Asia pewnie ,że znajdziesz .....to tak szybko nie będzie musi się sezon skończyć ,muszę poszukać zdjęć z początku ogrodu ...
dziękuję za pochwały
porobiłam tetrisy na wiśniowej -wylądowały tu Vanilki ,rozchodniki i......nietypowo..... wrzosy różowe -ciekawe ,czy będą rosły nie miałam ,gdzie ich dać ,po roszadach na brzozowej zotało mi kilka ,bo tam wygniły z nadmiaru wody
vanilkę dałam pod rdestem -odgapiłam od Danusi-bo mi się to połączenie bardzo spodobało -tylko mój rdest dużo niższy -ciekawe ,czy go Vanilka nie pożre w przyszłym sezonie ....
a w plecy poszły przesadzone cisy na leczenie ,lub zakończenie żywota ....
takie u mnie tetrisy non stop
Buziaki
Przebarwienia niesamowite. Już nie pamiętam które to masz hortki pod umbrami. One w tym roku przy takiej ilości opadów szaleją.
Wycacane wszystko, obrzeża i płyty bardzo zmieniły ogród na elegancki
Nie spodziewałam się, że taki będę miała problem z rozmieszczeniem roślin na rabacie hortensjowej. Zamysł był taki, aby był szpaler hortek ale tak mi się spodobał Miskant ML, a był posadzony na przeczekanie razem z wrzoścami, które kupiłam wczesną wiosną.
Łopatologicznie zrobiłam "rysunki" najbardziej skłaniam się ku wersji 1
Patrząc na ostatnie zdjęcie kusi mnie aby przy rabacie żwirowej wcisnąć wrzosy rosną już teraz wrzośce, które wiosną są pięknie różowe. Teraz ostatni dzwonek na zakup wrzosów uparłam się wiem, co poradzę, że tak je lubię.
Przeglądałam twój wątek na tych 300 m bardzo dużo roślin zgromadziłaś są tak piękne. Jak można było takie piękne róże opryskać nie tym co trzeba.
Ale cóż i to się zdarza.
Moje pomidorki zostawiłam w samopas i aż się boję tam zaglądać. Zajęłam się rabatą, trawnikiem, zgnilizna twardzikowa zaatakowała i nawet nasion z tych najlepszych odmian nie zebrałam.
A Ty masz piękne, zadbane pomidorki. Mniam.
Ewo najbardziej mi sie podobalo, ze moglam juz trzeci raz widziec ten ogrod i za kazdym razem o innej porze roku.
Sprawdzilam Hermannshof, szkod, ze tak daleko ale jak Ci sie uda zobaczyc to z checia fotki poogladam.
Oprocz monard bylo tez duze stanowisko Schafgarbe, w roznych kolorach. Tez na pewno ciekawe, teraz tylko kilka jeszcze kwitlo, duzo bylo juz sciete
Dzisiejsza praca w tym drugim raju. Zrobiona przecinka, usunięta część martwych gałęzi, zamówiony torf, obornik owczy i rośliny. I rębak ...aby wszystko zabrane z ziemi do niej wróciło.
Zdjęcie trochę zamazane ale widać przynajmniej cały zarys rabaty, bo robione z balkonu z góry. Nasadzenia zostawiłam bo nie bardzo wiem, co z nimi zrobić ale pewno jak będę wiedziała co i jak to poprzesadzam.