Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Lipny ogród czy ogród z lipą 07:44, 12 lut 2018

Do góry
Sumaka wyrzuć, to ogrodowy chwast. Posadź inne, cenne drzewa.
Ogród pod akacjami 07:41, 12 lut 2018

Do góry
Staw z altaną, boski widoczek Pięknie.
Ogród - lotnisko 07:37, 12 lut 2018

Do góry
Zdecydowanie opierasz się na błędnym myśleniu, ale jest ono usprawiedliwione w całoości nie od roślin zaczynaj, a od ogólnego planowania ogrodu (co gdzie będzie), wytyczenia rabat. Gdzie one będą, jakie będą ich punkty główne.

Tulipany akurat nie mają żadnego znaczenia, bo to tylko dodatek:: Liliowce także.

Ogród tak duży potrzebuje mikroklimatu, zakątków, a nie "lotniska". Wiesz już przecież, jaki jest tu największy problem - "lotnisko". Zrób wszystko w kierunku, aby je zniwelować.

A więc zacznij od nakreślenia planu całego ogrodu, a nie od szczególików mało znaczących. Wtedy szybciej dojdziesz do celu.

I sprawa - włącz te słupy w rabaty, aby nie były antygwiazdą ogrodu.
Lysichiton - tulejnik 21:19, 11 lut 2018

Do góry
Czy zniosą? Myślę że tak, zobacz

Przedogródek pod dębem 20:49, 11 lut 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
czy ewentualne dołożenie dalii od strony grobli ma sens?

Nie, dalie a irysy to inna całkiem bajka. Nad wodę byliny, a nie dalie.

Z czym sadzę dalie (późno kwitną) tutaj pisałam. To moje rabaty.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:46, 11 lut 2018

Do góry
Ivory Halo jest za mały, leszczyna jest beznadziejna i za duża. Szkoda na nią miejsca. Posadź formowane graby albo dereń Sibirica, ale normalny nie 'Variegata'. Będzie miał piekny kolor liście jesienią. Albo posadź irgę błyszczącą.

Albo zrób rów z kwaśną ziemią i posadź borówki amerykańskie. Będzie i ładnie i pożytecznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:31, 11 lut 2018

Do góry
Mam i z dziurkami i bez dziurek, i same podstawki, i wielodoniczki na 260 i na 80 miejsc. Mam też dwie szklarenki-namiociki z 4 pólkami każda, z płaszczykiem do zasuwania. Takie do domu na południowe okno tarasowe.

Mam też skrzyneczkę do wysiewów z nakryciem z przezroczystego plastiku i tacki.
Dziś odgrzebywałam nasiona, które gdzie i jakie.

Chyba nie ogarniam tej ilości. Zasieję to, co najważniejsze. Czyli warzywa, nasiona z Anglii różnych ciekawych jednorocznych i bylin. Potem do małego namiotu zasieję resztę. Duży namiot pozostawiam na pomidory i paprykę, no i przedplony pod pomidorami, czyli sałata, rzodkiewka...

Jak rozłożę szklarenkę i otworzę paczkę to porobię zdjęcia wysiewów.

Pszczelarnia 09:56, 11 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

(...)

Ja już przygotowana do wysiewów, namiot jest, nasiona są, skrzynki do wysiewów przyszły kurierem
Będziemy relacjonować

Ja jeszcze nie mam piasku, perlitu i wermikulitu.
Ale za kilka tygodni będzie już tak:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:33, 11 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, właśnie poświęcam czas na to co najbardziej lubię w ogrodzie
Kwitnące byliny.

Dziś pobrałam sadzonki penstemonów i posadziłam w doniczce na parapecie południowym. Zgniją czy się ukorzenią? Ciekawe.

Nie zastanawiaj się bo ja wiem że nie zginą !!!!!
Szafirki (Muscari macrocarpum) 22:30, 10 lut 2018

Do góry
Też ma Siberian Tiger, jest w namiocie i kwitnie
Przedogródek pod dębem 22:29, 10 lut 2018

Do góry
Kolory irysów niebieskości w połączeniu z łubinami mistrzowskie, jedyne co mogę się "czepnąć" to sadzenie pod sznurek Rozlej trochę te irysy wszerz w jednym miejscu.
Ogród Małej Mi 2017 22:27, 10 lut 2018

Do góry
Doczytałam że taki mróz był przez jedną noc, ale teraz to masz niezłą pierzynę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 10 lut 2018

Do góry
No to się cieszę, masz rację Sylwio
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 22:23, 10 lut 2018

Do góry
Łodygi ma mało sztywne, na moje oko jest zbyt "rozlazła" jak na żywopłociki formowane, ale zapewne da się zrobić. Tylko trzeba dobrze, mocno ciąć dwa razy w roku.
Chora dracena 22:14, 10 lut 2018

Do góry
Pimkie napisał(a)
Jestem posiadaczką tej rośliny od około roku. Stoi na półce obok okna, odkąd ją mam nie zmieniałam jej stanowiska, temperatura w pokoju to ok 20℃. Od pewnego czasu stan draceny się pogarszał, końcówki liści były brązowe, więc co kilka dni zraszałam je wodą. Mimo to roślina wyraźnie obumiera, nie wiem jak temu zaradzić. Jej liście straciły intensywny kolor, dużo z nich wypadło, a te które zostały są jakby przyklapnięte. Oprócz tego łodyga ma dziwną pofałdowaną strukturę, jakby brakowało jej wody, albo gniła od środka. Korzenie nie utrzymują rośliny stabilnie w glebie, łatwo można ją przesunąć. Ziemia nie jest specjanie przeznaczona do tego rodzaju roślin, ale myślę, że gdyby była nieodpowiednia to dużo wcześniej wystąpiły by tego objawy. Proszę o opinię i jakieś wskazówki.

Za dużo wody.
Przedogródek pod dębem 21:10, 10 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja na Twoim miejscu to bym sprzedała mieszkanie w wielorodzinnym, a poszła w te łany śnieżyczek.

O tak! Dzisiaj wracając z żoną z nart o tym rozmawialiśmy. Jednak z prozaicznej, powszechnie znanej przyczyny nie mogę tego zrobić.
Sympatycznie pozdrawiam
Przedogródek pod dębem 21:07, 10 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wiem, też pozdrawiam.
W jednym poście max 4 zdjęcia

Nie wiedziałem o ilości zdjęć. Oczywiście - zastosuję się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 10 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie śnieg taki szczątkowy, mało, ale leży.
Ja też wolę tak nie myśleć, ale pewna znana ogrodniczka powiedziała, że z jej obserwacji tak wynika. Bo nie zmroziło ziemi na jesieni nagle i nie zamknęło ciepła w glebie. Tylko mroziło powoli i teraz będzie długo odmarzać.

Ale też wolę nie wierzyć.

Koło Krakowa podobno bociany już widziano, gęsi już nad Polska kluczami lecą.
A ja jak tylko jest lekko na plusie to na kretówkach się ślizgam bo miękkie.
Głęboko nie zamroziło Danuś bo tylko jedna noc było -9, a tak to tylko -1 do -3 w nocy, bo w dzień generalnie koło zera lub na plusieWodę w oczku miałam zamrożoną maks na 10 cm i już dawno puściło. A rok temu ziemia była zamarznięta w głąb na jakieś 50-70cm....wiem bo nam słupy elektryczne wtedy wkopywali
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:55, 10 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie śnieg taki szczątkowy, mało, ale leży.
Ja też wolę tak nie myśleć, ale pewna znana ogrodniczka powiedziała, że z jej obserwacji tak wynika. Bo nie zmroziło ziemi na jesieni nagle i nie zamknęło ciepła w glebie. Tylko mroziło powoli i teraz będzie długo odmarzać.

Ale też wolę nie wierzyć.

bociany ponoć już lecą do nas, wiec trzymajmy sie tego że będzie szybka i ciepła wiosna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies