Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Winnie 10:42, 27 lut 2018

Witam. Jeszcze u Ciebie nie pisałam, ale od "zawsze" podczytuję. Bardzo lubię Twoje podejście do ogrodowania.
W sprawie "tacki z dziurkami czy bez" - Monty i Carol mają tacki z dziurkami, bo zawsze po wysiewie stawiają je w wodzie w większych tackach i tak nasączają je wodą, zamiast spryskiwania czy podlewania.
Życzę szybkich i bezproblemowych wschodów.
Gardenarium 10:51, 27 lut 2018

Też mam tacki z dziurkami i podstawki Ale bez dziurek też mam, żeby równowaga w przyrodzie była

Co tam Mira wschodzi?

Instagram Ogrodowiska
mirkaka 11:07, 27 lut 2018

mira napisał(a)
Mirka krokusy z ub roku u mnie nic nie kwitnie wszystko pod śniegiem ale za tydzień kto wie .

Zajrzyj do Przyrody.

Pozdrawiam

Byłam, cudo pokazuje ))
Wendy79 17:19, 27 lut 2018

W sprawie pogody, to moje obserwacje są krótkie, bo to dopiero 3 sezon zacznę, ale dwa poprzednie pod koniec lutego warzywny miałam przygotowany do siewu, a najpóźniej na początku marca zaczynałam od bobu, grochu i wsadzania cebuli. W tym się tak nie zapowiada. Moja mama mówi, że ostatni raz tak późna zima była w 2011 roku.
Spinki w tym roku nie mam, bo sprawy zdrowotne wyrwały mnie z tego "zaślepienia" ogrodowego i na spokojnie myślę: co będzie, to będzie.
W sprawie kalarepy: sadzę na rabatach kapustnych, w kilku partiach, na wiosnę i jesienią. Kapustne zawsze mam z nagietkami, koprem tzw. rzucanym i porami. Widziałam piękną inspirację z miniaturowymi słonecznikami ozdobnymi i chyba też spróbuję w tym roku takie połączenie.
mira 20:35, 27 lut 2018

Gardenarium napisał(a)
Mam kiełki i pierwsze liścienie. Odpisałam u siebie dość obszernie co kupiłam

Ale to cieszy co? Ja czekam spokojnie na moje. Czytałam co kupiłaś, kilka doniczek przebiśniegów chyba bym zabrała do domu - mus gapić codzziennie
mira 20:39, 27 lut 2018

Winnie napisał(a)
Witam. Jeszcze u Ciebie nie pisałam, ale od "zawsze" podczytuję. Bardzo lubię Twoje podejście do ogrodowania.
W sprawie "tacki z dziurkami czy bez" - Monty i Carol mają tacki z dziurkami, bo zawsze po wysiewie stawiają je w wodzie w większych tackach i tak nasączają je wodą, zamiast spryskiwania czy podlewania.
Życzę szybkich i bezproblemowych wschodów.

Witaj, bardzo mi miło.Byłam u Ciebie - lubimy takie poczochranie .

Masz rację - oni rzeczywiście te tacki zanurzają. Mam nowy numer GW i tam jest sporo o sianiu - też zanurza.
Ciekawe - szkoda że u nas nie ma fajnych tacek do wysiewu.

Wschody dziękują - na razie wysiałam takie nieoczywiste / mogą być nasiona przesuszone/ i oczywiste żeby nie popaść w marazm

pozdrawiam
mira 20:43, 27 lut 2018

Gardenarium napisał(a)
Też mam tacki z dziurkami i podstawki Ale bez dziurek też mam, żeby równowaga w przyrodzie była

Co tam Mira wschodzi?

U mnie nic jeszcze bo moje tacki z wysiewami mają dopiero 3 dni - ale codziennie do nich zaglądam - popsykam posprawdzam co posiałam coś zawsze powiem i spoko

Czytam co tam o daliach piszesz .

Ja dziś poszłam po sól i mąkę i kupiłam też dalię białą i różę za 8 zł - i to mi się podoba - znaczy cena róży.

Te kwitły jak szalone ale niskie i się mi pokładały - muszę w tym roku dać jednak paliki.

mira 20:49, 27 lut 2018

Wendy79 napisał(a)
W sprawie pogody, to moje obserwacje są krótkie, bo to dopiero 3 sezon zacznę, ale dwa poprzednie pod koniec lutego warzywny miałam przygotowany do siewu, a najpóźniej na początku marca zaczynałam od bobu, grochu i wsadzania cebuli. W tym się tak nie zapowiada. Moja mama mówi, że ostatni raz tak późna zima była w 2011 roku.
Spinki w tym roku nie mam, bo sprawy zdrowotne wyrwały mnie z tego "zaślepienia" ogrodowego i na spokojnie myślę: co będzie, to będzie.
W sprawie kalarepy: sadzę na rabatach kapustnych, w kilku partiach, na wiosnę i jesienią. Kapustne zawsze mam z nagietkami, koprem tzw. rzucanym i porami. Widziałam piękną inspirację z miniaturowymi słonecznikami ozdobnymi i chyba też spróbuję w tym roku takie połączenie.

Od 4 lat robię dokładne notatki - zwykle sezon zaczynałam w lutym od cięcia w ogrodzie - wszystkiego co się da i grabienia trawników. Ale czy w lutym działanie w ogrodzie w naszym klimacie to jest normalne ??????

wiem, wiem przypomniały mi się młode lata - kto tam wtedy myślał o ogrodzie w lutym - klimat się zmienił - dla mnie to oczywiste.

Ja sobie to tak tłumaczę - jeszcze się nabędziemy w ogrodzie

Zapisuję - kalarepa, koper, pory, słoneczniki małe

Kiedy wysiać kalarepę ?

żeby pozostać w warzywniku

mira 20:54, 27 lut 2018

Jasia Poziomka o takie Ci chodzi igiełki ?

mira 21:00, 27 lut 2018

Jestem w lipcu - 25 - lubię te dni

zostawiam ciut koloru - chyba to lubimy

Pszczółka musisz mnie w tej prawoskrętności podszkolić bo chyba te cukinie tematu nie załatwiają

zmykam i pozdrawiam wszystkich