Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:53, 28 sty 2018

Do góry
Nie wiem, nie stosowałam, więc o efektach trudno mówić.
Metamorfoza- nowy ze starego 18:48, 28 sty 2018

Do góry
No i zrób listę co chcesz tam mieć, nie dawkuj za każdym razem co tam ma być, bo jak ktoś Ci pomoże raz a potem dołożysz np. wodę, to robota pójdzie na marne.

A więc: najpierw plan z wymiarami, potem pod spodem co ma się znaleźć w ogrodzie.

No i gdzie słońce, gdzie cień a gdzie półcień, czyli strony świata.
Metamorfoza- nowy ze starego 18:47, 28 sty 2018

Do góry
Daj sobie spokój z tą sosną i jej formowaniem w bonsai. To nie ogród japoński, a taka sosna bez odpowiedniej oprawy będzie wyglądała śmiesznie co najmniej, a co najgorzej - głupio. Masz mały ogródek, gdzie każdy cm trzeba zagospodarować.

Skup się na drzewach, które zasłonią domy sąsiadów.
Zamieść lepsze zdjęcia widoku od domu na sąsiadów, żeby było widać ich domy.
I tak planuj formę drzewa, wysokość pnia i wysokość korony, żeby dokłądnie się wpisała w zasłaniany widok.

To co rysowałam w pierwszym rys, nie bierz pod uwagę bo wtedy nie było żadnych zdjęć, a jedynie pytałaś co posadzić pod grujecznikiem. Skoro teraz planujesz cały ogród - zrób plan z wymiarami, który nie jest zasypany opisami. Zrób sam plan.

Ja radzę wywalić tę sosnę.A jak nie wyrzucisz, to zrobisz to za 8-10 lat
Ostnica - Stipa 18:40, 28 sty 2018

Do góry
A jak ona po zimie i w ogóle. Nie choruje? Masz jej zdjęcia z lata?
Przesadzanie starszych drzew iglastych 18:39, 28 sty 2018

Do góry
Jak duże, to nie wiem, ale największa szansa jest przy najmniejszych.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:36, 28 sty 2018

Do góry
No nieźle, oczary widzę.
Duże pole do popisu 16:04, 28 sty 2018

Do góry
Przejdą chwasty. Jest zbyt miękka.
Metamorfoza- nowy ze starego 13:09, 27 sty 2018

Do góry
To wspaniale
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:07, 27 sty 2018

Do góry
Mira, dziewczyny bały się dinozaurów Ja jestem przyzwyczajona do smyrających nenufarów, bo w Broku miałam takie jeziora, gdzie pływałam wśród liści.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:05, 27 sty 2018

Do góry
Bratka napisał(a)

Aniu czy możesz napisać co to za cudnie czerwone drzewko?

Prunus cerasifera 'Nigra'
Brak koncepcji 10:01, 27 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę nie wklejać zdjęć nie swojego autorstwa. (regulamin).

Przepraszam Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:36, 26 sty 2018

Do góry
Czekam na nasiona, jeszcze nie mam.
Metamorfoza- nowy ze starego 21:34, 26 sty 2018

Do góry
Po osiągnięciu docelowej wysokości drzewa (sosnę mam na mysli) np. po 20 metrach to już nie będzie możliwości uszczknięcia czubków

Teraz formuj a i tak nie dasz rady sosny utrzymać. Wyrośnie w ogromne, śmiecące drzewo z którego sypią się igły na potęgę i kiepsko to wygląda bo wiszą na drzewie. Musisz sosnę czesać, żeby to jako tako wyglądało.

Sosna ogałaca się ze starych gałęzi, więc od dołu będą suche, trzeba te piętra wycinać. Po latach drzewo wyrośnie ponad miarę, chyba że naprawdę zadasz sobie dużo trudu w uszczykiwanie.

Moim zdaniem drzewo całkowicie nietrafione, do wywalenia zanim sprawi kłopot. Za duże na tak małą działkę.

Grujecznik, jeśli jest odmiana 'Pendula' to nie wyrośnie wcale, bo miejsce szczepienia jest jego docelową wysokością, a gałązki będą zwisały do dołu.
Metamorfoza- nowy ze starego 21:33, 26 sty 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:21, 26 sty 2018

Do góry
Grujecznik, jeśli jest odmiana 'Pendula' to nie wyrośnie wcale, bo miejsce szczepienia jest jego docelową wysokością, a gałązki będą zwisały do dołu.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:20, 26 sty 2018

Do góry
Po osiągnięciu docelowej wysokości drzewa (sosnę mam na mysli) np. po 20 metrach to już nie będzie możliwości uszczknięcia czubków

Teraz formuj a i tak nie dasz rady sosny utrzymać. Wyrośnie w ogromne, śmiecące drzewo z którego sypią się igły na potęgę i kiepsko to wygląda bo wiszą na drzewie. Musisz sosnę czesać, żeby to jako tako wyglądało.

Sosna ogałaca się ze starych gałęzi, więc od dołu będą suche, trzeba te piętra wycinać. Po latach drzewo wyrośnie ponad miarę, chyba że naprawdę zadasz sobie dużo trudu w uszczykiwanie.

Moim zdaniem drzewo całkowicie nietrafione, do wywalenia zanim sprawi kłopot. Za duże na tak małą działkę.
Brak koncepcji 21:15, 26 sty 2018

Do góry
Eksponowanie podmurówki z kamieni polnych - nietrafiony pomysł. Powinnaś raczej skupić się na stworzeniu enklawy, ogrodu który da schronienie, a nie eksponowaniu kamieni i Kombinowaniu jak podciąć krzewy żeby było widać kamienie... no nie wiem(

W dodatku za płotem jest ulica.

Co pasuje do stylu leśnego?

Niskie rośliny są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/513-wiosenny-ogrod-w-stylu-lesnym
Brak koncepcji 21:05, 26 sty 2018

Do góry
Proszę nie wklejać zdjęć nie swojego autorstwa. (regulamin).

Wydaje się, że ciężka sprawa, bo kilku projektantów nie poradziło w zasadzie sama wiesz co chcesz posadzić, a jak ktoś doradza, to od razu negujesz Trudna sprawa i na Ogrodowisku nic nie znalazłaś, a tyle tu pięknych ogrodów. Jesteś nastawiona na suchodrzew to sadź suchodrzew.

Brzozy nie? bo masz, ale zaproponowano ci zwykłe brzozy, piszesz że nie, purpurowe, nie.

A dla mnie to suchodrzew chcesz posadzić to niby dlaczego? To krzew, wprawdzie wysoki, ale zimą będzie kiepsko.
Cały pas tego krzewu, a nie lepiej zimozielone rośliny jako żywopłot, tło dla czegoś co będzie ślicze i niskie.

Chcesz zmarnować ogród na suchodrzew?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies