Nieogrodzona działka spowoduje, że gdy coś posadzisz - zostanie zjedzone przez dzikie zwierzęta. Jeśli się z tym liczysz i nie chcesz nic sadzić w ogrodzie, a jedynie wytyczyć jego obrys - to na niski żywopłot derenie będą zbyt wysokie i silnie
rosnące no chyba że 'Ivory Halo", ale on jest pstrokaty, to nie każdy taki lubi.
Jak prowadzić? Posadzić wiosną i od razu ściąć na 30 cm nad ziemią. Ciąć dwa razyw w roku. W marcu i w czerwcu. W pionie i w poziomie.
Inny pomysł to wajgela zielona lub bordowa.
Ale aby posadzić żywopłot w chaszczach/chwastowisku, łące - trzeba najpierw przygotować ku temu teren.
- rabata ma zaledwie 1,80 głębokości i około 10 m długości.
Drugie ramię litery L podobna szerokość i około 5 m długości.
- wszystko co na niej jest może zniknąć - jeśli nie trafione.
- zależy mi właśnie na tym, żeby widok domu sąsiada był jak najbardziej osłonięty.
- rabata jest widoczna z serca domu - salonu więc dobrze byłoby gdyby była całym rokiem ładna.
- nie ma się co martwić tym, że rabata musi pasować do reszty ogrodu bo to jest w zasadzie już cały ogród Całość to maleństo - łącznie z domem 300m2
Biorę się za wertowanie Pani wątku no i nabyłam Pani książkę. Do wiosny może uda się coś sensownego z tą rabata wykombinować.
Za wszelkie sugestie i propozycje będę bardzo wdzięczna
Tak, do świerków serbskich pasują liściaste. Popatrz na moje wątki, np zimozielony ogród przy białym domu. Masz tam gotowe propozycje.
Na tej rabacie popełniłaś podstawowy błąd - wsadziłaś drzewa liściaste zanim zrobiłaś cokolwiek z żywopłotami. Do tej rabaty bardziej by pasowały normalne świerki a nie cięte w kule na pniu. To będzie całkiem niedobry pomysł poprzeplatać. Za mało dajesz informacji na początku pytania. Pytasz zanim cokolwiek się dowiem, więc nie zawsze to co zaproponowałam na dane pytanie, potem pasuje do tego, co pokazujesz
Obie propozycje są świetne ale wybieram pierwszą. Turzyc Ice Dance jest tu sporo więc niech sobie rosną. Dodam im bukszpany na pniu, miłorzęba i tulipanki i będzie ślicznie
Często projektuję ogrody na zasadzie kontynuacji tego co po lewej stronie - na prawą stronę, więc masz dwie odrębne rabaty, i myslisz nad prawą stroną, ale może warto narysować ten front jako rzut z góry, wtedy ogród będzie spójny. Na zdjęciu nie sposób tego odzwierciedlić, bo są dwa zdjęcia, a nie jeden rzut ogrodu.
Można sobie kombinować, projektować i rysować, ale czy z tego wyjdzie dobrze? Raczej nie, bo to będzie oderwane od siebie. Każda cześć inna. Skoro masz kulki z trzmieliny może warto nawiązać, czymś innym zespolić te dwie strony ogrodu?
Często projektuję ogrody na zasadzie kontynuacji tego co po lewej stronie - na prawą stronę, więc masz dwie odrębne rabaty, i myslisz nad prawą stroną, ale może warto narysować ten front jako rzut z góry, wtedy ogród będzie spójny. Na zdjęciu nie sposób tego odzwierciedlić, bo są dwa zdjęcia, a nie jeden rzut ogrodu.
Mozna sobie kombinować, projektować i rysować, ale czy z tego wyjdzie dobrze? razcej nie, bo to będzie oderwane od siebie.
Ja gwoli sprostowania. Nie żebym się czepiała, w żadnym wypadku
Carex to rodzaj, a ta część nazwy "montana" oznacza gatunek, a więc prawidłowo powinno się napisać Carex montana
Carex montana 'Raureif' - odmiana z kolei z dużej litery. Łacina pochyło.
Choć często się zdarza, nawet na Chelsea Flower Show w opisach ogrodów i jakie tam rosną rośliny - niestety - z błędami
Np. tego typu Carex Montana co mnie zdziwiło, no bo w końcu CHFS
Po drugiej stronie kostki wsadziłam tulipanowca, przeważają u mnie drzewa z kolorem liści czerwonych i bordowych, z frontu mam 3 szt klonów red royal, przy samym tarasie są dwie wiśnie royal burgundy, a po przeciwnej stronie tej nieszczęsnej rabaty, którą pokazuje są dwie wiśnie pissardi, mają być trzy. Więc tak myślę co tu będzie pasować? Jaki kolor drzewka?
Ja mieszkam pod Warszawą strefa 6b (zimniej niż 7a) i u mnie w zaciszu bez problemu zimuje. Więc pomysł z chowaniem na zimę w strefie 7 a uważam za przesadzone.
Moja wizja jest taka, aby nie sadzić sznurkami i na przemian, wyrzucić ten jeden iglak niby niwaki, ale szpeci. Wyrzucić też tą wierzbę (?wierzba?). Niesymetrycznie czyli nie na środku posadzić drzewo ładnie się przebarwiające, wyższe od tui i kolorystycznie odróżniające się. Mam nadzieję, że moja wizja przypadnie do gustu
Wtedy pod tym dopiero wypełniaj niższymi roslinami. To co jest teraz przed tujami źle wygląda.
I propozycja. Miłorząb, trzy kule bukszpan na pniu, pod nimi pozostaje Bobo. a z przodu te same turzyce po całości. W nich tulipany liliokształtne białe np. Sapporo.
II propozycja na szybko, buk kolumnowy bordowy, obwódka z bukszpanu, Imperata cylindrica 'Red Baron, Bobo zostają.