Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Nikita 01:18, 20 lut 2018

anka_ napisał(a)
Ewo a ty owoców nie wykorzystujesz?

Ewa, z derenia najlepsza na świecie nalewka jest !!! Nie ma pyszniejszej !!!
Gardenarium 13:16, 20 lut 2018

My też obstawiamy na 1 miejscu dereń.

Instagram Ogrodowiska
anka_ 15:19, 20 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ptaki są szybsze, a zakładanie firanek na 2,5-3- metrowych krzewach to nie dla mnie.
Aaaaa.... no właśnie u mnie też były szybsze. To dokupiłam 3 kolejne, żeby było czym się dzielić z nimi. A poza niekwestionowanymi walorami nalewki, dereń to piękne drzewo samo w sobie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
magnolia 08:56, 21 lut 2018

U nas mój M tez w tym roku bawił się w nalewki z derenia. Wyszły pyszne, tylko za mało.Są wnioski od znajomych o powtórki w następnych sezonach.

Ewo dostałam nasiona bodziszka dzikiego, amerykańskiego- Geranium maculatum. Masz doświadczenia, kiedy siać? Nie znalazłam nigdzie informacji, czy potrzebuje stratyfikacji?
Dziewczyny i chłopaki, może ktoś, coś wie o wysiewaniu bodziszków?
Kawa 09:04, 21 lut 2018

Ewunia macham
śliczne te chabry i jezowka cudne

czekam na Twoja wiosnę
Gardenarium 09:07, 21 lut 2018

Magnolia, nasiona tego bodziszka nie wymagają stratyfikacji. Mogłaś wysiać jesienią a teraz to wczesną wiosną.

Muszą być brązowe, suche, dojrzałe oczywiście.
https://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=gema

Tu z kolei napisali, że muszą być stratyfikowane

https://wimastergardener.org/article/wild-geranium-geranium-maculatum/

A jaka jest prawda? Pewnie nam powiesz po jakimś czasie.

Instagram Ogrodowiska
magnolia 09:45, 21 lut 2018

dzięki Danusiu.

Dostałam je tydzień temu dopiero.
Może je wystawić na dwór teraz na mróz? Jak myślisz?

Napiszę jak się udała próba
Basilikum 10:39, 21 lut 2018

Derenia tez mam i w zeszlym roku mial pierwszy raz owoce. Malo ich bylo wiec dodalam do konfitury z mieszanych owocow. mamy w ogroduie dwa dereni, jeden ksztaltujemy na drzewko i wlasnie nabral takich ksztaltow, ze ladny jest, widze go przez okno jak siedze przy kuchennym stole i teraz wlasnie jak paki zaczynaja puchnac jest naprawde ladny
Mariposa 19:23, 21 lut 2018

Trafiłam akurat na dyskusję o dereniu. Mam zamiar u siebie posadzić. Czytałam, że powinny być min 2 sztuki, nie jedna. Czy możecie polecić jakieś sprawdzone odmiany? Raczej niezbyt rozłożyste, bo działka mała a ja początkująca, nie poradzę sobie w kształtowaniu drzewka, więc muszą być krzewy.
Mariposa 19:23, 21 lut 2018

Sorry, zdublowałam się.