Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:05, 27 sty 2018

Do góry
Bratka napisał(a)

Aniu czy możesz napisać co to za cudnie czerwone drzewko?

Prunus cerasifera 'Nigra'
Brak koncepcji 10:01, 27 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę nie wklejać zdjęć nie swojego autorstwa. (regulamin).

Przepraszam Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:36, 26 sty 2018

Do góry
Czekam na nasiona, jeszcze nie mam.
Metamorfoza- nowy ze starego 21:34, 26 sty 2018

Do góry
Po osiągnięciu docelowej wysokości drzewa (sosnę mam na mysli) np. po 20 metrach to już nie będzie możliwości uszczknięcia czubków

Teraz formuj a i tak nie dasz rady sosny utrzymać. Wyrośnie w ogromne, śmiecące drzewo z którego sypią się igły na potęgę i kiepsko to wygląda bo wiszą na drzewie. Musisz sosnę czesać, żeby to jako tako wyglądało.

Sosna ogałaca się ze starych gałęzi, więc od dołu będą suche, trzeba te piętra wycinać. Po latach drzewo wyrośnie ponad miarę, chyba że naprawdę zadasz sobie dużo trudu w uszczykiwanie.

Moim zdaniem drzewo całkowicie nietrafione, do wywalenia zanim sprawi kłopot. Za duże na tak małą działkę.

Grujecznik, jeśli jest odmiana 'Pendula' to nie wyrośnie wcale, bo miejsce szczepienia jest jego docelową wysokością, a gałązki będą zwisały do dołu.
Metamorfoza- nowy ze starego 21:33, 26 sty 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:21, 26 sty 2018

Do góry
Grujecznik, jeśli jest odmiana 'Pendula' to nie wyrośnie wcale, bo miejsce szczepienia jest jego docelową wysokością, a gałązki będą zwisały do dołu.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:20, 26 sty 2018

Do góry
Po osiągnięciu docelowej wysokości drzewa (sosnę mam na mysli) np. po 20 metrach to już nie będzie możliwości uszczknięcia czubków

Teraz formuj a i tak nie dasz rady sosny utrzymać. Wyrośnie w ogromne, śmiecące drzewo z którego sypią się igły na potęgę i kiepsko to wygląda bo wiszą na drzewie. Musisz sosnę czesać, żeby to jako tako wyglądało.

Sosna ogałaca się ze starych gałęzi, więc od dołu będą suche, trzeba te piętra wycinać. Po latach drzewo wyrośnie ponad miarę, chyba że naprawdę zadasz sobie dużo trudu w uszczykiwanie.

Moim zdaniem drzewo całkowicie nietrafione, do wywalenia zanim sprawi kłopot. Za duże na tak małą działkę.
Brak koncepcji 21:15, 26 sty 2018

Do góry
Eksponowanie podmurówki z kamieni polnych - nietrafiony pomysł. Powinnaś raczej skupić się na stworzeniu enklawy, ogrodu który da schronienie, a nie eksponowaniu kamieni i Kombinowaniu jak podciąć krzewy żeby było widać kamienie... no nie wiem(

W dodatku za płotem jest ulica.

Co pasuje do stylu leśnego?

Niskie rośliny są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/513-wiosenny-ogrod-w-stylu-lesnym
Brak koncepcji 21:05, 26 sty 2018

Do góry
Proszę nie wklejać zdjęć nie swojego autorstwa. (regulamin).

Wydaje się, że ciężka sprawa, bo kilku projektantów nie poradziło w zasadzie sama wiesz co chcesz posadzić, a jak ktoś doradza, to od razu negujesz Trudna sprawa i na Ogrodowisku nic nie znalazłaś, a tyle tu pięknych ogrodów. Jesteś nastawiona na suchodrzew to sadź suchodrzew.

Brzozy nie? bo masz, ale zaproponowano ci zwykłe brzozy, piszesz że nie, purpurowe, nie.

A dla mnie to suchodrzew chcesz posadzić to niby dlaczego? To krzew, wprawdzie wysoki, ale zimą będzie kiepsko.
Cały pas tego krzewu, a nie lepiej zimozielone rośliny jako żywopłot, tło dla czegoś co będzie ślicze i niskie.

Chcesz zmarnować ogród na suchodrzew?

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 11:41, 26 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ilex crenata Golden Gem plus wrzośce na dole, może miskanty białe 'Variegatus'?

Sosna pójdzie w górę, podetniesz gałęzie i pod nią może dadzą radę horyensje bukietowe, ale czy nie będzie za ciemna dla nich? nie wiem teraz, okaże się.

Sosna jest za wielka na twój ogród.

jejku dziekuje
sosna zostala nam polecona przez fachowca ze szkolki :-/ nie wiem jaka to odmiana ale doradzil urywac czubki mlodych galezi po osiagnieciu docelowej wielkosci drzewa, zeby sosna sie zagescila :-/ Troche za szybko podjelismy decyzje, najpierw byly drzewka a potem ten olbrzym zaczal wyrastac..

Grujecznika tez nam doradzil, ale bardzo sie ciesze ze go mam. Ciekawa jestem jak wysoko nam wyrosnie. Narazie mamy go od paru miesiecy, w dzien zakupu mial doslownie kilka witek, teraz ma wiecej przyrostu. Zobaczymy jak w tym roku sie zaprezentuje
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:17, 26 sty 2018

Do góry
Oglądałaś program "Wielkie projekty" ? Chałupa jest pomimo wszystkiego zachwycająca. Nigdy gotowej z takim klimatem nie postawisz. Jednak bez opinii kogoś kto się zna, nie kupuj, bo musi tobie uzmysłowić co jest do zrobienia.

Daleko to jest? Ile od W-wy?

Na pewno trzeba się zastanowić, zanim odrzucisz.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 08:11, 26 sty 2018

Do góry
Ilex crenata Golden Gem plus wrzośce na dole, może miskanty białe 'Variegatus'?

Sosna pójdzie w górę, podetniesz gałęzie i pod nią może dadzą radę horyensje bukietowe, ale czy nie będzie za ciemna dla nich? nie wiem teraz, okaże się.

Sosna jest za wielka na twój ogród.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:50, 26 sty 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale super to jezioro Zwłaszcza świetnie to wygląda zimą - śnieg i wokół chmura pary

Tyyyle nasion? A mi się nawet werbeny nie chce wysiać

Tak właśnie było, chmura pary i co niesamowite - grzybienie egzotyczne, które kwitną. Mniej, ale kwitną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:50, 26 sty 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dasz rade. Bo robisz to z milosciaI dobrze ze Cie dziewczyny porwaly
U mnie w ogrodzie hiacynty juz takie calkiem spore i piwonie ruszyly...Wieczorem wrzuce fotke.

Kasia, poleciałam do kwiaciarni i wyhaczyłam narcyzy pachnące i hiacynty również. Czekam na zapach bo w pąkach są
Posty użytkownika 07:46, 26 sty 2018

Do góry
Jeśli ktoś cytuje Mazana i te pierdoły to już nie nasza wina Wyszukiwarka to tylko automat, nie człowiek. Ale to i tak jest dobrze. Mazan jest jeden:L)
Pszczelarnia 20:14, 25 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ach, gdzie te jelenie? Narobiły szkód, czy tylko urodę pokazały?

Mam też te bordowe rudbekie do posiania Dużo będę siać, aby tylko nie lało, bo zaorać się nie daje.

Zjadły bluszcze. Nawet ten spod stołu kamiennego, przy którym staly ciężkie metalowe krzesła. Nie umiały trafić do kaliny: mam teorię, że po wycięciu wielkich drzew z podjazdu zakłóciła im się topografia i nie umieją trafić do kaliny sztywnolistnej (4 szt.w kupie). Ta była co roku objadana do gołego. A teraz się uchowała. Już ją okryłam matami słomianymi na 2 pięta.

Jelenie (zdjęcia niechcący skasowałam) pozowały wdzięcznie. To jest łania licowa z inną młodszą łanią - jej zadaniem jest nauczyć młode pokolenie terenów i pastwisk. Z prawdziwą obawą wjeżdżamy do domu na podjazd - może się zdarzyć, że 2 dorodne rogacze się właśnie pasą .... .
Na nic odstraszacze w postaci drutu jednak kolczastego, forsują go, nawet za cenę zadraśnięć.

Często obserwuję tę zwierzynę i jestem pełna podziwu dla organizacji stada. One mają swoje interesy i ja mam swoje - tak to już jest.

Tak to wygląda: bluszcz mimo kraty nałożonej objedzony (kiedyś w okresie masowego kłusowictwa zwierzyna bardzo bała się metalu, teraz już nie.)

Sierść pogubiona

A takie druciki nie są żadną przeszkodą, nawet jeśli potrafią pokłuć

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:34, 25 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie szukałam ciekawych warzyw, żeby urozmaicić jadłospis, ale także żeby warzywnik ładnie wyglądał, kolorowo.

Dzieki kolorowym warzywom mamy kolorowo i smaczniewracając do marchwi to ja tą marchew 'Deep Purple' uwielbiam podsmażaną na masełku z ziołami wtedy smakuje jak buraczki takie słodziutkie, normalnie mi sie jeść zachciało.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:44, 25 sty 2018

Do góry
Nawóz do topiarów firmy Burgon&Ball, zielona butla litrowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies