Proponuję Prunus cerasifera 'Nigra' - dla mnie jest ładniejsza. Czy pienna czy normalna - zależy w jakim celu chcesz wykorzystać, czy ma mieć liście zaraz nad roślinami, czy wysoko nad płotem?Pod szczepioną jest więcej miejsca.
Która śliwa wiśniowa szybciej rośnie - nie da się odpowiedzieć na to pytanie
Zależy to od warunków glebowych i zasobności gleby.
Natomiast która forma szczepiona czy nieszczepiona szybciej rośnie?
Szybciej z pewnością rosną drzewka nieszczepione, bo ciągną korzeniami własnymi, a szczepione ciągną soki korzeniami podkładki.
Buki - z koroną i niezbyt wielki będzie szczepiony Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' na wysokim pniu, będzie miał zwisający parasol. zdjęcie drzewa
Kupiłam nie cebulki tylko kwitnące przepiśniegi w donicach. Na giełgdzie kupiłam paletkę 18 szt zwykłych Galanthus nivalis, z pakami, a na giełdzie kupiłam kilka szt Galanthus elwesii - są dużo większe, bardziej okazałe, duże kwiaty.
Na razie stoją w garażu. Kupiłam też iryski cebulowe, szafirki, prymulki a także kilka doniczek Leucojum vernum.
Wszystko czeka aż posadzę do doniczek i będę wystawiać.
Jak tam zima u was?U nas dzis - 16. W dzien ma byc -10. Mialo byc tak tylko do czwartku, a teraz codziennie przedluza sie prognoza o jeden dzien. Teraz dopiero w niedziele ma byc w dzien na plusie.
Danusiu, bardzo, bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedż i ważne informacje. Już wiem co kupować. Jak dobrze, że mamy Ciebie. Jesteś kochana. Pozdrawiam ciepło.
U nas podobnie, było minus 15. Carex zapewne zostanie załatwiony przez mróz.
Też ciągle zerkam w prognozy i ciagle to ciepło się przesuwa, Codziennie to samo, dalej i dalej, ale myślę - no przecież zima nie będzie trwała wiecznie
Z niecierpliwością wyszukuję bardziej optymistycznej prognozy. Ale nie ma
Ja tak próbuję ukorzenić szałwię caradonnę, część obciętych pędów wsadziłam do wody, część do ziemi z piaskiem. Te w wodzie wypuszczają listki ale korzeni nie ma, te w ziemi też wypuściły listki a czy korzonki, nie wiem, trzeba poczekać czy sadzonki przeżyją i nie zdechną.
Szałwia caradonna która sama się wysiała miała niestety inne kwiaty i łodygi. Pewno była zapylona inną szałwią i wysiał się kundelek.