Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:18, 20 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
I dyskusja od nowa się zaczyna
Będę się przyglądać tylko, bo ja jestem zdania, że te bylinowe rabaty są piękne przez krótki okres czasu, a potem nie zachwycają, prawdziwą sztuką jest skomponowanie takiego zestawu, gdzie rośliny kwitną wymiennie, ale to też jeszcze nie stanowi o sukcesie, bo liście bylin też nie przez cały sezon są ładne i zamiast zdobić to szpecą.
Ogrodami pokazowymi bym się nie sugerowała, są obfotografowane w momencie, gdy robią największe wrażenie, a nie trwa to zbyt długo.

Sprawdziłam co ile mam hortki posadzone - 120 cm jedna od drugiej i 80 cm od pnia tuji

Ja też się podpisuję pod tym... Moja bylinówka była srylion razy przemeblowywana, ale i tak wolę jednak popatrzeć na zimozielone opatulone trawami... Zależy kto co lubi, ale rośliny na CHFS są specjalnie przygotowywane tylko i wyłącznie na te kilka dni wystawy Także zwykła bylinówka nigdy nie będzie tak wyglądać...
Anulajda w raju 14:47, 20 sty 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Z tyłu za plecami Aphrodite rosną serby część zachodnia, od strony południowej z boku róży rosną duże trawy które przysłaniają słońce
A stożki cisowe u mnie też trudno dostać,one są przeze mnie
formowane od małego

To ile lat mają te stożki Twoje?
Masz jakieś fotki ich początków?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:46, 20 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Będę się przyglądać tylko, bo ja jestem zdania, że te bylinowe rabaty są piękne przez krótki okres czasu, a potem nie zachwycają, prawdziwą sztuką jest skomponowanie takiego zestawu, gdzie rośliny kwitną wymiennie, ale to też jeszcze nie stanowi o sukcesie, bo liście bylin też nie przez cały sezon są ładne i zamiast zdobić to szpecą.
Ogrodami pokazowymi bym się nie sugerowała, są obfotografowane w momencie, gdy robią największe wrażenie, a nie trwa to zbyt długo.

Sprawdziłam co ile mam hortki posadzone - 120 cm jedna od drugiej i 80 cm od pnia tuji

zgadzam się z Tobą w 1000 %
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:45, 20 sty 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 12:56, 19 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Golden s nawet w necie trudńo kupić....
Walczę z Wami, w katarze i gorączce

U nas dziś już lepiej, mam nadzieję, że i Ty zdrowsza jesteś.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:40, 19 sty 2016

Do góry
a ja nawet w ubiegłym roku miałam okazję być w ogrodzie pana Franciszka i na żywo podziwiać tą okazałą kolekcję klonów.
Stosując się do jego rad można mieć pewność, że doczekasz się pięknych egzemplarzy.
Macham
Typografia ogrodu 09:28, 19 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

będę jej szukać, bardzo mi się spodobała.

Sama jestem ciekawa jaka będzie moja lawenda i trochę się boję czy ta, którą muszę dokupić będzie taka sama (mam niby Vivę z O i tam też chcę kupić brakującą).

to nie dokupuj tylko zrób sadzonki- wiosną jak wiadac że ruszyła zetnij miękkie końce pędów, oczyść do połowy z liści i wsadź w doniczkę z dość lekką ziemią, nawet dużo sztuk. I podlewaj. Ja swoje trzymałam w półcieniu, żeby nie przesychały za szybko. Po miesiącu maja korzenie, a niektórym przychodzi nawet pomysł kwitnięcia latem.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:57, 19 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No masz, zawsze w sezonie jesien-zima zaliczałam przeziębienie czy tym podobne, ale w tym roku trzymam się dzielnie, może to zasługa regularnie przyjmowanej od roku witaminy D3.

Wiosny jeszcze nie widać na horyzoncie, ale w końcu środek stycznia mamy, więc nie ma się co dziwić.

Wit D3 naturalna to ja sobie z lini produkcyjnej moga zdjac . U mnie przeziębienie jest z powodu stresu, choroba mamy mnie osłabiła. Mamę też przeziębiłam.....
Tu ma być ogród :) 23:33, 18 sty 2016

Do góry
dzięki dziewczyny - walczymy!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:31, 18 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zatem trzeba zobaczyć czy to hipeastrum dau mnie lub u teściowej radę.... Będę co roku szukać takiego na świeta
Sniegu mało, lekko mrozi ale nie po syberyjsku. Wszyscy w domu przeziębieni, nawet chorą mamę zaraziliśmy... Oby do wiosny...
Macham do Was i liczę ze w lutym jednak poczuje powiew wiosny... Bo jakas tegoroczna wyjatkowo ciężka dla mnie.

Ps. Kasik mam nadzieje, ze pomogłam

No masz, zawsze w sezonie jesien-zima zaliczałam przeziębienie czy tym podobne, ale w tym roku trzymam się dzielnie, może to zasługa regularnie przyjmowanej od roku witaminy D3.

Wiosny jeszcze nie widać na horyzoncie, ale w końcu środek stycznia mamy, więc nie ma się co dziwić.
Ja i mój ogródek, a może ogród 23:05, 18 sty 2016

Do góry
Pięknie Sylwia, wszystko fajnie ze sobą gra.
Jak wstawiłaś pierwszy rysunek dla Dominiki to myślałam, że robiony w jakimś programie, teraz dopiero widać, że to ręczna robota.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:52, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

zapisałam, mam ochotę spróbować, ale nigdy chleba nie piekłam i są obawy.
A pieczesz w piekarniku na programie góra-dół?

tak, bez termoobiegu
wazne zeby dac mu dlugo i dobrze wyrosnac
ciasto mieszam lyzka, nie wygniatam bo za bardzi klejace
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane

Tu ma być ogród :) 21:36, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Zazdroszczę week-endu

po weekendzie została... kaszląca córka w domu, ale mam nadzieję, że szybko sobie z tym kaszlem poradzimy.
Typografia ogrodu 21:36, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Sama jestem ciekawa jaka będzie moja lawenda i trochę się boję czy ta, którą muszę dokupić będzie taka sama (mam niby Vivę z O i tam też chcę kupić brakującą).

ale Twoja lawenda ma ciemne kwiaty prawda?
Tu ma być ogród :) 21:35, 18 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Rodzinnych niestety...

tak też myślałam, może na giełdzie wyczaję.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 18 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No właśnie ...a Ty co ile masz?

wiesz, że muszę sprawdzić, bo już mi się poplątało wszystko, a nie mam zapisane
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:26, 18 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

moge podac taki ogolny pezepis, dodatki dowolne

zakwas: 50g maki +50 ml wody dodawac sloika przez 5 dni, trzymac w pokojowej temp
6-ego dnia juz dobrze rosnie i wtedy dodaje 500g maki i 500ml wody, mieszam i zostawiam w misce pod sciereczka na noc

rano dodaje 500g maki i 150 ml wody z rozpuszczonymi 2 lyzeczkami soli
+dodatki,
wymieszac, napelnic wylozone papierem foremki wygladzic mokra lyzka i odstawic na 2-4h posypac czyms np sezamem

jak wyrosnie to piec w temp 200 stopni przez 60-75 minut w zaleznosci od wielkosci foremek

maka zytania, orokiszowa lub mieszanka, ja uzywam roznych ale zawsze pelnoziarenistych
dodatki i ziarna dowolne, ja dodaje zazwyczaj suszone pomidory z czosnkiem, siemie lnianie, slonecznik

i tyle

zapisałam, mam ochotę spróbować, ale nigdy chleba nie piekłam i są obawy.
A pieczesz w piekarniku na programie góra-dół?
Typografia ogrodu 21:22, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

to carex Everest - piękna elegancka, zimna w kolorze. bardzo ją lubię. jest mniejsza od ID, węższe liście, wyrażnie biało zielona, rośnie w kępie. ale u mnie sprawdza się tylko w cieniu. a niestety jego u mnie jak na lekarstwo.
ta trawa po zimie wygląda jakby zimy nie zauważała. nie robie z nią na wiosnę nic

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:57, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
czuję w powietrzu ten zapach, z jakiego przepisu korzystasz?

moge podac taki ogolny pezepis, dodatki dowolne

zakwas: 50g maki +50 ml wody dodawac sloika przez 5 dni, trzymac w pokojowej temp
6-ego dnia juz dobrze rosnie i wtedy dodaje 500g maki i 500ml wody, mieszam i zostawiam w misce pod sciereczka na noc

rano dodaje 500g maki i 150 ml wody z rozpuszczonymi 2 lyzeczkami soli
+dodatki,
wymieszac, napelnic wylozone papierem foremki wygladzic mokra lyzka i odstawic na 2-4h posypac czyms np sezamem

jak wyrosnie to piec w temp 200 stopni przez 60-75 minut w zaleznosci od wielkosci foremek

maka zytania, orokiszowa lub mieszanka, ja uzywam roznych ale zawsze pelnoziarenistych
dodatki i ziarna dowolne, ja dodaje zazwyczaj suszone pomidory z czosnkiem, siemie lnianie, slonecznik

i tyle
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies