Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 23:46, 19 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Sylwia to Rozplenica Purle Magesti.Jest to trawa jednoroczna.

Piekna ta rozplenica, ale jednoroczna i tu jest problem.
Mirka, ale jakie ty masz rzadeczki tych wysiewow. Robisz wszystko z glowa. Jak bedziesz ogrod robila wszystkie rosliny bedziesz miala pod reka, a nie tak jak ja w szkolkach.
Teraz jakbym zaczynala tez bym siala, ale bylo minelo juz nie chce niczego wiecej bo sie za tyram.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 23:25, 19 lis 2017

Do góry
Sonka przejrzalsm caly watek kazda strone czytałam nie wszystko ale sporo.
Dosyc czesto cie nie bylo na swoim watku, wiec nie zawsze moglas pokazac wszystko w ciagu calego roku jak sie rosliny rozwijaja.
Np pisalas o zakupach roz w ktoryms wpiske dlaczego ich nie focisz i nie pokazujesz.
Masz piekny ogrod z fot widac, ze dosyc spory moze przeoczylam ile ma arow.
Horty vanille urzekajace, musialas im tam dobrze namieszac wszystkiego, ze tak ladnie rosną. Tez mam kilka, ale gdzie moim do twoich. Musze wiosna im podsypac obornika i lisci przekompostowanych.
Mieszkasz w pieknym miejscu widac, las masz jako tlo, ziemie chyba masz lekka piaszczysta.

Piekny ten rododendron duzu, azalia niebieska niespotykana, a cyprysik przepiekny, przenioslabym go chetnie do siebie piekny okaz rzadko spotykany o takiej wielkosci wiec go nie przesadzaj tylko pielegnuj jak najdluzej.

Pisalas tez o pieciorniku pod rodkami, jakbys je przesunela blizej trawy by ladnie wygladaly i dosadzila jeszcze kilka efekt bylby bardzo ciekawy, ale nie dopatrzylam sie co tam sie pod hortami teraz dzieje.

Chyba jeszcze sa te pieciorniki zauwazylam. Ja przycinam pieciorniki kazdego roku na wysokosc 30-40 cm od ziemi i pieknie kwitna.

Bardzo lubie pieciorniki mam ich sporo zolte i rozowe, w tym roku u mnie kwitly jak nigdy, u nas bardzo mokry rok wiec widocznie potrzebuja duzo wody aby tak dlugo i obficie kwitnac niczym ich nie nawozilam.

To tyle co mnie bardzo zaciekawilo, masz ladnie.
Ptasi gaj 22:26, 19 lis 2017

Do góry
Zrobilam dzisiaj trochę fot jesiennych m.in. i serbow, ale jutro wstawie, dzisiaj juz nie dam rady. Pochodze troche po watkach.
Rododendronowy ogród II. 20:34, 19 lis 2017

Do góry
Bogdziu piekne te serby niech rosna jak chca najwazniejsze, ze zachwycaja.
Zawsze podziwialam w Łazienkach w Warszawie tez sa takie piekne ale bardzo wysokie, jak kiedys będę to zrobie fote.
W Rogowie blisko ciebie tez takie ladne jak tam je zobaczylam to u mnie tez nasadzilam.

Chyba Sonka napisala o stypendium z Zus dostaje. Duzo nas jest na tym stypendium ja to z musu wiec trzeba juz inaczej patrzec na ogród aby się nie narobic i nie miec klopotow na starosc.
Czlowiek wszystko chcialby miec w ogrodzie ale trzeba realnie spojrzec, ze juz blizej niz dalej. Trzeba sie cieszyc kazdym dniem i prosic o zdrowie.
Ptasi gaj 16:23, 19 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Bogdziu iglaki posadzony przeze mnie nigdy nie rosna od razu. Musza sie najpierw ukorzenic i nabrac mocy i wtedy zaczynaja rosnsc po 2 do 3 lat jeszcze wszystko zalezy w jakiej glebie zostaly posadzone.
Wlasnie jak przejda ten czas klimatyzacji to rosna.

Dokładnie tak jest.
Rododendronowy ogród II. 15:53, 19 lis 2017

Do góry

Ten serb piekny na ostatniej focie taki gesty robi wrazenie jakby dwa rosly.
Roslina jak ma slonce z kazdej strony to pieknie rosnie.
U mnie tez ostatnie kwitnienie w ogrodzie. Dzisiaj nawet byla znosna pogoda.

Zrobiłam zdjecia moich serbów , zobacz

Lubię serby są śliczne i niekłopotliwe ale jak dla mnie za wysokie i mają jeszcze jedna wade jak juz są stare to najdłuższe dolne gałęzie zaczynaja rosnąc w górę , tworzą nowe przewodniki i jakby nowe świerki, ja je obcinam bo nie chce miec lasu z jednego świerka ale jeden zostawiłam , to serb płaczący i ten niby nowy serb jest juz tak wysoki jak ten główny, takie dziwadełko jedna roślina a jakby dwie , co ciekawe ten nowy tez jest płaczacy choc juz nieco mniej i pień ma sztywniejszy niz rodzic.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:51, 19 lis 2017

Do góry
Sonka wroce, aby cos napisac to trzeba zobaczyć calosc jestem na str 46 idac od konca, zapowiada sie bardzo ladnie.
Ogród pod Górą 09:29, 19 lis 2017

Do góry
Myslec o swietach mozna, ale to co sie dzieje we wszystkich sklepach to masakra jeszcze tylko koled brakuje.

Pawel a co sie dzieje z poprzednim ogrodem czy ty go jeszcze dogladasz czy ktoś z rodziny nim sie zajmuje. Byl piekny szkoda go zaniedbac.

To jakis trudny teren, ze geologa sprowadzasz.

Pozdrawiam

Nadal ten ogród jest piękny i mam nadzieje że taki będzie dalejBratowa będzie zaglądać do ogrodu a ja będę jej w tym pomagać na tyle ile mogę

Kiedyś w tym miejscu był trudny teren ale to jakieś 50 lat temu było jak jeszcze wszystko było obrabiane końmi lub ciągnikami. Był tam tzw wąwóz lecz z upływem czasu i oraniem teren uległ prawie wyrównaniu plus została dowieziona ziemia w celu lepszego wyrównania. Fajnie że zaglądasz
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:19, 18 lis 2017

Do góry
Kibelek ersty klass. W kazdym gospodarstwie powinien taki byc aby nie latac kilometr do domu?

Jak się już tam kanalizacji doczekamy to planuję go przenieść do lasku na samą górę. nie ma nic gorszego jak tam jesteśmy i trzeba lecieć na dół , żeby zaraz się wspinać od nowa
Mirkowy ogród (początki) 22:33, 18 lis 2017

Do góry
Tak szybko ciemnosci nadchodza, ze nie mozna specjalnie duzo zrobic.
Mirka berberysy i irgi teraz nabieraja pieknych kolorow.
Moze jutro jakies foty zrobie, przycielam dzisiaj roze.
Powiem ci że jak na połowę listopada to nie jest zła pogoda.Tylko szybko się ciemno robi.Berberysy tak są piękne o tej porze roku.
Mirkowy ogród (początki) 22:08, 18 lis 2017

Do góry
Tak szybko ciemnosci nadchodza, ze nie mozna specjalnie duzo zrobic.
Mirka berberysy i irgi teraz nabieraja pieknych kolorow.
Moze jutro jakies foty zrobie, przycielam dzisiaj roze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:03, 18 lis 2017

Do góry
Kibelek ersty klass. W kazdym gospodarstwie powinien taki byc aby nie latac kilometr do domu?
Ptasi gaj 21:58, 18 lis 2017

Do góry
Prawie caly dzien na powietrzu robi swoje, oczy sie zamykaja.
Dobranoc.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:56, 18 lis 2017

Do góry
Monia przeglądam twoj watek i oczom nie wierze tyle pracy ale sa duze efekty.

Cos tam zrobilam, ale juz krotki dzień wiec nie wszystko jeszcze zrobione najgorsze to, ze ciagle cos tam siapi i listowie mokre do odkurzania.
Słoneczny Ogród 21:49, 18 lis 2017

Do góry
Jak pieknie, juz oszronione. Daria bombki bomba.
Słoneczny Ogród 21:45, 18 lis 2017

Do góry
Daria, ale piekne cudenka. U mnie tyle szyszek musze pozbierac i tez cos zrobic. Ciagle narzekam na brak czasu. Krotki dzien wiec z jesiennymi porzadkami nie mozna zaszalec no i inne stale obowiązki tez zabierają duzo czasu.
Ptasi gaj 21:41, 18 lis 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Ja już dwa razy odkurzałam, ale jeszcze jedno porządne odkurzanie przede mną, bo tak jak mówisz liscie jeszcze na niektórych drzewach. Dzis przymroziło więc mam nadzieje , że wszystkie zlecą i po niedzieli posprzątam ostatni raz.

U mnie tez odkurzacz chodzi ale ciezko sie zbiera czy dmucha bo liscie mokre. U nas prawie codziennie z nieba kapie slonca jak na lekarstwo.
Ptasi gaj 21:37, 18 lis 2017

Do góry

Nie zaleznie Sylwia czy z donicy czy golym korzeniem roslina musi sie zaaklimatyzowac w glebie jak zbuduje solidny korzen to rusza z gorka.
Ptasi gaj 21:35, 18 lis 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

I jak tam Elu porobiłaś sobie wszystko co na dzisiaj zaplanowałaś buziam

Dzialka to nieskonczona robota zawsze cos jest do zrobienia. Ciagle na watrobie lezy mi odkurzanie juz mokro i listki nie chca fruwac wiec zbieram odkurzaczem. Jak mokre mlynek tak nie mieli i sie zatyka.
Podobnk przyszly tydzien ma byc cieply moze sie uda zebrac liscie.roze juz skrocilam przyszykowalam do kopczykowania a,e to dopiero po pierwszym przymrozku.
Rododendronowy ogród II. 21:27, 18 lis 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To jeszcze parę zdjec .

Ten serb piekny na ostatniej focie taki gesty robi wrazenie jakby dwa rosly.
Roslina jak ma slonce z kazdej strony to pieknie rosnie.
U mnie tez ostatnie kwitnienie w ogrodzie. Dzisiaj nawet byla znosna pogoda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies