Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta

Monic 18:44, 27 lut 2012

Wszyskie te odmiany nie są mi znane osobiście, więc jestem ich ciekawa.
Powojniki... Niezbyt chętnie u mnie rosną. Co roku namiętnie kupuję i eksperymentuję z nowymi odmianami i jak na razie Comtesse de Bauchaud spisuje się nieźle, reszta kiepsko. W tym roku chcę kupić Ramonę, Negritankę i Bagatelle - ponoć niekłopotliwe.
magdala 19:02, 27 lut 2012

A wiesz Wando ,że ja nigdy nie miałam orlików,...? Błąd.

Właściwie o wielu roślinach ogrodowych nie miałam pojęcia dopóki nie zaczęłam bywać na różnych
ogrodniczych forach. Np. nigdy nie pomyślałabym ,że lilie rosną w "normalnym" ogrodzie.

Raczej w szklarniach ,to takie "kwiaciarniane" kwiaty -ale już dochowałam się lilii na własnej działce.
Pachniało już od furtki ...
ircia 19:03, 27 lut 2012

Wandziu, powiedz mi, kiedy można zacząć sadzić w ogrodzie kłącza irysów? Pisałaś mi, że lubią grzać się w słońcu, więc nie wiem, czy jak ziemia już odmarznie to będzie to odpowiedni czas? W marcu?
andziulka 20:50, 27 lut 2012

Wandziu, ja swojego ognika wywaliłam. Wymarzał przez 2 lata i słabo odbijał, a na dodatek kuł Nie miałam nad nim litości W tym roku też chcę posadzić trochę irysów
wanda7 08:52, 28 lut 2012

AgnieszkoBK, chyba jednak aż tak blisko nie mieszkamy, skro pogoda u nas tak różna Wyobrażam sobie, że też już chcesz wyjść w koncu do ogródka, a tu śnieg i mróz na razie na to nie pozwala. Moje prace też są raczej porządkowe. Bo o uprawie mowy nawet nie ma. Ale nic, czekajmy jeszcze...

Moniko, ja ma to samo z powojnikami. Próbowałam już wielokrotnie. Teraz kupię same viticella i sprawdzę, czy one rzeczywiście są mniej kapryśne. Z tych, które wymieniłaś, mam od zeszlego roku Ramonę, ale jest to powojnik wielkokwiatowy, a one właśnie są wymagające. No nic, podsypię im niedługo dolomitu, może będzie lepiej.

Magdala, ja też miałam wiele wpadek ogrodniczych. Na przykład myślałam, że lilie i liliowce to to samo albo dziwiłam się, że można w ogóle uprawiać trawę, bo przecież ona nadaje się tylko na trawniki No i pewnie do tej pory nie mamy o tym czy owym zielonego pojęcia;D

Andziulka, całe szczęście, że nie jestem odosobniona w kwestii ognika, bo już myślałam, że spotkam się z ogólnym potępieniem, że go wywaliłam. Muszę ten fakt jeszcze jakoś zamaskować przed moim M, bo on nie lubi, jak się wyrzuca jeszcze żywe rośliny, obojętnie jakie.

Irciu, ja na twoim miejscu postąpiłabym z irysami tak, jak zrobilam to w tamtym roku z liliami i liliowcami. Otóż w tej chwili wsadź te kłącza do ziemi do doniczek w domu i normalnie ustaw na parapecie. Podlewaj od czasu do czasu, tak jakby rosły w gruncie. Jeśli masz w domu chłodniejsze miejsce, to tam postaw, ale nie do piwnicy. A w połowie kwietnia wysadź z tych doniczek na miejsce docelowe. Jeśli chodzi o lilie, to można je wysadzić dopiero po 15 maja, chociaż może w Danii nie występują w maju przygruntowe przymrozki, "zimni ogrodnicy". Nie wiem tego. Jeżeli nie ma takiego zjawiska, to można wszystko wysadzać, jak się tylko na wiosnę ociepli.

Celina 13:25, 28 lut 2012

Witaj Wandziu
Ale ładniusie te iryski,dla mnie wszystko co w odcieniach niebieskiego to kupuję
wanda7 13:43, 28 lut 2012

Celina napisał(a)
Witaj Wandziu
Ale ładniusie te iryski,dla mnie wszystko co w odcieniach niebieskiego to kupuję

CELINKO, mnie też wzięło tylko na niebieskie i białe w tym roku.
wanda7 13:47, 28 lut 2012

Oto troszkę moich LILII

Milka 13:52, 28 lut 2012

uwielbiam lilie, zwłaszcza w domu w wazonie; te z ogrodu nie ścinam bo mi żal i dlatego do wazonu kupuję w kwiaciarni
ślicznie je pokazałaś
bogumila 15:05, 28 lut 2012

Piękne lilie.