodnie dla mijania się
I tak chyba zrobię.

Dziś udało mi się wyrwać na 3 godziny "za widoku", zaraz będę za nad papierami siedzieć. Ale efekt jest, przesadziłam ostatnią z jabłonek owocowych, jednego pająka różanego i trzy rabatówki, bukszpana i kulkę tujową, sadźce czekoladowe (mam nadzieję, że ich nie zabiłam), peonię (to samo).

Posadziłam cebulki wykopanych przy likwidacji rabaty krokusów, poza tym z zakupów paczkę tulipanów, tylko 30 szt., krokusów chyba ze 200, cebulicę, kamasje, narcyzy.

Jutro kończę krokusy, jeszcze mi zostały 4 paki. I muszę znaleźć miejsce dla tulipanów wykopanych w tym roku z różnych miejsc. Mieszanka totalna. Nie wiem, gdzie je posadzić. Chyba u ciotki obok wylądują
antracyt 19:15, 17 lis 2020

Sporo w te 3 godziny zrobiłaś
Ja też planuję jutro podziałać ogrodowo, zobaczymy czy się uda
anka_ 21:02, 17 lis 2020

Łucjo na jakich dopalaczach jedziesz? Ja tez takie chcę.

Muszę poczytac o tej Renecie Landsberskiej, bo szukam jakiś 2-3 odmian jabłoni do posadzenia.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Ania111 21:05, 17 lis 2020

tulucy napisał(a)
Hakona przesadzona, mam nadzieję, że przeżyje.
Przy okazji widać nowy kształt rabaty, koślawo, bo to na roboczo mocno. Na drugim zdjęciu po prawej widać, gdzie kończyła się skrzynia warzywna.

Widać też przesadzoną budleję, poszła zamiast Gertrude Jekkyll, a Gertrude poszła do przodu trochę. Poza tym przesadziłam dziś:
- jabłonkę rajską Ola,
- jabłonkę papierówkę,
- jarząba Granatnaja,
- róże Blanche Moreau, Leda, Mme Hardy z dużych,
- róże Hakuun, Comtessa, Balmoral, Marchenzauber z mniejszych.

Masa roboty jeszcze do zrobienia, będę teraz wyrywać po dwie godzinki w ciągu dnia, żeby posadzić cebule - to na jutro koniecznie. A może się uda kolejne róże gdzieś wcisnąć. I jeszcze jedną jabłonkę, Renetę Landsberską. I może dwie czereśnie kolumnowe albo dwie takie same brzoskwinie.

Czy metrowa ścieżka między rabatami to wystarczająco czy jednak zrobić 1,5 metra? A może wystarczy 1,20m???

Łucja ,

a tu jeszcze o tej porze takie prace
pracuś z Ciebie
TAR 21:16, 17 lis 2020

ale zazdroszcze sily, ja cos od wrzesnia mocno oslabiona jestem, dwie trzy doniczki i padam na pychol, cos okropnego. a jeszcze na poczatku wrzesnia kilometry na kajakach robilam, myslalam ze sobie kondycje wycwiczylam a tu guzik.
tulucy 22:09, 17 lis 2020

anka_ napisał(a)
Łucjo na jakich dopalaczach jedziesz? Ja tez takie chcę.

Muszę poczytac o tej Renecie Landsberskiej, bo szukam jakiś 2-3 odmian jabłoni do posadzenia.

Ania na wkurzeniu jadę

Ta konkretna reneta to mam nadzieję,że długo poszukiwana odmiana ze starego sadu pradziadka. Ale się okaże, jak zaowocuje. W tym roku już kwitła, ale nie wiem, jak zniesie przeprowadzkę.

Ja mam stare dobre odmiany, antonówka półtorafuntowa, papierówki, malinowa i jeszcze jedną nn po dziadkach m, i dwie sprezentowane przez znajomego, bardzo smaczne do jedzenia, Rubin.

Ania, prac od groma, przez ten podjazd i nową cieplarkę... Się narobiło.

Tar, też mam takie momenty osłabienia, ale widok ogródka daje mi kopa... Bo teraz to po prostu straszy.
Gosiek33 08:06, 18 lis 2020

Byle zdrowie pozwoliło takie prace ogroowe odwalać
Mam całą skrzynkę miksu cebulowych, wykopane, wysuszone czekające na posadzenie tylko sił brak. Może gdzieś wykopię dołek i wszytkie wsypię, segregując tylko wielkoscią cebul?
tulucy 08:58, 18 lis 2020

Gosia, ja właśnie wymyśliłam, że zdejmę trawę przed domem, na pasku przed rabatą, i tam to wszystko wrzucę... Jak przekwitną, to wykopię i o ten kawałek najwyżej powiększę rabatę, co mam w niecnych planach
A to o tyle bezpieczny pomysł, że ten nornice nie buszują
Gosiek33 10:47, 18 lis 2020

Fajny pomysł, tylko czy do wazonów sobie nie będą wycinali... niektórzy?