Ja tak próbuję ukorzenić szałwię caradonnę, część obciętych pędów wsadziłam do wody, część do ziemi z piaskiem. Te w wodzie wypuszczają listki ale korzeni nie ma, te w ziemi też wypuściły listki a czy korzonki, nie wiem, trzeba poczekać czy sadzonki przeżyją i nie zdechną.
Szałwia caradonna która sama się wysiała miała niestety inne kwiaty i łodygi. Pewno była zapylona inną szałwią i wysiał się kundelek.
Balea, linie proste są równie modne jak każde inne linie Bardzo dużo projektuję ogrodów o prostych liniach i są to moje ulubione
Drzewa różowe, mogą być wiśnie ozdobne, może być śliwa wiśniowa, cokolwiek, chciałam zaznaczyć że to dwa jednakowe drzewa.
Szare linie - roślinność ułozona w poprzek rabaty.
Takie rzeczy to się doradza widząc co jest.
Robię odkrywkę na dwa metry albo więcej i wtedy oceniamy co jest pod spodem. Nie można doradzać w ciemno, zwłaszcza w tak ważnej sprawie. Podpowiadam sposoby, ale wyjście znajdź sam, albo z pomocą.
Czy pozbyć się warstwy z wierzchu - jeśli jest urodzajna. Oczywiście, zepchnij ją a potem nasypiesz mieszając z ziemią którą przywieziesz na uzupełnienie.
No i piasku znowu nie metr, tylko 20 - 30 cm, mieszać potem dowozić ziemię dodatkową polną.
U nas podobnie, było minus 15. Carex zapewne zostanie załatwiony przez mróz.
Też ciągle zerkam w prognozy i ciagle to ciepło się przesuwa, Codziennie to samo, dalej i dalej, ale myślę - no przecież zima nie będzie trwała wiecznie
Z niecierpliwością wyszukuję bardziej optymistycznej prognozy. Ale nie ma
Dużo piasku potrzeba, ale ile ton to nie wiem.
Po prostu sypać grubo i mieszać.
O jakiej porze roku?
O każdej, kiedy będziesz robił ukształtowanie terenu, wyłączając czas, gdy ziemia jest zmarznięta i wyłączając czas kiedy jest okres długotrwałych opadów deszczu, bo nie przejedziesz, tylko sprzęt się zatopi.
Nam się koparka przewróciła, bo wtedy padały deszcze przez cały czerwiec. Czekaj po prostu na wiosnę i suchą pogodę na dłuższy czas zapowiadaną, inaczej nici z roboty.
Kupiłam nie cebulki tylko kwitnące przepiśniegi w donicach. Na giełgdzie kupiłam paletkę 18 szt zwykłych Galanthus nivalis, z pakami, a na giełdzie kupiłam kilka szt Galanthus elwesii - są dużo większe, bardziej okazałe, duże kwiaty.
Na razie stoją w garażu. Kupiłam też iryski cebulowe, szafirki, prymulki a także kilka doniczek Leucojum vernum.
Wszystko czeka aż posadzę do doniczek i będę wystawiać.
Proponuję Prunus cerasifera 'Nigra' - dla mnie jest ładniejsza. Czy pienna czy normalna - zależy w jakim celu chcesz wykorzystać, czy ma mieć liście zaraz nad roślinami, czy wysoko nad płotem?Pod szczepioną jest więcej miejsca.
Która śliwa wiśniowa szybciej rośnie - nie da się odpowiedzieć na to pytanie
Zależy to od warunków glebowych i zasobności gleby.
Natomiast która forma szczepiona czy nieszczepiona szybciej rośnie?
Szybciej z pewnością rosną drzewka nieszczepione, bo ciągną korzeniami własnymi, a szczepione ciągną soki korzeniami podkładki.
Buki - z koroną i niezbyt wielki będzie szczepiony Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' na wysokim pniu, będzie miał zwisający parasol. zdjęcie drzewa
No panie i panowie mamy drzwi otwarte. Teraz tylko poprosić kogoś z grupy lubelskiej aby udostępnił logo (gotowca) i każda może sobie wydrukować przed wyprawą.
Muszę zmoderować zdjęcia, ponieważ nie są twojego autorstwa.
Drugi obrazek to wisteria prowadzona w formie drzewka (to pnącze).
A pierwszy obrazek to może być wszystko, ale najbardziej pasuje mi jesion. Liści nie widać a bez liści to nie sposób rozpoznać. Do lawendy pasują drzewka o niezbyt dużych liściach, nie mogą dawać dużego cienia.
Mam prośbę o stosowanie zasad regulaminu i nie wklejanie zdjęć cudzych z netu.
Danusiu myślę, że moda na dziergane wianki wkrótce znowu powróci
Niektórzy cenią sobie ręczną robotę i wieszają bez względu czy taka moda czy nie. Mi dzierganie sprawia ogromną przyjemność