Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:52, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.

Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?

Oczywiscie , że w stozek, jak najbardziej.Podoba mi sie to rozwiazanie, bo sa tu wszystkie 3 elementy, które miały pozostac na swoim miejscu, czyli białobok, głaz i klon.Poza tym wszystkie rosliny które sa na planie miałabym już u siebie - no tylko ambrowca musiałabym dokupic.
Ale przyznam sie, rysujac nie dopasowywałam wielkosci roslin - raczej na kształcie sie skupiłam. Kolory też sa przekłamane troche, ale przynajmniej można wyobraźnie uruchomić. Mi sie wydaje , że nie jest za dużo roślin , moze kolorystycznie lepiej to dobrac. Ale expertem tez nie jestem.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 17:03, 14 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.

Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 16:58, 14 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Danusi propozycja daje więcej "oddechu", przez to, że rabata jest odsunięta od podjazdu. Ale, o ile dobrze czytam rysunek, zakłada całkowitą likwidację murka, zrobienie trawnika ze spadkiem i usunięcie białoboka. Głaz się mieści ledwo, ledwo.

Jeśli białoboka chcesz jednak zostawić, to wyjdzie wersja podobna do tego, co już omawiałyśmy:

Moim zdaniem - im szerszy trawnik, tym lepiej to wygląda, dlatego z tych dwóch, byłabym za wersją 1.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:50, 14 sty 2018

Do góry
Michu87 napisał(a)

Oooo Danusiu, ta wersja super. Taka inna Dziękuję Ci bardzo :* A cytrynowa żurawka przeżyje w tym żwirku? Chodzi mi o słońce.

Nie, na pewno nie, za dużo słońca. Nie chodzi o żwirek a o patelnię.
To mogą być paski formowane z bukszpanu. Różnej wysokości.
Ogród z wilkiem zamkn. 15:52, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przybyłam pochwalić, proste linie to wielka zmiana na plus.

Szczególnie mi się podobała ta prostokątna rabata w trawniku. Świetnie wygląda.

Na razie kamienie na skalniaku trochę przeważają nad roślinnością, ale za chwilę wszystko zarośnie i się "porozlewa" i będzie super skalniak.

Wyprostowanie krawędzi w skalniaku także wyszło mu na dobre i to, że wywaliłaś kostki odgraniczające. Pochwały za pochwałami ślę Madziu. Świetnie wyszło,a będzie jeszcze lepiej, to pewne jest.

Dziękuję pięknie za tyle miłych słów i że do mnie zajrzałaś ........te wszystkie zmiany ,to dzięki Tobie i Ogrodowisku ..... staram się cały czas i ciagle coś jeszcze mam w planie zmieniać
Ogród z wilkiem zamkn. 15:51, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aaaaa, jeszcze skrzynie na warzywa Też widzę tutaj swoją "cegiełkę", z ogrodu z lustrem zobaczyłaś??

W skalniaku staraj się dosadzać to, co już jest, żeby nie było po jednym, a po kilka i rób takie "fale" , plamy z jednego gatunku. Co jakiś czas posadź coś na pniu, jałowczyk, czy sosenkę szczepioną. Albo ciekawie powyginane drzewko.

Cieszę się ,że widzisz Swoją cegiełkę
Ogród z lustrem jest przepiękny i idealny - nawet brak mi słów do wyrażania zachwytów .......jest tu tyle pięknych ogrodów .....żałuję tylko ,że tak późno tu trafiłam ......ale lepiej późno niż wcale .
Dziękuję za Wszystkie rady ......już nie mogę doczekać się wiosny ,żeby je w życie wprowadzać
Jestem wdzięczna za Ogrodowisko ,za wiedzę ,cierpliwość do wysłuchania i pomoc w ulepszaniu swojego miejsca na ziemi.
Dzięki ogrodowi mogę choć na chwilę oderwać się od wszystkich złych i smutnych chwil .....
Wspomnienie lata na różanej rabacie we mgle -to są dwie rabaty zrobione z pomocą dobrych duszyczek z forum dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:32, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dodaj może kulek w innym kolorze i tu gdzie pas - turzyce lub niskie trawy, jednakowe

Oooo Danusiu, ta wersja super. Taka inna Dziękuję Ci bardzo :* A cytrynowa żurawka przeżyje w tym żwirku? Chodzi mi o słońce.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:46, 14 sty 2018

Do góry
Albo, nawiązując do pasków żwiru w chodniku zrób takie paski równoległe w rabacie, z czegokowliek, aby jednakowe i zimozielone/ I cieńsze niż mi się narysowało

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:43, 14 sty 2018

Do góry
Dodaj może kulek w innym kolorze i tu gdzie pas - turzyce lub niskie trawy, jednakowe

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:38, 14 sty 2018

Do góry
Pprawiłam osobiście, odwróciłam i weszło dobrze u mnie.
Ogród z wilkiem zamkn. 14:37, 14 sty 2018

Do góry
Aaaaa, jeszcze skrzynie na warzywa Też widzę tutaj swoją "cegiełkę", z ogrodu z lustrem zobaczyłaś??

W skalniaku staraj się dosadzać to, co już jest, żeby nie było po jednym, a po kilka i rób takie "fale" , plamy z jednego gatunku. Co jakiś czas posadź coś na pniu, jałowczyk, czy sosenkę szczepioną. Albo ciekawie powyginane drzewko.
Ogród z wilkiem zamkn. 14:34, 14 sty 2018

Do góry
Przybyłam pochwalić, proste linie to wielka zmiana na plus.

Szczególnie mi się podobała ta prostokątna rabata w trawniku. Świetnie wygląda.

Na razie kamienie na skalniaku trochę przeważają nad roślinnością, ale za chwilę wszystko zarośnie i się "porozlewa" i będzie super skalniak.

Wyprostowanie krawędzi w skalniaku także wyszło mu na dobre i to, że wywaliłaś kostki odgraniczające. Pochwały za pochwałami ślę Madziu. Świetnie wyszło,a będzie jeszcze lepiej, to pewne jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:31, 14 sty 2018

Do góry
Nie, to nie jest za duża prośba, już lecę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:20, 14 sty 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Witaj Danusiu , zrobiłam kilka zdjęć z mojego ogrodu wczoraj i dzisiaj .Taki olsztyński ogródek beż sniegu . Czy mogłabym je w Twoim wątku pokazać . Czy raczej każdy zamieszcza zdjęcia swojego ogrodu we własnym wątku . Nie znam reguł Ogrodowiska . Ale kto pyta nie błądzi . U nas dzisiaj -8 stopni i bez sniegu . Jak myślisz Danusiu , czy hortensje ogrodowe i azalie japońskie to wystarczy jak gałązkami świerkowymi okryłam ? czy flizeliną muszę owinąć . Nie lubię tych flizelinowych chochołów , na razie okryte są gałązkami . Pozdrawiam .

Basiu możesz albo w wątku tematycznym zamieścić, albo założyć własny watek jeśli chcesz prowadzić pamiętnik ogrodu.

Tutaj się zakłada

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

Kalettes (Kalerosse) 18:46, 13 sty 2018

Do góry
Kale to jarmuż. Pozostała cząstka nazwy wskazuje na smak grzybowy??
Świerk pospolity ekspansja korzeni 18:43, 13 sty 2018

Do góry
Statyka drzewa może zostać naruszona i przy silnym wietrze może się pochylać lub nawet przewrócić.

Pozostałe pytania - nie znam odpowiedzi.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:42, 13 sty 2018

Do góry
Kolumnowych buków nie tnę
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:01, 13 sty 2018

Do góry
Zdjęcie odwracasz na pulpicie, klikasz prawym przyciskiem myszki masz napis w środku

"Odwróć w lewo, odwróc w prawo"
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:11, 13 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, u mnie też ciemierniki dały czadu. Az się martwię co będzie jak przymrozi. Też przebłysk miałam: czyżby Anglia u nas była? bo pogoda prawdziwie angielska. Kordyliny i agawa jeszcze częściowo nie sprzątnięte. Eksperyment robię czy da radę Pozdrawiam. Aż się martwiłam i Sebka wypytywałam Witaj w Nowym Roku!

Danusiu mam nadzieję, ze tegoroczna zima będzie iście Angielska i że już nie domrozi. Przecież ja róż nie okopczykowałam!! Więc nie ma prawa dotrzeć do Wrocławia. Na razie duże przymrozki trzymają się z daleka od mojego miejsca zamieszkania

Dziękuję za troskę ! jestem cała i zdrowa i czekam wiosny
Brzoza - Betula 11:58, 13 sty 2018

Do góry
Jeśli chcesz aby to była brzoza, to niech rośnie, brzozy rosną wysoko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies