Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 16:42, 10 lut 2018

as1112 napisał(a)

Dziękuję. Masz rację Danusiu. Bluszcz już rośnie więc nie będę tego zmieniać a o drzewkach pomyślę na pewno

Zmartwił mnie jednak temat carexów. Mam ice dance u siebie akurat na rabacie pierwszoplanowej razem z bukszpanami Nie wiedziałam, że się tak rozrastają a szczerze mówiąc ten duet mi akurat się podoba. Czym w razie czego można by je zastąpić?

Carex 'Variegatus' - jest kępowy i ma węższe liście. My tępimy obecnie Ice Dance bo zabija wszystko.

zobacz co robi tutaj, jakby mógł to by wlazł do tej wody, ale ucięliśmy połowę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:43, 10 lut 2018

Tutaj widać, że były jeszcze bukszpany, ale je zjadł.

Instagram Ogrodowiska
Iwona100 19:33, 11 lut 2018

Witam. Mam działkę ,na której jest kilka drzewek owocowych, borówki ,zakątek leśny. Po prawej stronie przy ogrodzeniu rosną krzewy porzeczki i dalej kilka sztuk leszczyn. W zeszłym roku sąsiad zrobił altankę i chciałabym z związku z tym posadzić żywopłot, który pasowałby do reszty ogrodu. Jest tam ok. 20m długości. Myślałam o posadzeniu dereni np. Ivory Halo albo inną odmianę. A może dalej dać jeszcze kilka sztuk leszczyn. Może ktoś ma inny pomysł. Jest to strona południowa.

Gardenarium 20:46, 11 lut 2018

Ivory Halo jest za mały, leszczyna jest beznadziejna i za duża. Szkoda na nią miejsca. Posadź formowane graby albo dereń Sibirica, ale normalny nie 'Variegata'. Będzie miał piekny kolor liście jesienią. Albo posadź irgę błyszczącą.

Albo zrób rów z kwaśną ziemią i posadź borówki amerykańskie. Będzie i ładnie i pożytecznie.

Instagram Ogrodowiska
Waclaw 21:19, 11 lut 2018

witam,
Będę urządzał rabatę bylinową. Na niej również niskie krzewy ( azalie japońskie, róże). Rabatę będę chciał wyściółkować korą. Na rabacie chciałbym kępami zasadzić cebulowe ( min. żonkile, tulipany, lilie, kosaćce syberyjskie). I teraz pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi: czy cebulowe przebiją się przez ściółkę? Jak grubo tej kory nasypać?
Waclaw 21:39, 11 lut 2018

brzydula napisał(a)
Isia33

Pokaże Ci moja trzmielinę, myślę ze to dobry pomysł tak jak sugeruje Danusia. Ja mam prawdopodobnie odmianę Coloratus ( jeżeli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi ) i jest bardzo dekoracyjna w zimie przez owoce.
czerwiec

listopad

Nie wiem jeszcze jak mam ją przycinać czy radykalnie czy nie, przez pierwsze 5 lat w ogóle się nią nie zajmowałam po prostu była i rosła sobie dopiero w tym roku sama doznałam szoku że już cały płot obrośnięty.

o jakie cudo! pięknie! gratuluję
Iwona100 22:16, 11 lut 2018

Danusiu właśnie myślałam,że Ivory Halo może być za mały.Borówki amerykańskie już mam. Ale dereń Sibirica myślę,że będzie doskonały. Już nieraz mi świetnie doradziłaś.Bardzo Ci dziękuję
dzika_roza 12:04, 12 lut 2018

Czy układ hortensja Pinky Winky - miskant Morning Light - hortensja Pinky Winky jest ok?
I czy powinno być posadzone w jednej linii czy trawa bardziej z przodu?
Do tego w pierwszej linii carex Frosted Curls.

a może lepszy byłby miskant ML - hortensje Pinky Winky x3 - miskant ML?
Gardenarium 17:49, 12 lut 2018

Na przemian to najgorsza opcja w szpalerze. Niedopuszczalna.
Nie muszą być w jednej linii, a jak powinny to zależy od wyglądu rabaty Ja nie wiem jak wygląda, więc nie umiem pomóc. Może odchodzić wachlarzem, może być zyzgzakiem..nie wiem.

Instagram Ogrodowiska
Helenaa 12:39, 13 lut 2018

Jest taka sytuacja ...... kwadrat 2,2 m/2,2 m z krawężników, po środku rośnie wisienka Umbra szczepiona na ok 2,2 m. Czy ktoś może ma pomysł jak ją atrakcyjnie obsadzić? Rabata frontowa od strony wschodniej z lekkim odchyleniem w stronę południową. Rośnie tam turzyca Elata, 4 szt Evergold, turzyca Variegata, ciemiernik niger. Z zimozielonych jest tam żywopłocik z bukszpanu wys ok 30-40 cm, który ma być
w przyszłości prostokątem. Rośnie on na tyłach tej rabaty i zajmuje 2/3 jej szerokości. Chcę żeby było symetrycznie. Na jesieni wysadziłam stamtąd 3 kostki bukszpanowe, które mi zachorowały. Nie opryskałam ich na grzyba po cięciu .....myślę, że to był powód ich choroby. Może pójdę w cisy????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies