Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pszczelarnia 17:09, 10 lut 2018

Do góry
ana_art napisał(a)
ogrody we wędrujące...
myślę że do tego trzeba dojrzeć

To też, ale przede wszystkim trzeba mieć areał żeby miało gdzie wędrować
Ana, wychodź na ulicę bardziej.

Ja już przygotowana do wysiewów, namiot jest, nasiona są, skrzynki do wysiewów przyszły kurierem
Będziemy relacjonować
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:43, 10 lut 2018

Do góry
Tutaj widać, że były jeszcze bukszpany, ale je zjadł.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:42, 10 lut 2018

Do góry
as1112 napisał(a)

Dziękuję. Masz rację Danusiu. Bluszcz już rośnie więc nie będę tego zmieniać a o drzewkach pomyślę na pewno

Zmartwił mnie jednak temat carexów. Mam ice dance u siebie akurat na rabacie pierwszoplanowej razem z bukszpanami Nie wiedziałam, że się tak rozrastają a szczerze mówiąc ten duet mi akurat się podoba. Czym w razie czego można by je zastąpić?

Carex 'Variegatus' - jest kępowy i ma węższe liście. My tępimy obecnie Ice Dance bo zabija wszystko.

zobacz co robi tutaj, jakby mógł to by wlazł do tej wody, ale ucięliśmy połowę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:38, 10 lut 2018

Do góry
veva napisał(a)
Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedz. To bym się wkopała z tymi
Tym cisom na tej wąskiej rabatce te 30 cm szerokości wystarczy do życia?

Musisz dobrze przygotować rów. Wykopać stamtąd zwłaszcza cement od kostki, dobrze, głeboko i nasypać świeżej ziemi, wtedy wystarczy, dobrze linię kroplującą zapewnić. Bo jak nie zrobisz tego, to nic nie wytrzyma i nie da rady w takim betonie.
Przedogródek pod dębem 15:04, 10 lut 2018

Do góry
Ja na Twoim miejscu to bym sprzedała mieszkanie w wielorodzinnym, a poszła w te łany śnieżyczek.
Przedogródek pod dębem 15:02, 10 lut 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Do Szefowej;
ten uśmiech jest dla mnie naprawdę cenny. Wiesz Szefowo dlaczego.
Pozdrawiam serdecznie.

Wiem, też pozdrawiam.
W jednym poście max 4 zdjęcia
Liatra kłosowa (Liatris spicata) 14:59, 10 lut 2018

Do góry

Liatra kłosowa (Liatris spicata) 14:58, 10 lut 2018

Do góry
Zestawienia

Liatra kłosowa (Liatris spicata) 14:57, 10 lut 2018

Do góry

Tawułka - Astilbe 14:56, 10 lut 2018

Do góry
Możesz w dołek sypnąć, po posadzeniu nie podsypuj z wierzchu. Wymaga bardziej wody, dużo wody, niż podsypywania.

Daj w dołek kompostu, trochę granulatu i dołek musi mieć zagłębienie, żeby woda się zatrzymywała jak luniesz wiadro.

Ja mam na słońcu,. ale mają wodę. Nic im nie jest, rosną normalnie.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 14:45, 10 lut 2018

Do góry
Jeśli ciemiernikom kwiaty nie zrobiły się brązowe, to się podniosą i nic nie będzie. Ja pochowałam te co miałam luzem do namiotu i do garażu. Dałam się namówić na giełdzie, bo były po 5 zł to kupiłam zgrzewkę na zaś.

A te kwitnące ogaciłam dekoracjami z donic czyli wiechciami z sosny wejmutki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:42, 10 lut 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Uwielbiam zapach hiacyntów, nie wyobrażam sobie domu zimą bez ich zapachu

Leży u Ciebie śnieg? Bo ja dzisiaj w słońcu i na mrozie wycięłam sesleria jesienną. U mnie od połowy marca ma się zacząć porządna ciepła wiosna, skąd przewidywania ze wiosna nadejdzie późno? Wole żyć w przekonaniu, ze moje prognozy się spełnią

U mnie śnieg taki szczątkowy, mało, ale leży.
Ja też wolę tak nie myśleć, ale pewna znana ogrodniczka powiedziała, że z jej obserwacji tak wynika. Bo nie zmroziło ziemi na jesieni nagle i nie zamknęło ciepła w glebie. Tylko mroziło powoli i teraz będzie długo odmarzać.

Ale też wolę nie wierzyć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:37, 10 lut 2018

Do góry
Publikacja w najnowszej Werandzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:36, 10 lut 2018

Do góry
Świerk serbski 'Nana'może?
Koncepcja zagospodarowania tarasu 10:00, 10 lut 2018

Do góry
Powiem tak, rysunek wszystko przyjmie i na rysunku wygląda ładnie. Fizycznie posadź.

Zobaczysz ile się zmieści.
Szałwia przekwitnie, trzeba ściąć, będzie na miesiąc pusto po szałwii zanim odrośnie ponownie.

Trawy miskanty dopiero od końca maja cokolwiek będzie widać.
To kompozycja na lato i na jesień, a co na wiosnę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:04, 09 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Daj i bluszcz i drzewka na pniu, korona nad płotem. I nie martw się o zniszczenia, ważny jest ogród.Płot sobie poradzi.

Na żywopłot, który zasłoni brzydki płot nie masz już miejsca. Bluszcz to jedyne wyjście.

Relacje z sąsiadem i tak będą na pieńku, sądząc po tych uwagach.

Dziękuję. Masz rację Danusiu. Bluszcz już rośnie więc nie będę tego zmieniać a o drzewkach pomyślę na pewno

Zmartwił mnie jednak temat carexów. Mam ice dance u siebie akurat na rabacie pierwszoplanowej razem z bukszpanami Nie wiedziałam, że się tak rozrastają a szczerze mówiąc ten duet mi akurat się podoba. Czym w razie czego można by je zastąpić?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:16, 09 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie ma przepisów na ten temat. No może względy takie, że rzuca cień, ale jeśli nie rzuca cienia to sadź co chcesz.

Poza tym, sąsiad nie może blokować twojego prawa własności i decydowania o tym, co masz mieć w swoim ogrodzie.

Słusznie Danuś.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 09 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma.

Jak u mnie występowała ta sytuacja, to sprawdzałam i nie ma. W Polsce nie ma jednoznacznych przepisów, ale ty żyjesz w innym kraju. Są różne lokalne przepisy opierające się na działkach pracowniczych itp. I sądy w wyrokach posiłkują się tymi przepisami oraz dobrem ludzkim, odnosząc się indywidualnie do każdej sprawy.

Ale trzeba najpierw iść z tym do sądu, a nie każdy chce sądzić się z sąsiadem
Trzeba udowodnić rzeczywistą szkodę z powodu wsadzenia krzaków czy drzewa, a nie domniemaną, a to jest trudne.

U nas w Urzędzie Miasta Pan mi powiedział że mogę sadzić co chce i jak chce byleby nie zacieniac silnie posesji sąsiada, korona nie powinna przechodzić na jego stronę bo może ciągle domagać się przycinania, oraz żeby nie utrudniała przechodzenia jeśli jest chodnik po drugiej stronie, a jak nie to sasiad będzie mógł sam obciąć na swojej posesji galezie, a biorąc pod uwagę złośliwość ludzka, może drzewo załatwic na amen. Roślinność nie powinna niszczyć (pochylać) ogrodzenia, ponieważ są przepisy, że o ogrodzenie mają dbać sąsiedzi po obu stronach plotu, nie wazne kto je postawił.Bluszcz można ciąć i niedopuścić do przerastania. U mamy pod blokiem jest bluszcz od lat na metrowym plotku i się nie rozprzestrzenił. Może sąsiadka myli z winobluszczem który faktycznie szybko rośnie, nie dość że przez korzenie się rozrasta i ciężko go wyplenić to jeszcze owocuje przez co straszliwie się rozsiewa. Znajomi walczyli z winobluszczem w swoim ogrodzie aż przestali i teraz przerasta do sąsiadów i się o to zielsko kłócą. Ja u siebie wykopywałam korzenie a tam gdzie nie dałam rady rozpaliliśmy ognisko i usmażyłam dziada, ale siewki ciągle wschodzą tu i ówdzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:29, 09 lut 2018

Do góry
Nie ma.

Jak u mnie występowała ta sytuacja, to sprawdzałam i nie ma. W Polsce nie ma jednoznacznych przepisów, ale ty żyjesz w innym kraju. Są różne lokalne przepisy opierające się na działkach pracowniczych itp. I sądy w wyrokach posiłkują się tymi przepisami oraz dobrem ludzkim, odnosząc się indywidualnie do każdej sprawy.

Ale trzeba najpierw iść z tym do sądu, a nie każdy chce sądzić się z sąsiadem
Trzeba udowodnić rzeczywistą szkodę z powodu wsadzenia krzaków czy drzewa, a nie domniemaną, a to jest trudne.

Gunnera - parzeplin 21:01, 08 lut 2018

Do góry
Sylwia, a jak Twoja gunnera?

Nasza zimuje w garażu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies