- pomarańczowe dalie z niebieską kocimiętką, pomarańczowymi dzielżanami, Agastache
- dalie, penstemony, jednoroczna kleome, dzielżany, szałwie
- w tyle kanny o ciemnych liściach, w środku pomarańczowe dalie, a z przodu krokosmia żółta.
- dalie, werbena patagońska, driakiew
- czerwone dalie i niebieskie marcinki w różnych odcieniach niebieskiego i fioletu
- czarne dalie i Persicaria różowa
- dalie z kosmosami
Ależ nie. Rabaty z daliami są najpiękniejsze, gdy są kolorowe. Nie stawiaj na jeden kolor. Zobacz jak skomponowałam dalie w zeszłym sezonie, w tym będzie dwa razy tyle
Możesz stonowane robić czyli różne odcienie różu i fioletu. Białe w bladożółtymi.
Ja jednak lubię dalie jarzeniowe, np. bordowe czy fioletowe z mocnym pomarańczem.
Może grupa krakowska-rzeszowska zorganizuje spotkanie? To pierwsze takie targi ogrodnicze, ciekawe jak wypadną. No i jest okazja do spotkania się w miłym gronie
Pytam, bo rośliną inwazyjną okrzyknięto ją w Polce, a nie wykazuje się inwazyjnością w naszych warunkach, natomiast w krajach Europy Zachodniej już inaczej. Podobnie jest z hiacyntem wodnym, który naszej najlżejszej zimy nie wytrzyma, a zakaz już wprowadzono. Pozdrawiam
Ja tak próbuję ukorzenić szałwię caradonnę, część obciętych pędów wsadziłam do wody, część do ziemi z piaskiem. Te w wodzie wypuszczają listki ale korzeni nie ma, te w ziemi też wypuściły listki a czy korzonki, nie wiem, trzeba poczekać czy sadzonki przeżyją i nie zdechną.
Szałwia caradonna która sama się wysiała miała niestety inne kwiaty i łodygi. Pewno była zapylona inną szałwią i wysiał się kundelek.
Balea, linie proste są równie modne jak każde inne linie Bardzo dużo projektuję ogrodów o prostych liniach i są to moje ulubione
Drzewa różowe, mogą być wiśnie ozdobne, może być śliwa wiśniowa, cokolwiek, chciałam zaznaczyć że to dwa jednakowe drzewa.
Szare linie - roślinność ułozona w poprzek rabaty.
Takie rzeczy to się doradza widząc co jest.
Robię odkrywkę na dwa metry albo więcej i wtedy oceniamy co jest pod spodem. Nie można doradzać w ciemno, zwłaszcza w tak ważnej sprawie. Podpowiadam sposoby, ale wyjście znajdź sam, albo z pomocą.
Czy pozbyć się warstwy z wierzchu - jeśli jest urodzajna. Oczywiście, zepchnij ją a potem nasypiesz mieszając z ziemią którą przywieziesz na uzupełnienie.
No i piasku znowu nie metr, tylko 20 - 30 cm, mieszać potem dowozić ziemię dodatkową polną.
U nas podobnie, było minus 15. Carex zapewne zostanie załatwiony przez mróz.
Też ciągle zerkam w prognozy i ciagle to ciepło się przesuwa, Codziennie to samo, dalej i dalej, ale myślę - no przecież zima nie będzie trwała wiecznie
Z niecierpliwością wyszukuję bardziej optymistycznej prognozy. Ale nie ma