Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród irci 19:59, 28 lut 2012

Do góry
Celinko, bardzo się cieszę, że dzielisz się swoją wiedzą O to nie można się gniewać
A drzewkami się nie przejmuj - jeszcze jest dużo czasu
Lilie w takim razie posadzę jak tylko ziemia na to pozwoli, bo na razie zmarznięta
Bajkowy ogród Weroniki 19:52, 28 lut 2012

Do góry
Witaj Weroniko o urodzie Twojego ogrodu Chyba wszystko zostało tutaj powiedziane
Każda z nas ma jakąś roślinkę którą lubi .Ja lubię lilie róże iiii trudno powiedzieć ktorej nie lubię
Ale nenufary gdy oglądam to jakoś tak dziwnie w sercu mi gra, aż czasami brak oddechu....
Pozdrawiam serdecznie
Mój ogród 18:29, 28 lut 2012

Do góry
Irenko, ale z ciebie wesoła dziewczyna.Tak mnie ostatnio wzięło na białe kwiaty, ale oczywiście na działce mam wszystkie kolory kwiatów.

Aniu, werbenę kupiłam w sklepie ogrodniczym we Włocławku. Lubię tam chodzić bo obsługa jest profesjonalna. Doradzą jaki środek kupić na grzyby czy na jakieś robale. Poza tym nawozy są tam na wagę i wychodzi to naprawdę taniej.

Celinko, lilie wyniosłam do piwnicy, mają tam chłodniej, ale sprawdzę jakie są bo zapomniałam. Mam nadzieję że nie będą bardzo kapryśnie. Goździki kupiłam w Netto, to jest najbliżej położony koło mnie market. Często tam kupuję rośliny.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:12, 28 lut 2012

Do góry
Jeśli chodzi o lilie ,to mi najbardziej przypadły do serca trąbkowe i w ogóle w delikatnych kolorach
A jeśli chodzi o trawy ...hmm... jest to jak na razie zupełnie obca mi roślina. To znaczy zupełnie
mnie "nie biorą"
Nie mogę przekonać się do ich "pustynnego" charakteru. Dla mnie są za mało zielone i za suche .

Może kiedyś to się zmieni ,ale póki co - nie wzruszają mnie
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 15:05, 28 lut 2012

Do góry
Piękne lilie.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 13:52, 28 lut 2012

Do góry
uwielbiam lilie, zwłaszcza w domu w wazonie; te z ogrodu nie ścinam bo mi żal i dlatego do wazonu kupuję w kwiaciarni
ślicznie je pokazałaś
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 08:52, 28 lut 2012

Do góry
AgnieszkoBK, chyba jednak aż tak blisko nie mieszkamy, skro pogoda u nas tak różna Wyobrażam sobie, że też już chcesz wyjść w koncu do ogródka, a tu śnieg i mróz na razie na to nie pozwala. Moje prace też są raczej porządkowe. Bo o uprawie mowy nawet nie ma. Ale nic, czekajmy jeszcze...

Moniko, ja ma to samo z powojnikami. Próbowałam już wielokrotnie. Teraz kupię same viticella i sprawdzę, czy one rzeczywiście są mniej kapryśne. Z tych, które wymieniłaś, mam od zeszlego roku Ramonę, ale jest to powojnik wielkokwiatowy, a one właśnie są wymagające. No nic, podsypię im niedługo dolomitu, może będzie lepiej.

Magdala, ja też miałam wiele wpadek ogrodniczych. Na przykład myślałam, że lilie i liliowce to to samo albo dziwiłam się, że można w ogóle uprawiać trawę, bo przecież ona nadaje się tylko na trawniki No i pewnie do tej pory nie mamy o tym czy owym zielonego pojęcia;D

Andziulka, całe szczęście, że nie jestem odosobniona w kwestii ognika, bo już myślałam, że spotkam się z ogólnym potępieniem, że go wywaliłam. Muszę ten fakt jeszcze jakoś zamaskować przed moim M, bo on nie lubi, jak się wyrzuca jeszcze żywe rośliny, obojętnie jakie.

Irciu, ja na twoim miejscu postąpiłabym z irysami tak, jak zrobilam to w tamtym roku z liliami i liliowcami. Otóż w tej chwili wsadź te kłącza do ziemi do doniczek w domu i normalnie ustaw na parapecie. Podlewaj od czasu do czasu, tak jakby rosły w gruncie. Jeśli masz w domu chłodniejsze miejsce, to tam postaw, ale nie do piwnicy. A w połowie kwietnia wysadź z tych doniczek na miejsce docelowe. Jeśli chodzi o lilie, to można je wysadzić dopiero po 15 maja, chociaż może w Danii nie występują w maju przygruntowe przymrozki, "zimni ogrodnicy". Nie wiem tego. Jeżeli nie ma takiego zjawiska, to można wszystko wysadzać, jak się tylko na wiosnę ociepli.

Moje roślinki 21:03, 27 lut 2012

Do góry
I wreszcie są! Dowody na to,że wiosna się do nas wybiera znalazłam dziś na moich rabatach

Spod ziemi wyjrzały już pierwsze listki krokusów,tulipanów i narcyzów.Cieszę się jak dziecko.Tym bardziej się cieszę,że po wczorajszej wycieczce na Gardenię wstąpił we mnie jakiś dobry wiosenny duch i moc energii do pracy w ogrodzie.Do wysiania czeka już prawie 50 paczek nasion,a do posadzenia lilie,liliowce,irysy,funkie,mak ogrodowy,mieczyki,trawy ozdobne i inne.W głowie roje pomysłów na nowe rozwiązania,nowe klomby i rabaty.Ogólnie nie wiem jak żyłam jeszcze kilka lat temu bez mojego ogrodu

Moją pasją były zawsze zwierzęta (szczególnie konie).Zamiłowanie do roślin spadło na mnie nagle i niespodziewanie.Najpierw była przeprowadzka na wieś.Potem pierwsza grządka w warzywniku (nie pamiętam dokładnie,ale wydaje mi się,że były to kalarepki).Zachęcona efektami z roku na rok coraz śmielej poczynałam sobie z roślinami.Uprawiałam warzywa,sadziłam coraz to więcej roślin ozdobnych.Pierwsze kwiaty przeze mnie posadzone to cebulowe:krokusy,tulipany,czosnek ozdobny.I tak wciągało mnie to bardziej i bardziej.I pewnie już tak zostanie,bo kto raz dał się wciągnąć w ogrodomanię nigdy już nie będzie taki sam I fakt jest taki,że każdy ogród,bez względu na jego styl,jest dziełem nigdy niedokończonym.I to jest cud!To,że całe życie można poświęcić dla skrawka ziemi,kształtować,projektować,zmieniać,podziwiać.A przede wszystkim pękać z dumy,że stworzyło się to samemu!No,może z małą (albo wręcz ogromną) pomocą natury Myślę,że chociaż ktoś zrozumie co chciałam przez to powiedzieć (a może i każdy,kto dał się wciągnąć w ogrodomanię)
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 19:02, 27 lut 2012

Do góry
A wiesz Wando ,że ja nigdy nie miałam orlików,...? Błąd.

Właściwie o wielu roślinach ogrodowych nie miałam pojęcia dopóki nie zaczęłam bywać na różnych
ogrodniczych forach. Np. nigdy nie pomyślałabym ,że lilie rosną w "normalnym" ogrodzie.

Raczej w szklarniach ,to takie "kwiaciarniane" kwiaty -ale już dochowałam się lilii na własnej działce.
Pachniało już od furtki ...
Rajski ogród Ani 21:38, 26 lut 2012

Do góry
Wszystko się świetnie układa.... byliny.....lilie....róże.......
Rajski ogród Ani 21:37, 26 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu - to ja będę czekać na nowe zdjęcia. Lilie piękne i ślicznie wkomponowane z innymi roślinami
Irciu tak szczerze to do tej pory nie zastanawiałam się na słowem kompozycja w ogrodzie, sadziłam tam gdzie było miejsce, czasami to wyszło fajnie, a czasami aż w oczy koliło

Ja też nie uniknęłam zgrzytów u siebie, ale mam zamiar stopniowo wszystko poprawiać. Zresztą cały czas coś przesadzam, dosadzam.... Trochę denerwuje to mojego M., bo według niego jak coś jest raz posadzone, to nie powinno się szukać innego miejsca .

Rajski ogród Ani 21:01, 26 lut 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Aniu - to ja będę czekać na nowe zdjęcia. Lilie piękne i ślicznie wkomponowane z innymi roślinami
Irciu tak szczerze to do tej pory nie zastanawiałam się na słowem kompozycja w ogrodzie, sadziłam tam gdzie było miejsce, czasami to wyszło fajnie, a czasami aż w oczy koliło
Rajski ogród Ani 20:54, 26 lut 2012

Do góry
Rajski ogród Ani 20:11, 26 lut 2012

Do góry
Zanim wysłałam wstawiłaś lilie, tez piekne.
Moje poletko 18:09, 26 lut 2012

Do góry
Celinko przeczytała cały wątek i jest po wrażenie, Ja z mężem wychowałam się w blokowisku, teraz mieszkamy w domku który od 6 lat remontowaliśmy, przyszedł czas na ogród i z mieszczuchów zmieniamy się domorosłych ogrodników. Też buszowałam po sklepach przytaszczyłam dużo roślinek, lilie, floksy..... czekamy na wiosnę Pozdrawiam Cię serdecznie.
Wystawa Gardenia 2012 22:01, 25 lut 2012

Do góry
Lilie

Chryzantemy

Hortensja

Hortensje i róże

Rajski ogród Ani 18:47, 25 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)

A ja lubie lilie i liliowce
Aniu mam ich tylko kilka sztuk, na wiosnę zamierzam powiększyć kolekcję o następne

Ja powiększam systematycznie Jedne i drugie
Czy znasz odmiane tych żółtych liliowców..... przypominają mi moje Od nich liliowcami się zaraziłam
Zapachów mocnych nie lubię, nawet jak ktoś perfumą się upiększy to czasami nos zatykam.....ale w ogrodzie lubię zapachy....
Niestety Aniu, te żółte i wszystkie jasne odziedziczyłam po ojcu, kupował je w sklepach wysyłkowych i nazw ich nie mam
Rajski ogród Ani 18:20, 25 lut 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu mam ich tylko kilka sztuk, na wiosnę zamierzam powiększyć kolekcję o następne

Ja powiększam systematycznie Jedne i drugie
Czy znasz odmiane tych żółtych liliowców..... przypominają mi moje Od nich liliowcami się zaraziłam
Zapachów mocnych nie lubię, nawet jak ktoś perfumą się upiększy to czasami nos zatykam.....ale w ogrodzie lubię zapachy....
Rajski ogród Ani 18:16, 25 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Rajski ogród Ani 16:22, 25 lut 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies