Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:19, 18 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Chwile nie byłam u Ciebie, a tu już tyle zmian A miałaś leżeć, pachnieć i się relaksować po remontach No nie usiedzi, ale to jest świetne jak tak energia człowieka pozytywnie roznosi Tam gdzie ten strumyk teraz nie rosły wcześniej rośliny? Przesadzałaś znowu?

No właściwie to jest postęp - mostek zrobiłam w 1 dzień, rzeczkę w 2 dni - pozostałe 4 dni leżałam na hamaku
Nie tworze stale, teraz mam zrywy, widac że się starzeję

Co do strumyka to własnie wykorzystałam wolny pas - zrobiłam tylko przerwę w fiołkach i przesadziłam 1 azalkę.

Rzeczka łączy się z drugim oczkiem w lesie i kończy przy lustrze
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:17, 18 lip 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Dorotko

Cudownie masz w ogrodzie , pięknie ,kolorowo
śliczne Lilie ,róże ,jeżówki cudne wszystko ze sobą współgra ..można tak patrzeć i patrzeć bez końca

Pozdrawiam serdecznie i dużo zdrówka przesyłam
Bardzo to miłe co piszesz, za życzenia zdrówka dziękuję oby gorzej nie było bo lepiej to już było. Dla Ciebie LARISA

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:16, 18 lip 2020

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Ten czas

Ale lawendowo u Ciebie i poziomek mnóstwo
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:10, 18 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Bardzo ładna i klimatyczna ta twoja altana
Bukiety pięknie dobrane.
Pozdrawiam piękną panią właścicielkę i duzo zdrówka życzę
Dziękuję ślicznie za tyle miłych słów, ja się ciągle zastanawiam gdzie się podziała tamta dziewczyna? https://www.youtube.com/watch?v=2zBwNxSa7Ec

Miejski ogród w wersji mini 14:59, 18 lip 2020

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Przy okazji obchodu odkryłam też kwitnące miskanty.

Zostawiam jeszcze kilka lipcowych obrazków z dzisiejszego przedpołudnia.

Kasiu na ostatnim zdjęciu to serby? Jak gęsto masz je posadzone ? Wyglądają na wysokie, podobają mi się

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:56, 18 lip 2020

Do góry
effka napisał(a)

Dzieki Orzech mocno się rozrasta i rośliny na rabacie uciekają od niego przechylając się w bok, stąd musieliśmy mocno go podciąć. Na zdjęciu tego nie widac ale bardzo wysoko jest podciachany. Trochę szkoda było młodych orzechów ale nie było wyjścia.
Powiem Ci, że jeżówki u mnie dopiero powoli rozkwitają i też takie jakieś mizerne, czekam. W zeszłym roku były olbrzymy piękne kwiaty a w tym roku nie dość, że ślimaki je zeżarły to jeszcze takie małe. Za to nigdy nie miałam tak wysokich hortek, kwiaty jeszcze nje kwitną ale krzaki są olbrzymie. Pewnie dlatego że pierwszy raz je tak wysoko przycięłam.
Miskanty Memory też giganty, są wyższe od mojego męża (ma 1.80m) a jak zakwitną to chyba z 2.5-3 metry będą miały Super! Zasłonią mnie całkowicie od sąsiadów

Wzorcową masz tę rabatę. Pissardi masz na jakiej wysokości szczepione?
Mój ogrodowy pamiętnik 14:51, 18 lip 2020

Do góry
Kupiłam sadzonki cisa baccata, których nigdzie nie mogłam znaleźć. Myślicie, że będzie się dało je uformować w miarę kuliście?

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:39, 18 lip 2020

Do góry
Dzisiaj taki upał, że najlepiej nad wodę gdzieś uciec.
Myślę że sporo ogrodomianiaczek poznaje to miejsce
7
Ogród pod lasem 14:20, 18 lip 2020

Do góry
Dziś przy okazji wizyty u Kasyi (dzięki, kochana, za zaproszenie!) zrobiłyśmy z Kwartetem drobne zakupy. Kupiłam kolejnego buka. Czas pomyśleć o terapii.

Ogród z fortepianem 13:55, 18 lip 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przyszłam się przywitać Pospacerowałam i jestem zachwycona. Piękny ogród stworzyłaś. Bujny, kolorowy i całkiem w moim guście Widzę że też podobnie jak ja kradniesz trawnik. Prusznika nie znałam a zachwyca. Mini ogrodniczka urocza Podrawiam

Wielkie dzięki - jak byłam ostatnio w Twoim ogrodzie to właśnie Teoj mnie zachwycił- Twój jest dopieszczony w każdym Szczególe i dojrzały i muszę przyznać, że będę na pewno podbierać pomysły i rozwiązania
Jeśli chodzi o mini ogrodniczkę to ona rzeczywiście uwielbia sadzić nasionka, zrywać owocki a przede wszystkim podlewać - jsk chce podlać ogrod w spokoju to muszę sie przed nia chować bo nie odpuści

A tutaj zdjęcia z dzisiejszego dnia - po 3 miesiącach użytkowania szklarni okazało się, że jest stanowczo za mała - pomidorki przejęły wnętrze chyba zaczną opanowywać ogrod

Pomidory wychodzą oknem
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:43, 18 lip 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Altana dostała dach, opierzenie i trzykrotną warstwę impregnatu

Ale piękna!!
Prośba o sprawdzenie systemu nawadniania. 13:31, 18 lip 2020

Do góry
Witajcie. Przymierzam się do zrobienia nawadniania ogrodu.
Pewna firma zrobiła mi projekt, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć Waszej opinii.
Na załączonym rysunku jest ogród w skali: 1cm (2kratki)=1m.
Zaproponowano mi zraszacze z dyszami MP rotator - 6szt podzielonych na 2 sekcje + sekcja z linia kroplującą.
Zaproponowana pompa to zanurzalny automat Malec Comfort 1200 o wydajnosci max 100l/min i wys. podnoszenia 40m.
Czy ktoś w ogóle wypowie się na temat takiej pompy? może są lepsze?
Może pompa + zbiornik hydroforowy itp będzie lepszym rozwiązaniem?
Czy w układach nawadniania należy stosować jakieś reduktory ciśnienia?

Nie znam się na tematyce nawadniania, ale z tego rysunku wynika, że 2szt zraszaczy musi mieć zasięg prawie 9m, a z katalogów zraszaczy MP rotator wynika, że musi mieć zasilanie na poziomie 3,5Bar, gdzie pozostałe zraszacze mające mniejszy zasięg ciśnienie ok 2 Bar.
Czy może lepszą opcją jest dodanie kolejnego zraszacza, by np obsłużyły nie 9m, a po 4,5m każdy?

Czy takie coś w ogóle będzie działać?

Nadmienię, że zbiornik 2m3 będzie pod ziemią przy budynku gospodarczym pod kostką brukową pod basen.

Ogród w remoncie 12:56, 18 lip 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dosadzone cisy na różance.

Jeszcze jeden dosadzę pod oknem z lewej strony a tego pierwszego z prawej chyba bardziej jeszcze na brzeg trzeba przesunąć

Super, bardzo mi się podoba
Ogród w remoncie 12:54, 18 lip 2020

Do góry
Dosadzone cisy na różance.

Jeszcze jeden dosadzę pod oknem z lewej strony a tego pierwszego z prawej chyba bardziej jeszcze na brzeg trzeba przesunąć
Choroby róż 12:51, 18 lip 2020

Do góry
alis napisał(a)
Od jakiegoś czasu obserwuję żółknięcie pączków na róży a następnie ich odpadanie, tylko na jednej róży jest taki problem. Liście są zdrowe.
Może ktoś, coś pomoże?

Prawdopodobnie to kwieciak malinowiec

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7040-dzialeczka-asi?page=773#post_2
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 12:47, 18 lip 2020

Do góry
Ten czas
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:46, 18 lip 2020

Do góry
effka napisał(a)

Nie ma kto kancików dociąć chyba dopiero za miesiąc je zrobię...

Rozchodniki i berberysy, lubie to połączenie

U mnie też kanciki zaciśnięte ładny ten berberys - szukałam czegoś zimozielonego w kolorze i listkach jak suchodrzew, ale bardziej strzelistego. On ma cały rok taki kolor?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:35, 18 lip 2020

Do góry
Za to czosnki główkowate kwitną na całego

Nie ma kto kancików dociąć chyba dopiero za miesiąc je zrobię...

Rozchodniki i berberysy, lubie to połączenie

Tu muszę rozsadzić hakone macra bo dziura po dwóch żurawkach się zrobiła. Zdecydowanie żurawki u mnie kiepsko rosną. Nie będę ich więcej kupować.

Trawnik blady, głodny, zaraz muszę rozsypać nawóz bo od wiosny nic nie sypałam. Ma dzisiaj padać to od razu sie rozpuści.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:30, 18 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Hortki u mnie też w większości w pąkach. Limelighty to ledwo zaczynają.

Tak jak u mne Limki dopiero takie

Ogród do odnowy 12:26, 18 lip 2020

Do góry
tak było

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies