Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:46, 19 maj 2014

Do góry
Pozostałe osoby zaglądajace, chwalące, narzekające na moje narzekania pozdrawiam serdecznie. Wybaczcie żly nastroj , ale caly weekend walczyłam z myślami o cięzkiej chorobie w rodzinie i to spowowdowło umnie doła... I nawet mój ukochany ogród mnie wczoraj smucił. Tylko cięzka praca w ogrodzie jest mnie w stanie odciągnąć od takich myśli.

Dzisiaj wybrałam w czeterech kwadratach lawendzie korę... W dwoch rabatach posadziłam na nowo nowe krzaczki, dwa pozostałe kwadraty czekają na nową dostawę w najbliższy czwartek. Bo muszę dosadzić tę samą odmianę.
Zrobiłam też oprysk roślin na grzyba prepratem amistar. Magnolia znów ma bakteryjną plamistość, mam nadzieję że w tym roku dzieki szybszej reakcji będzie lepiej wygladala. Róże są piekne i zdrowe, mszyc niewiele, tylko gąsienice zzerają mi lisciaste... Głownie graby i pissardi.
Odzczekam ze dwa trzy-dni i zrobie oprysk na robale. Zakupiłam calypso muszę zrobic nocne polowanie na opuchlaki...

Hortensje ogrodowe i incrediball zaczynają niesmiało wypuszczać pąki kiwatowe.
To taki krotki meldunek ogrodowo-życiowy skladam.
Ogród cichy i przytulny 00:05, 19 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Tak mało napadało? Pod taką ilością drzew zawsze bardziej sucho. Jakoś jednak sobie radzą, głęboki system korzeniowy mają. Gorzej mają się bliny i krzewy - rh przede wszystkim.
A co się stało z azaliami?

W tym miescu, w którym sadziam sosenkę nie jest zbyt gęsto To miejsce , które urządzam od niedawna i jest najmniej reprezentacyjne w moim ogrodzie i co najgorsze od strony mało starających się sąsiadów
Są tam dwie brzozy, sosna, wzdłuż siatki tuje szmaragdowe, bukszapny, cyprysiki, irgi poziome, dalej dwa świerki serbskie, derenie, leszczyna południowa i borówki amerykańskie. Magnolia, berberysy, perukowiec podolski i dwa poletka poziomek. Ale mix Jest tyle wszystko a widzę podwórko sąsiadów Może kiedyś ta część ogrodu zarośnie Bardzo bym chciała ale muszę poczekać myślę, że minimum 3-4 lata. Jak nie wykończą mnie lub moich rośliny chemią z palacego ogniska pod ogrodzeniem, A uwierz, że palą wszystko folie, buty, szmaty ..... wszystko !!!!!
Pytasz co się stało z resztą azalii? Teraz juz nawet nie wiem Rosły tam azalie japońskie, mniaturowe rododendrony, ostrokrzewy, róże i nie ma. Może nie tak obchodziłąm się z nimi, może to zanieszczyszone powietrze - spaliny od sąsiada, moze dlatego, że rosliny pochodziły z Holandii a nie od naszych hodowców. Ale wcześniej ciężko było takie rośliny kupić, szkólek było tak mało jak na lekarstwo. Pierwszą magnolię, złoptokap, jałowce, borówkę amerykańską sprowadziłam z Krakowa u nas tego nie było. Teraz komuś może wydawć się śmieszne szkółek jest pełno a roślin w nich jeszcze więcej Szkoda, że dopiero teraz jak mam już prawie urządzony ogród.
Nie zamęczam Ciebie idę spać życząc dobrej nocy
Ogród dla Agusi 00:05, 19 maj 2014

Do góry
Magnolia ma jeszcze pączki

w cieniu lilaka i kaliny oczywiście ..hosty

Ogrodowa przygoda Majeny:) 21:58, 18 maj 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ale magnolia przeżyła, tyle że nie kwitla, tak? Spoko, na przyszły rok się "oddźwięczy" a jak nie to trzeba ostro postraszyć!

tak właśnie nie kwitnie i liście brązowieją..żółkną niewiemjuz lałam odzywki i nic!daje jej szanse ale chyba wyleci gdzies na tyły...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:28, 18 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Wiesz Marzenie, ze masz przepieknie. Ale co ja Ci bede pisac. Bez tulipkow ogrod smutniejszy, tyle tylko, ze teraz czosnki kroluja a zaraz inne rosliny zaczna pokaz. Szkoda rodkow Ale co poradzic, taki los.
Mnie koscacow szkoda...

Własnie jakoś dzisiaj ogród smutno wyglądał... Nie ma tulipankow, azalie za szybko przekwitły, żurawki marne, piwonie jeszcze nie kwitną.... Magnolia ma znów bakteryjna plamistość liści... Graby brązoweją... Niech już wyjdzie slonce...

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:51, 18 maj 2014

Do góry
Aniu, melduję że magnolia parasolowata ma listki i rosną
czyli przyjęła się po zimie w gruncie.

A patyczki hortek od Kindzi po tych deszczach chyba się nie przyjmą tylko zgniją, bo były listki i nie ma listków. Dam im jeszcze przez miesiąc szansę.
Bez linijki 15:00, 18 maj 2014

Do góry
Witaj Aniu, dziękuję za odwiedziny. Dzięki za odwrócenie zdjęcia, musze to oswoić, bo sporo fotek mam w pionie.
Magnolia to Susan, właśnie mija miesięc jak kwitnie, ale już końcówka. Nigdy jednak nie było tak obficie jak w tym roku. Poniżej magnolii - rh Nova Zembla

Mam jeszcze mgnolię Haevenly Scent (pierwsze kwitnienie u mnie, drzewko pow.2m - było 7 kwiatów ) i maleńką Stellatę (również pierwsze kwitnienie), która mnie oczarowała.

Dodatkowo rh NN (bardziej fioletowy niż zembla), przywiozłam go chyba 4 lata temu od rodziców jako kilka łysych metrowych patyków z kilkoma liśćmi na końcach. Po jakimś czasie wypuścił od dołu i dobudował nowy krzew. Nie sądziłam, że rh są tak żywotne i cieszę sie, ze mu się u mnie spodobało. Mam też drugi krzew prawie równie łysy, który chyba również wypuszcza od dołu, po 2 latach od przesadzenia z poprzedniego ogrodu (na ostatnim zdjęciu po prawej, to chyba był Nowa Zembla..

Acha, a kalinę wsadzałam jesienią 1,5 roku temu, ale z 2 razy, no i warunki ma jeszcze dość słabe (mocno zachwaszczony fragment rabat-walka trwa).
Dadatkowo dziekuję za identyfikację tulipanów, wsadzałam dawno i nazwy nie zapisałam, a bardzo je lubię.
Rozpisałam się, bo magnolie, rh, pigwowce i tulipny to moje ulubione kwitnące wiosennie ( o różach dopiero wpomnę w czerwcu - też mam ich sporo). Pniżej tulipan montroux double i black knight z pigwowcem, bez wykopywania w 3 sezonie ma taki kolor (z kilkunastu zakwitł jeden, w tym roku wykopię)
Blaski i cienie nowego życia 13:10, 18 maj 2014

Do góry
Mój ulubiony ostatnio zakątek kalinowy, niestety oprysk na mszyce niezbędny bo aż czarno
i magnolia Yellow River wyglada pięknie i zdrowo- liście ma już duże

ulubiona czerwień
Blaski i cienie nowego życia 12:09, 17 maj 2014

Do góry
Aniu, w Pisarzowicach nie byłam, jadę do Gosi obgadać sprawę wyjazdu do Bogdzi

Dzięki za opis hortensji, olśniłaś moją wyobraźnię

A do Ciebie dotrę po hostę- wcześniej zadzwonię, bo planów na przyszły tydzień mam dużo, ale auto muszę do naprawy zawieźć.....bo buczy coraz gorzej....tylko najgorsze że nie wiadomo co to Na razie jeździ i w drodze jeszcze nie stanęłam

Karolinko- deszcz moim roślinom nie straszny, tylko piwonie i irysy cierpią Woda powoli schodzi - wszystko będzie rosło jak na drożdżach. Moja magnolia Yellow River cudna i rośnie, niestety "ala Nigra" choruje więc pryskałam na grzyba i cd. też będzie. Najwyżej pójdzie do wymiany.
Ogrodowa przygoda Majeny:) 23:13, 16 maj 2014

Do góry
Ale magnolia przeżyła, tyle że nie kwitla, tak? Spoko, na przyszły rok się "oddźwięczy" a jak nie to trzeba ostro postraszyć!

Bez linijki 22:14, 16 maj 2014

Do góry
MonikaH napisał(a)
O matko, oczywiście, że "niestety", że nie u nas, bardzo brakuje mi dużych drzew i mam nadzieję, ze jeśli ktoś tam się w końcu pojawi to zostawi te piękne brzozy. Z bólem serca 2 sztuki byliśmy zmuszeni wyciąć bo rosły dokładnie w linii płotu i nie było opcji sensownego ominięcia.
A te co zostały za płotem śmiecą u nas . To nasza północna strona działki i drzewa wychylają się w stronę słońca. Rabata pod nimi ma z 6 m szerokości, większość liści tam zostaje na zimę. Bardzo lubię na nie patrzeć z tarasu. Musze jutro cyknąć fotkę, bo na wszystkich są ucięte.

To dosadźcie za płotem brzozy i tak śmiecą i tak a będziecie mieli swoje, oglądałaś Danusi "ogród z lustrem"? tam pięknie są brzozy wyeksponowane po kawałku dochodzicie do celu coraz ładniej w ogrodzie, no a na efekty niestety trzeba czekać, będę zaglądać a gdyby coś to zapraszam aha jaka to magnolia, no i te Anqeliki ładniutkie
Wilcza Góra 17:06, 16 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dlaczego ja nic nie wiedziałam (o publikacji znaczy się)??? Gratulacje. Muszę kupić Magnolię, ale czy jeszcze będzie?

a bo trąbić nie wypada
czerwcowa Magnolia jest w sprzedaży dopiero od wczoraj

Wilcza łapa macha
Leśne Wzgórze 11:30, 16 maj 2014

Do góry
Moje szafirki kwitną od 20 kwietnia.... chyba ta chłodniejsza pogoda im pasuje

Magnolia jeszcze ma pąki

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:56, 16 maj 2014

Do góry
Piwonia ma sie dobrze pod dachem

A magnolia parasolowata ma coraz większe liście....

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:54, 15 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Czytam o ulubionym napoju gaszącym pragnienie piesków
O magnoliowej odnóżce co piecze tarty ( dzięki czemu sama Magnolia jeszcze funkcjonuje) i kradnie rajstopy
Oj wesoło tu!
Moi chłopcy co najwyżej zrobią mi jajecznicę na szczypiorku i herbatę
A do takiego spodu tarty to wszystko mozna dodac chyba, myślę, że z z brokułami (reszta składników taka sama ) tez byłaby dobra. Brokuł i feta to też dobry mariaż!

O! Jest nowy pomysł na nadzienie, ale też zielony, a Tadki niejadki źle reagują na ten odcień, he he.
U mnie z rajstopami też spokój, zagrożenia brak zupełnie. U nas bywa na odwrót, to ja czasem podkradnę jakieś ciemne skarpetki chłopakom do pracy w ogrodzie.
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:42, 15 maj 2014

Do góry
O Marta żeby ta wizualizacja była prorocza i żeby magnolia choć w połowie tak urosła Dzięki, nie pomyślałam żeby hortki tak zastosować.Idę już spać i będę pewnie śnić o roślinach
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:55, 15 maj 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
tylko moja ma 1 sezon i jeszcze ją wiosną podzieliłam, więc nieduże

Magnolia, ja swoje posadziłam w 2012.. i jak zwykle nie dzieliłam by nie popsuć
Szuka, foto czy na pewno w 2012 sadziłam (wcześniej tu rabaty nie było).. i wypatrzyłam... była tak słaba, że na początku ją podwiązałam do patyka, bo mi sie łamała.. a teraz sztywna jak diabli...
Te drugie są niższe , a przez to sztywniejsze
Sadziłam w czerwcu 2012

bo 2 lata temu tu było tak.. czyli początek rabaty za jodłami

a 2 lata temu 14 maja nie było nawet tego, ani rabat, ani oczka, ani trawy, ani różanek Kawał roboty odwaliliśmy z eMusiem... aż sie wierzyć nie chce Dobrze, że drzewka posadziłam wcześniej... szkielet swoje robi...

Ogrodnik Mimo Woli cd 14:18, 15 maj 2014

Do góry
tylko moja ma 1 sezon i jeszcze ją wiosną podzieliłam, więc nieduże
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:17, 15 maj 2014

Do góry
adiantum pendatum odmiana Imbricatum. Nie wiem czy to Imbricatum

Jest cudne i rośnie łatwo, u mnie w cieniu
Twoje chyba wyższe-moje ma 30 cm

Ogród do kwadratu 13:57, 15 maj 2014

Do góry
spytam ją
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies