No hej. Przeczytałam wszystko i takie moje wnioski
Cyt:
"Lista tego co mam (tam gdzie +) i moich "chciejstw" Poproszę o opinie.
Drzewa na granicy:
świerki (+)rosną już na trzech granicach działki – nie chciałabym tego ruszać. 1. sentyment (sadzone z tatą) 2. efekt zimowy, który uwielbiam 3. są już dość duże (8letnie i 15letnie)"
Też bym nie ruszała świerków, iglastym wzrost zajmuje sporo czasu to tak z obserwacji własnych
Cyt:
brzoza Doorenbos – marzy mi się brzozowy zagajnik
grujeczniki – może przy warzywniku, przed hortensjami, dla koloru i zapachu jesienią (jeśli to prawda, że one tak pachną)
Brzozy kocham
grujecznik mam jeden, w trzecim roku od sadzenia wreszcie ładny, nie przypalony słońcem i nie porażony przez grzyba. Mnie nie pachnie wcale, albo ja nie czuję nawet w mocnym rozkładzie opadłych liści, ale jest bardzo delikatny w wyglądzie i ślicznie się w tym roku przebarwia
Cyt:
wiśnia Kiku Shidare Zakura – przedogródek, coś ażurowego, niedużego i efektownego wiosną
Efektowna wiosną na pewno, śliczna, ale na bank nie jest nieduża tylko, ze raczej idzie w szerokość niż wysokość, zobacz u Małej Mi jaką ma piękną i wieeeelką
Co do reszty, lilaki i kaliny kocham, a jak lilaka podsadzisz powojnikiem to Ci w lecie zakwitnie innymi kwiatkami bo jest świetna podporą
Kaliny( nie wszystkie) jesienią mają owocki czerwone
Co do trawnika i koniczyny, też uważam ten zestaw za wspaniały szczególnie w tak upalne i suche lata jak obecny rok. Do tego pszczoły będą wdzięczne....przemyśl dosianie stokrotek, też są piękne w trawie. Pod kalinami i lilakami można by w trawnik sypnąć niezapominajek i już będzie uroczo i w Twoich kolorach, ja bym sypnęła jeszcze bratków tych z maleńkimi kwiatuszkami są urocze i pięknie w takich kompozycjach wyglądają, a efekt w zielonym dywanie świetny....choć moje i w kamyczkach dobrze się czują
co do Warzywnika, bardzo ładnie wygląda mimo, że co innego w nim rośnie
Elaborat mi wychodzi więc kończe i obserwuję z cicha