Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 07:57, 29 sty 2018

Ja bym poleciła świerk serbski 'Nana' ale on wyrasta do 4 m pewnie max.
Albo posadzić normalnego i go ciąć mocno.'

Koster wyrośnie wyższy niż 10 m, na pewno i to zawsze świerk kłujący, czyli zagrożenie przędziorkiem. Takiego nie sadź.

Instagram Ogrodowiska
basia3012 16:06, 29 sty 2018

Dziękuję Danusiu za odpowiedż . No właśnie , w opisach o przędziorkach nie piszą . To pewnie i świerk Densata też może być atakowany przez przędziorki ? Pomyślę nad tym serbskim nana . Ma być posadzony na górce to chyba dobrze by wyglądał . Dziękuję bardzo za radę .Pozdrawiam
basia3012 23:26, 29 sty 2018

Danusiu , nie wiem czy ja dobrze rozumuję jak to jest z tym cięciem świerków . Jeśli żle to mnie popraw . Czy to jest tak , że tnie się świerk i po całości i wierzchołek , roślina wtedy zwalnia swój wzrost . I tak przez lata . OK . Ale czy jest tak , że gdy np zdrowie nie pozwoli na cięcie rok-dwa-trzy i więcej to wtedy roślina będzie rosła do swoich normalnych rozmiarów odpowiednio dla danej odmiany i gatunku ? Pozdrawiam serdecznie . Dobrej nocy .
zieloniutka 10:06, 30 sty 2018

Danusiu, czy mogłabym nieśmiało prosić, żebyś zajrzała do mnie i doradziła jak obsadzić budynek gospodarczy?
Wszyscy inni również bardzo miło widziani.
KasiaBawaria 10:34, 30 sty 2018

Ja mam pytanie- czy Hakone nie wrasta ci w cisa? Mam na podjezdzie rabate z kula cisa i chcialabym by trawa zwisala wokol niego na kostke. I myslalam wlasnie nad Hakone ale boje sie ze mi wosnie wszedzie. jak myslisz`?
Gardenarium 11:02, 30 sty 2018

basia3012 napisał(a)
Danusiu , nie wiem czy ja dobrze rozumuję jak to jest z tym cięciem świerków . Jeśli żle to mnie popraw . Czy to jest tak , że tnie się świerk i po całości i wierzchołek , roślina wtedy zwalnia swój wzrost . I tak przez lata . OK . Ale czy jest tak , że gdy np zdrowie nie pozwoli na cięcie rok-dwa-trzy i więcej to wtedy roślina będzie rosła do swoich normalnych rozmiarów odpowiednio dla danej odmiany i gatunku ? Pozdrawiam serdecznie . Dobrej nocy .

Dobrze rozumujesz, ale z początku jak podetniesz mocno, to na długo będzie zahamowana. Jak przestaniesz ciąć, zacznie rosnąć, ale będzie dość zwarta i gęsta z powodu wcześniejszego cięcia. Taki świerk możesz nawet ciąć w stożek, jak normalne topiary z cisa.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:02, 30 sty 2018

KasiaBawaria napisał(a)
Ja mam pytanie- czy Hakone nie wrasta ci w cisa? Mam na podjezdzie rabate z kula cisa i chcialabym by trawa zwisala wokol niego na kostke. I myslalam wlasnie nad Hakone ale boje sie ze mi wosnie wszedzie. jak myslisz`?

U mnie nie wrasta, jest to trawa delikatna, nie powoduje zamierania igieł z boków.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:03, 30 sty 2018

zieloniutka napisał(a)
Danusiu, czy mogłabym nieśmiało prosić, żebyś zajrzała do mnie i doradziła jak obsadzić budynek gospodarczy?
Wszyscy inni również bardzo miło widziani.

Już lecem

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 12:13, 30 sty 2018

Danusiu, dziekuje. Czyli nie bede musiala jej wyrywac spod cisa
marysiak_020202 09:16, 31 sty 2018

Pani Danusiu, przepraszam, że piszę w Pani wątku, ale czy mogłaby mi Pani pomóc. Mam rabatę wzdłuż chodnika od strony południowej i wymyśliłam, żeby posadzić wzdłuż róże i może bukszpan na obwódce. Rabata może ma szerokość ok 80cm kształt prostokąta. Myślałam o różach okrywowych wyszukałam odmianę The Fairy. Pani Danusiu czy to będzie dobry pomysł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies