Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

sylvia 00:41, 11 lut 2018

W zeszłym tygodniu widziałam lecącego bociana nad naszym domem. Widok dość osobliwy, choć mieszkam na zachodzie Polski.
Dobrej nocy życzę. Sylvia
yolka 07:33, 11 lut 2018

Klucze gęsi w tym tygodniu widziałam trzy razy
zawitka 09:33, 11 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, właśnie poświęcam czas na to co najbardziej lubię w ogrodzie
Kwitnące byliny.

Dziś pobrałam sadzonki penstemonów i posadziłam w doniczce na parapecie południowym. Zgniją czy się ukorzenią? Ciekawe.

Nie zastanawiaj się bo ja wiem że nie zginą !!!!!
Madzenka 12:46, 11 lut 2018

Danusiu u mnie powierzchownie tylko geleba zmrożona, wiem bo wczoraj chwasty wyrywałam
mira 13:56, 11 lut 2018

Danusiu pokaż te skrzynki do wysiewów, nie mogę upolować takich o jakich myślę.
Czy Twoje mają dziurki na dnie?

Ja niestety też mam obawy o wczesne nadejście wiosny. Moje obserwacje z kilku lat może banalne - do świąt Wielkanocnych choć co jest a wiosna na dobre po świętach
Ja się nie przejmuję bo 8 marca i tak pojadę po bratki

Wysiałaś już coś ?

pozdrawiam
Gardenarium 20:31, 11 lut 2018

Mam i z dziurkami i bez dziurek, i same podstawki, i wielodoniczki na 260 i na 80 miejsc. Mam też dwie szklarenki-namiociki z 4 pólkami każda, z płaszczykiem do zasuwania. Takie do domu na południowe okno tarasowe.

Mam też skrzyneczkę do wysiewów z nakryciem z przezroczystego plastiku i tacki.
Dziś odgrzebywałam nasiona, które gdzie i jakie.

Chyba nie ogarniam tej ilości. Zasieję to, co najważniejsze. Czyli warzywa, nasiona z Anglii różnych ciekawych jednorocznych i bylin. Potem do małego namiotu zasieję resztę. Duży namiot pozostawiam na pomidory i paprykę, no i przedplony pod pomidorami, czyli sałata, rzodkiewka...

Jak rozłożę szklarenkę i otworzę paczkę to porobię zdjęcia wysiewów.

Instagram Ogrodowiska
basia3012 11:22, 13 lut 2018

Danusiu, u nas w Olsztynie dzisiaj piękne słońce i tak wysoko już świeci, że aż weselej na duszy. Temp. +2. Ja już tak czekam wiosny bo mam tyle pracy i planowanych zmian, że ho ho. Gdybym nie miała tyle planów to i nie byłoby pewnie tych emocji i oczekiwania. Ale muszę powiedzieć, że nie próżnowałam i pomalowałam piękne donice zrobione w 1/2 przez męża a w 1/2 przez pana stolarza. Jak zrobię zdjęcia to wstawię na moim wątku.
Jeszcze chciałabym odświeżyć starą, drewnianą drabinę na stojak pod poziomki lub truskawki. Czytałam gdzieś na Twoim wątku, że coś takiego miałaś chyba w ogrodzie swoim albo Babci Jasi. Ale nie mam Facebooka i nie mogłam obejrzeć tego odcinka Mai w ogrodzie. Jeśli miałabyś jakieś zdjęcie tej drabiny to byłabym bardzo wdzięczna za pokazanie. Mój wnusio Jasiu bardzo lubi poziomki i byłby szczęśliwy gdyby znów pojawiły się w ogrodzie. Poprzednie, w ubiegłym roku za bardzo się rozlazły i wytępiłam je. Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia.
magdaw 20:15, 13 lut 2018

Danusiu w Tychach 4 bociany Wiosna!!!
Sebek 20:36, 13 lut 2018

magdaw napisał(a)
Danusiu w Tychach 4 bociany Wiosna!!!

Dobrze, że piszesz! Będę na nie uważać jak znów na giełdę pojadę
AnnaCh 18:15, 14 lut 2018

Danusiu, zapytam Ciebie, jako specjalistkę od cebulowych w donicach
Znalazłam dziś w spiżarni opakowanie tulipanów i kilka dużych i malutkich cebulek w rajstopie, wykopane latem i wysuszone. Wiem, że wszystkie one to Queen of Night. Część zaczęła kły wystawiać. Co było robić, poszłam po donicę i posadziłam, podlałam i wyniosłam przed dom. Myślisz, że coś z nich jeszcze będzie? Nawet nie tyle zalaży mi na kwiatach, co żeby uratować te cebulki, a te maluszki, żeby urosły na przyszły sezon, było ich ze 40 sztuk.