Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:10, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz taką formę wyprowadzić ze świerka serbskiego, kula na pniu.

jeszcze mi się nasunęło pytanie, czy do świerków serbskich na pniu pasują liściaste? klony, trawy, hortensje? Wiem, że one lubią glebę zasadową a te z mojej rabaty raczej kwaśną ;\

Pomyślałam o tym, żeby rabatę z klonami globosum, które zimą nikną, przepleść- uzupełnić właśnie świerkami serbskimi na pniu 180 cm? Jakie towarzystwo byłoby dobre dla świerków i jaki jest ich system korzeniowy?

Tu chodzi o tę rabatę. Ona obecnie jest w stanie - do zmiany.
Zimno się zrobiło u nas więc widok jest jaki jest Pookrywałam maleństwa najpóźniej sadzone. Mam nadzieję, że tylko pierwszy rok taki "niewyględny".

Wokół klonów są rozplenice, pomiędzy hortensje karłowe vanille freise, derenie ivory halo a przed widoczne jeddeloh (wiem, wiem - za gęsto ).

Może ma Pani jakiś pomysł jak to sensownie ułożyć w całość, co usunąć, co dodać?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:42, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzmielina 'Emerald'n Gold gęsto i potem jak oblezie palisadę to ją w taki płaszczyk przycinać poziomo i zaokrąglać.

Chodzi o to żeby otulała te palisadę oraz kulę szczelnie

zdjęcie

drugie zdjęcie

Danusiu, a co z wrastaniem trzemilny w cisy?I hortensje? No iczy jest jej zielona forma, bo zoltej nie chce.Najlepiej cos zielonego, na czym kwiaty hortensji beda sie ladnie odbijac.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wow Dopiero dostrzegłam Doczekałam się od Pani pięknego szkicu
Proszę tylko jeszcze o legendę

Edytuję bo zdecydowałam się zgadywać

I propozycja:

Trzy kule bukszpanowe na pniu, miłorząb Mariken, wokół bukszpanów żółte żurawki

II propozycja
buk, śliwa?, trzy trzmimeliny na pniu, zielone żurawki wokół bukszpanów?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:15, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź Już podejrzałam tego świerka - śliczny
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:46, 16 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)
Mam pytanie, czy są w ogóle jakieś zimozielone drzewa, na pniu min. 180 cm?
Mam obecnie 4 klony. Myślałam, ze zimą nie będzie mi przeszkadzał widok domu sąsiada, jednak okazało się inaczej.

Ostatnio widziałam na okolicznym osiedlu tego typu sosny/jodły (?) lecz nie wiem czy to nie będą wielkie drzewa. Mi chodzi raczej o coś do małego ogrodu.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:34, 16 lut 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Pomozcie mi prosze, bo mysle od tygodni i nie wiem co robic. Chcialabym cos przewieszajacego sie, by zakryc te betonowe palisady. Najlepiej cos zimozielonego. Gleba gliniasto-piaszczysta, slonce do 11. Posrodku sa hortensje ogrodowe. Myslalam nad hakenochloe ale musialabym ja ograniczyc by rosla tylko przy palisadzie. Bo usuwanie wiosna lisci spomiedzy hortensji mi sie nie usmiecha. Myslalam nad the beatles ale podobno sie roznosi. Myslalam nad frosted curls ale nie jestem przekonana do koloru. Moze macie jakies inne pomysly?Cos co da sie pogodzic z hortensjami i wyeksponuje cisa, bedzie wokol niego roslo?Bardzo lubie hakone ale ona na zime traci liscie.

Trzmielina 'Emerald'n Gold gęsto i potem jak oblezie palisadę to ją w taki płaszczyk przycinać poziomo i zaokrąglać.

Chodzi o to żeby otulała te palisadę oraz kulę szczelnie

zdjęcie

drugie zdjęcie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 16 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)

Może doradzisz Danusiu jak przekształcić tę rabatę? To miała być wizytówka domu, jest przy samym wejściu a wyszło takie misz-masz

Zakręcony ogród 08:03, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za wąska rabata Ile ma szer?

Danusiu ona ma teraz inny kształt ( koło ) i jest szersza niż na zdjęciu.
Dla zobrazowanie zdjęcie juz z nowymi kształtami z wymiarami.W najwęższym miejscu ok 2 m w najszerszym 4m. Ale nie ma problemu jeżeli jeszcze trzeba powiększyć Ja już w wir wycinania się wkręciłam i mąż już nawet nie marudzi bardzo

Klon palmowy - Acer palmatum 07:51, 16 lut 2018

Do góry
Tak, w takim razie może być Musisz jedynie mieć świadomość, że ta uprawa nie może trwać wieki, 3 lata i do większej donicy, a potem to już nie wiem, do gruntu i nowe drzewko do donicy.

Dbaj o wilgotność i ustaw w półcieniu, lepsze jest słońce wschodnie niż zachodnie. Zachodnie pali bardziej i gorąco.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:38, 16 lut 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)

Dziekuje, musze poogladac chociaz te praire mnie kusza
A ta bronze faktycznie do 1m szerokosci dorasta?

Ależ skąd. Co najwyżej u nas pół metra.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:52, 16 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj widać, że były jeszcze bukszpany, ale je zjadł.

Dziękuję bardzo za przykłady. Rzeczywiście bardzo egoistyczne te "Ice Dance" się okazują A szkoda, bo mam je u siebie wokół małych bukszpanów (w przyszłości chciałam je formować w spore kule) i teraz obawiam się czy ich na wiosnę nie przenieść.

Może doradzisz Danusiu jak przekształcić tę rabatę? To miała być wizytówka domu, jest przy samym wejściu a wyszło takie misz-masz

Po głowie chodzi mi pomysł żeby chudego cisa zamienić na stożek bukszpanowy, po drugiej stronie dać kulistego bukszpana na pniu( tu gdzie teraz jest Bobo), małą hortkę przenieść ciut do przodu, a kulki bukszpanowe ( obecnie mało widoczne) wyeksponować żurawkami żółtymi i obwódką czarnej trawy (konwalnik)?

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 18:13, 15 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Materię organiczną zjadają rośliny żarłoczne. Ale takiej masy już nic nie przerobi, staw się wypłyci i będzie zamierać życie biologiczne w stawie.

Trzeba go oczyścić.
Emy to nie do tego celu. Trochę pomoże, ale niestety sprawy nie załatwi.

No tak, właściwie wiem o tym bo już długo szukam rozwiązania.
Dzisiaj trafiłem na wątek o ciekach. Jakże inspirujący!
Nakłady na osuszenie stawu i wyczyszczenie są jedną z przyczyn które wpływają na decyzję o sprzedaży. Staw jest JEDYNIE dekoracyjny z powodu złodziei. Takie inspiracje jak w wątku "Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie", miłe głosy forumowiczów mocno chwieją postanowieniami o sprzedaży.
Dziękuję za odpowiedź Szefowo.
Można na Panią liczyć
Pozdrawiam
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 17:51, 15 lut 2018

Do góry
Materię organiczną zjadają rośliny żarłoczne. Ale takiej masy już nic nie przerobi, staw się wypłyci i będzie zamierać życie biologiczne w stawie.

Trzeba go oczyścić.
Emy to nie do tego celu. Trochę pomoże, ale niestety sprawy nie załatwi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:50, 15 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bronze Form.

Dziekuje, musze poogladac chociaz te praire mnie kusza
A ta bronze faktycznie do 1m szerokosci dorasta?
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 17:43, 15 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
ech, doczytałam, że 24 cm wysoka. Z powodzeniem szósteczka może być.

Tak, o wzmocnieniu wiem, będzie solidne, taki klocek w kącie wbity głęboko i do ram. I dechy na zakładkę (jakby piórowpust) i dodatkowo śruba przez całość.

Ale nie daję żadnej folii na boki, tylko siatkę metalową na spód.

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 17:31, 15 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.

a co "zjada" materię organiczną? W stawie mam jej nadmiar i gazy zabijają życie. Niestety nie mogę osuszyć stawu i wyczyścić. Może EMy? (Efektywne Mikroorganizmy).
Zakręcony ogród 16:21, 15 lut 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Szukam cały czas pomysłu na połączenie wszystkich kawałków w calość i wyszła mi taka wersja :

Za wąska rabata Ile ma szer?
Juka karolińska ogrodowa (Yucca filamentosa) 16:04, 15 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ależ zupełnie nie czytasz tego co napisałam wszak właśnie to wcześniej napisałam, ale ci brakowało

Mogła przyjść z ziemią, były tam pewnie resztki jukk.

Danusiu, wydaje mi się, że umiem czytać ze zrozumieniem. Pewnie zbyt skrótowo napisałam, więc wyjaśnię: przeczytałam Twój wpis, że "mogła przyjść z ziemią, były tam pewnie resztki jukk". W moim konkretnym przypadku to nie do końca wyjaśniało sprawę, bo min. 3 lata nie była tam ani dorzucana, ani wymieniana ziemia. Dopiero jak Piotr napisał, że one mogą nawet parę lat być w ziemi zanim wyrosną nad ziemię to mi uzupełniło obraz sprawy. I tego właśnie wyjasnienia mi brakowało. To tyle. Ale dziękuję, że czuwasz, aby taki ignorant, jak ja, dostawał prawidłową wiedzę.
Pozdrawiam
Przetwory 15:33, 15 lut 2018

Do góry
Dziękuję
Basen lub staw kąpielowy 15:30, 15 lut 2018

Do góry
W tym roku planujemy wraz z Gardenserwis Tomasz Pecyna, kompleksowy kurs budowy stawu kąpielowego. Praktycznie, od podstaw, szczegółowo. Będzie zatem wydarzenie. Śledźcie więc ten watek, a także wydarzenia na Facebooku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8508-warsztaty-psnwk-budowa-stawu-kapielowego-typ-iii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies