SLIMI
08:34, 29 wrz 2016

Ja nie mam z bambusami żadnych problemów. Jak będzie jakaś ciężka zima to trzeba porządnie okryć grunt. Jak góra jakimś cudem padnie to powinien spokojnie odbić od korzenia. Zauważyłem że sadzonki 1 roczne są podatne na umarznięcie pierwszej zimy ale jak już ją przeżyje to kolejne zimy raczej bezpieczne. Najlepiej sadzić sadzonki 3 letnie na wiosnę to wtedy wszystko będzie OK. Ekspansywność bambusów to dla mniej abstrakcja bo nie mam stale wilgotnej ziemi i muszę je latem podlewać. Mój kolega ma mokrą ziemię i rzeczywiście po latach urósł mu mały lasek bambusowy, gdybym taki miał to już bym handlował na aukcjach. Ludzie nie widzieli bambusów w zimie jak wszystko już praktycznie straciło liście. Jak by się spotkali to zamiast tych tuji pełno by było u nas bambusów.
Jazzy ten bambus to Vivax ma chyba najlepsze przyrosty w górę ze wszystkich tych co mogą rosnąć w Polsce. Podobno Shanghai też ma podobną żywotność którego już sobie zamówiłem. Jakbyś chciał tanio kupić Vivaxa to najlepiej na wiosnę (mam dobre sprawdzone źródło z Wrocławia jakbyś potrzebował). Vivax podobno w ciężkie zimy potrafi wymarznąć ale na Śląsku to raczej nie możliwe. Mój ma około 3-4 lata i na razie żadnych strat - okrywam tylko korzenie bo góry nie da rady.