Jesteś ze moją sytuacją na bieżąco, więc mam nadzieję rozumiesz moją mniejszą aktywność Brniemy do przodu
Danusiu, a planujesz być na Gardeni w tym roku?
Ta propozycja tez ma sens, ale zabieram znaczna część trawnika, wiem z przodu jest go wiecej ale dzieci nie pójda tam z piłką. Poza tym klon widze do przesadzenia, a chciałam tego uniknąć, i linia rabaty przechodzi przez głaz, może tak tylko machnełaś, bo oczywiscie mozna obok głazu poprowadzić te linie, ale to juz szczegół.
Oczywiscie , że w stozek, jak najbardziej.Podoba mi sie to rozwiazanie, bo sa tu wszystkie 3 elementy, które miały pozostac na swoim miejscu, czyli białobok, głaz i klon.Poza tym wszystkie rosliny które sa na planie miałabym już u siebie - no tylko ambrowca musiałabym dokupic.
Ale przyznam sie, rysujac nie dopasowywałam wielkosci roslin - raczej na kształcie sie skupiłam. Kolory też sa przekłamane troche, ale przynajmniej można wyobraźnie uruchomić. Mi sie wydaje , że nie jest za dużo roślin , moze kolorystycznie lepiej to dobrac. Ale expertem tez nie jestem.
Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.
Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?
Dziękuję pięknie za tyle miłych słów i że do mnie zajrzałaś ........te wszystkie zmiany ,to dzięki Tobie i Ogrodowisku ..... staram się cały czas i ciagle coś jeszcze mam w planie zmieniać
Cieszę się ,że widzisz Swoją cegiełkę
Ogród z lustrem jest przepiękny i idealny - nawet brak mi słów do wyrażania zachwytów .......jest tu tyle pięknych ogrodów .....żałuję tylko ,że tak późno tu trafiłam ......ale lepiej późno niż wcale .
Dziękuję za Wszystkie rady ......już nie mogę doczekać się wiosny ,żeby je w życie wprowadzać
Jestem wdzięczna za Ogrodowisko ,za wiedzę ,cierpliwość do wysłuchania i pomoc w ulepszaniu swojego miejsca na ziemi.
Dzięki ogrodowi mogę choć na chwilę oderwać się od wszystkich złych i smutnych chwil .....
Wspomnienie lata na różanej rabacie we mgle -to są dwie rabaty zrobione z pomocą dobrych duszyczek z forum dziękuję
Albo, nawiązując do pasków żwiru w chodniku zrób takie paski równoległe w rabacie, z czegokowliek, aby jednakowe i zimozielone/ I cieńsze niż mi się narysowało
Aaaaa, jeszcze skrzynie na warzywa Też widzę tutaj swoją "cegiełkę", z ogrodu z lustrem zobaczyłaś??
W skalniaku staraj się dosadzać to, co już jest, żeby nie było po jednym, a po kilka i rób takie "fale" , plamy z jednego gatunku. Co jakiś czas posadź coś na pniu, jałowczyk, czy sosenkę szczepioną. Albo ciekawie powyginane drzewko.
Przybyłam pochwalić, proste linie to wielka zmiana na plus.
Szczególnie mi się podobała ta prostokątna rabata w trawniku. Świetnie wygląda.
Na razie kamienie na skalniaku trochę przeważają nad roślinnością, ale za chwilę wszystko zarośnie i się "porozlewa" i będzie super skalniak.
Wyprostowanie krawędzi w skalniaku także wyszło mu na dobre i to, że wywaliłaś kostki odgraniczające. Pochwały za pochwałami ślę Madziu. Świetnie wyszło,a będzie jeszcze lepiej, to pewne jest.