Nie musisz mnie pytać, to lepsi specjaliści a mieszanki zapewne przetestowane. Kupuj w ciemno.
Jednak dostosuj mieszankę do odpowiedniej gleby i stanowiska.
Z tych wymienionych to najjaśniejsza jest Princess Alexandra of Kent i tę bym wybrała. Ma śliczne kwiaty. Powtarza kwitnienie, pięknie pachnie z nutką cytryny i porzeczki.
Pani Danuto,
jak już napisałem, łąka kwietna to jedno z moich marzeń.
Zamierzam ją zrobić na grobli pomiędzy stawem i rzeczką. Mam jednak wątpliwość, pytanie: na grobli jest dużo gliny, nie gliniastej ziemi, wręcz żółta glina, przynajmniej miejscami. Dodatkowo jest kłopot z podlewaniem ( nie ma prądu) choć z obu stron woda. Czy taka łąka bez podlewania się tam uda? Rozumiem, że posianą wcześniej trawę ( rośnie z łysymi plackami tej gliny) należy wyplewić? Czy ewentualnie mogę wsiać nasiona kwiatów? W handlu są gotowe zestawy nasion. Czy zaleca Pani kupować gotowe zestawy? Te zachwycające kompozycje które Pani pokazała chyba nie są z gotowych zestawów nasion? Gdzie poleciła by Pani kupić nasiona selekcjonowanych roślin?
Cały trawnik praktycznie przez cały dzień jest nasłoneczniony, więc cień raczej odpada. Sezon letni był bogaty w opady więc może wilgoć, ale bardziej zmartwiło mnie to Ph ziemi, czy ono nie jest zbyt niskie ?. (dodam, że trawnik jest założony od 4 lat i nigdy nie był wapnowany).
Posadź trzy krzewy ale jednakowych róż, a do nich odpowiednie towarzystwo. Niech róże wyrastają z niskich traw i bylin np. jeżówki, plus Imperata Red Baron.
Albo kocimiętka, szałwia 'Caradonna', Stipa tenuissima czy jakiś Carex. Plus białe jeżówki
Albo lawenda Hidcote i czyściec wełnisty.
Sadzenie każdej róży innej to błąd na tak małej rabacie. Róże posadź blisko siebie, kwitnienie będzie obfite.
Najpierw trzeba zbadać pH gleby, bo wapnowanie przeprowadzamy tylko w przypadku konieczności, czyli jeśli odczyn gleby jest zbyt kwaśny.
Najlepsza pora wapnowania wtedy gdy trawnik nie rośnie czyli koniec lutego - marzec gdy śniegu nie ma już. Może poczekaj aż te mrozy do końca lutego przejdą.
Dolomit lub kreda nawozowa są najlepsze dla trawnika.
Jednak najpierw zbadaj odczyn gleby, bo możesz zaszkodzić trawnikowi tym wapnowaniem.