ufff kamień z serca...bałam się że znowu ochrzan dostanę
na razie wsadziłam tam co mam...po prawej stronie dałam berberys bagatelle dokupię jeszcze dwa bo jeden to łyso wyglada no i hortensje chyba dam po boku środkowej brzozy bo za nią trochę malo miejsca jest.
Witaj Ana!
Brzozy bardzo szybko rośną i mnie. Tylko że nie jestem pewna czy to dobrze, bo to zwykłe brzozy i jak się rozrpsną to będę miała z nimi problem. Myślę żeby zacząć je przycinać może...
Anulki, Monika, Bożenka,Sylwia, Megi dzięki za wizytę
Wracając dzisiaj z cmentarza zrobiłam w końcu zdjęcie tej starej brzozy na mojej ulicy o której wcześniej pisałam jest olbrzymia i śmiesznie rośnie taka wygięta, koło niej rośnie klon
potem poszłam na ogródek pozbierałam spady gruszek i zrobiłam kilka słoikówniestety przy niedzieli, ale trzeba takie szybko robić, bo następnego dnia by były do wyrzucenia
Megi możesz przyjechac jutro po słoiczek dla Olgi
Ev brzozy doorenbos, ale nie chcę kopanych teraz, chyba poczekam do wiosny, bo u mnie jesienne sadzenie zawsze ze stratami, a drzewka tanie nie są...
Pozdrawiam
Moniczko ale zaszalałaś !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Śliczne zmiany wygląda zadbanie, elegancko, zadbanie i te brzozy
Mam nadzieję, że po takiej ciężkiej pracy M pomasował twoje obolałe plecki
pozdrawiam was gorąco
Pogoda dzisiaj dopisała (dzięki Betysiu ) i tak jak planowałam po porannych zakupach i szybkiej kawce pognałam do ogrodu. Mąż mi dzielnie pomagał Posadziliśmy brzozy i wiśnię a potem ja zajęłam się resztą drobiazgu Powiem szczerze że czuję ten dzień w plecach ale jestem baaaardzo zadowolona
Najpierw pokażę wam brzozowy zakątek. Kiedyś wyglądał tak, ze świerkiem po chorobie. Świerk dostał eksmisję na działkę rodziców czego mój M nie mógł przeżyć...
Rano było tak
a później już tak
brakuje tu przede wszystkim wrzosów i trawek ale postaram się to uzupełnić w tym tygodniu.
Sebek,
w wolnej chwili to zrobię ! ale nie teraz ......
Aniu,
dziękuję ! fakt, dopiero na fotkach widać ogromne zmiany! przede wszystkim wzrost roślin!!!
pozdrawiam również
Bogda
nawet nie po 4 latach, bo dom kupiliśmy w sierpniu 2008 i wtedy zrobiłam pierwsze ruchy (posadziłam brzozy, poprzesadzałam rh), ale ostro zaczęłam działać po przeprowadzce czyli od wiosny 2009
Ale zobacz jak to wszystko rośnie ! jak szalone
Dlatego tak ważne jest aby sadzić już na miejsce i nie przesadzać ciągle (przynajmniej dużych i wrażliwych roślin).
U Ciebie też tak będzie, mówiłam Ci! tylko sadź, nawoź i podlewaj ! no i ...kochaj
ogród oczywiście !
Aniu
no warto ! w tym roku bidne tuje nie dostały, ale na wiosnę już się postaram
ale trawa też nawożona bardzo się odwdzięcza! przecież ja mam wysiewaną.
miłego weekendu wszystkim! ja dzisiaj w biegu pomiędzy ogrodem (dosadzam cebule), domem i gośćmi, więc nie będę pewnie zaglądać.....
ooo Sebuś jak dobrze, że trzymasz ręke na pulsie Jak widać jest tam mały zgrzyt bo na projekcie jest buk, a w rzeczywistości zostaną w tym miejscu brzozy nie mogę ich wywalić M by mi nie wybaczył ;( więc jest mała improwizacja ale kształt rabaty będzie taki sam. Przynajmniej tak mi się wydaje
Byłam w ogrodzie z lustrem ale dalej jestem przy założeniu że rośln ma byc mało,grupami, a głowne to hortensje i trawy no i wpadam co raz na jakieś brzozy i inne pomysły a co ogladam jakis ogrod to cos nowego mi się widzi tam gdzie chce coś wysokiego jest rabata i ma jakieś 3,5 metra szerokości na ok7-8 długości.ciężko mi ostatnio coś konkretnego na ogródku zrobić bo dziecko ma ciężki ząbkowy okres,ma 13msc i dopiero 5 zębów,nawet cebulki miałam wykopać i nie mam kiedy,ale zadowolona jestem ze choc tą jędną rabatkę mam za sobą i pomału jakoś przed przymrozkami dokończę resztę
Joasia wie wszystko
Ogród cudny!!! Kopane brzozy - chyba bym się bała
EEEE tam,
poprostu tez mi sie ten klonik spodobał u Agi i z racji tego mój M mi na urodziny piękną sztukę zprezentował i stąd wyryta w pamięci jego nazwa a klonik naprawdę uroczy!!! ja napatrzeć sie nie mogłam na te listki i wogóle na mojego klonika jak go dostałam teraz zadołowany dzielnie czeka na swoje mejsce.
Witam serdecznie
Mam działke 26 arową w kształcie prostokąta (25x100). Obecnie mam bardzo mało nasadzeń. Pochwalić się mogę jedynie ładnym trawnikiem (dbam o niego jak mogę). Jednak koszenie, nawożenie, wertykulacja, piaskowanie ... przerasta mnie to na tak dużej powierzchni - dlatego zdecydowałam się nieco zmniejszyć jego obszar.
Z samego końca działki mam posadzonych około 20-30 sosen wejmutek. Kiedyś było ich wiele więcej (jak kupiliśmy działkę) ale niestety w zeszłym roku coś niezidentyfikowanego spowodowało ich zamieranie . Wycięliśmy przeszło 100 sztuk. Obecnie sosenki mają 3-6 metrów wysokości. Zajmują około 400m2. Ziemię mam tam raczej żyzną, nieco gliniastą. I masę chwastów. Na razie zrobiłam oprysk Starane i wytępiłam pokrzywy, osty itp. W tym roku nie dam rady się zająć tą częścią ogrodu, ale od przyszłego ruszam ostro do pracy. Zimę i jesień mam na zaplanowanie i przygotowanie ziemi.
Miałam kilka koncepcji: hosty, konwalie, krzaki. Na razie stanęło na dosadzeniu 2 liściastych (klon czerwony i miłorząb). Skłaniam się ostatnio ku trawom. Ogólnie widziałabym cały mój ogród w trawach ozdobnych, z niewielką ilością kwiatów. Miejsce to jest nieco zacienione(strona południowa), same drzew nie robią dużego cienia. Myślałam o sianiu trawy i niekoszeniu jej (np. jakaś kostrzewa). Myślałam też o zasadzeniu traw ekspansywnych. Ogólne założenie jest takie - ma tam być raczej dziko, jak w lesie. Ciężko nam kosić tą część działki (jedynie kosa żyłkowa - ale potem zbieranie pokoszonej trawy jest tragedią).
Druga część mojego ogrodu to strona zachodnia. Niestey muszę się odgrodzić od sąsiada (brzydnie zabudowania pieczarkarni). W połowie października będę sadziła przy płocie buk (żywopłot). Przed bukiem będą już posadzone miskanty gigantyczne. Przed nimi widziałabym jakieś inne trawy ozdobne. Między miskantami posadziłam buka (Dawyck Gold):
Mam wstępnie rozrysowany plan ogrodu. Postaram się go zeskanować, może coś będzie widać.
I to na razie tyle. No może jeszcze ... mam brzozę zwyczjną, około 6 metrową przy domu, od strony wschodniej, tuż przy płocie. Chcę dokupić jeszcze dwie (doorenbos) i pod nimi widziała bym lawendę. Brzozy kupię w tym roku (3 metrowe mają w szkółce nieopodal) z resztą czekam na wiosnę.
Mam nadzieję, że z waszą pomocą uda mi się wyczrować na tym moim prostokącie jakiś bajeczny ogród .
a rosną po płotem tak je ciapnełam -wiem ,że to nieładnie, ale nie mam jeszcze pomysłu na najwyższa grupę roślin więć nie wiem gdzie to dać konkretnie, a tak do wiosny przezimują i okaże sie.Nie wiem czy dać tujki pod płot czy wysilić się na coś innego ( bo z jednej strony smaragdy juz mam), brzoza ta parasolowata mi się podoba i niby 3m rośnie a kapelusz można ciąć....ale jakoś brzozy i hortensje przed to moja wyobraznia tego nie ogarnia
Danusiu !!!!
łza w oku mi się zakręciła dziekuję !!! jakie to miłe, ze jest Ktoś, komu tak sie podoba mój ogródek. Baaardzo miłe !
Niezmiernie trudno jest dopasowac 'coś' co się "przejęło" z domem i całą resztą do swoich marzeń. Ale najważniejsza dla mnie jest praca w ogrodzie, otaczanie się tym co kocham, a kocham TO od chwili podpisania aktu notarialnego (pierwsze nasadzenia robiłam zanim skończył się remont, jak chocby brzozy i przesadzanie rh).
Zaglądaj do mnie jak tylko często chcesz, zapraszam również w realu, bo widzę, że Jesteś z Warszawy!
Jesteś w idealnej sytuacji, bo możesz zaplanowac i przemyślec wszystko od początku, a będąc na Ogrodowisku, ogladasz najlepsze realizacje i wyczytasz najwspanialsze porady i inspiracje !
pozdrawiam Cię serdecznie z moimi 3 facetami (łącznie z futrzakiem)
Anulko
bardzo, bardzo Ci dziękuję za serdeczne przyjęcie Będę zaglądać napewno Buziolki
Uprzejmie donoszę, że prześledziłam Twój wątek od samego początku słowo po słowie, fotkę po fotce i... jestem śmiertelnie zakochana w Twoim ogrodzie! Jest tak urokliwy, ciepły, z romantycznymi zakątkami, taki... troskliwie zaopiekowany Promienieje wręcz pozytywną energią ale to chyba dlatego, że zaraził się Twoim uśmiechem Jak narazie nie mam swojego wątku ba! nie mam nawet swojego ogrodu ale trafiwszy na Ogrodowisko przypadkiem całkiem... wsiąkłam i uzależniłam się "na ament" Zbieram skwapliwie wszelkie inspiracje do pliku "Będę miała ogród", czytam o roślinkach, ich potrzebach etc. Przyznam się, że z Twojego ogrodu mam zebranych najwięcej ściągawek, oops Danusiowa rabata - wymiata! Bardzo mi się teraz podoba towarzystwo dla Jaśminowca - chociaż wcześniej również było ładnie, to teraz wszyscy do siebie tam pasują, tacy wykulkowani Nie będę już wyliczać bo do wieczora by mi się zeszło - ABSOLUTNIE WSZYSTKO podoba mi się w Twoim ogrodzie I ja też tak chcę, o! Nawet Futro Alex też pasuje do ogrodu - uwielbiam go, mimo, że na koty uczulona jestem Gratuluję również w pełni zasłużonej nagrody Zacieszyłam się ogromniasto gdy dotarłam do momentu wręczenia dyplomu I pomyślałam tylko jedno krótkie "No!", zadowolona jakbym co najmniej 6 w lotto trafiła
Dziękuję Ci za możliwość spacerowania po Twoim pięknym raju, uprzedzam, że będę śledzić nadal na bieżąco, mimo, że mam już kilka podobnych ulubieńców - czasu na spacery u Ciebie, nie będę żałować napewno No, chyba że wyraźnie sobie tego nie będziesz życzyła, co - patrząc na Twój ciepły i promienny uśmiech - wydaje się mało prawdopodobne
Pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinkę serdecznie, ze wskazaniem na Frania - uroczego łobuziaka, który również skradł me serce
Bezogrodowa (jeszcze ) Danka.
Danusiu !!!!
łza w oku mi się zakręciła dziekuję !!! jakie to miłe, ze jest Ktoś, komu tak sie podoba mój ogródek. Baaardzo miłe !
Niezmiernie trudno jest dopasowac 'coś' co się "przejęło" z domem i całą resztą do swoich marzeń. Ale najważniejsza dla mnie jest praca w ogrodzie, otaczanie się tym co kocham, a kocham TO od chwili podpisania aktu notarialnego (pierwsze nasadzenia robiłam zanim skończył się remont, jak chocby brzozy i przesadzanie rh).
Zaglądaj do mnie jak tylko często chcesz, zapraszam również w realu, bo widzę, że Jesteś z Warszawy!
Jesteś w idealnej sytuacji, bo możesz zaplanowac i przemyślec wszystko od początku, a będąc na Ogrodowisku, ogladasz najlepsze realizacje i wyczytasz najwspanialsze porady i inspiracje !
pozdrawiam Cię serdecznie z moimi 3 facetami (łącznie z futrzakiem)