Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wymarzony sielankowy ogród..... 10:34, 17 paź 2017

Do góry
Monia odpisze pozniej ale napisz jaki to preparat na dziki.
Ptasi gaj 10:32, 17 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
Elu ale Ty masz piękny szpaler tuji! Zastanawia mnie czy i jak otrzepujesz im środki z suszu? bo taka robota przy takich kolosach raczej nie wykonalna? Podobaja mi sie trzmieliny na pniu,pamiętasz nazwę? planuje 3szt u siebie,poprzednie 5szt zmarzły mi tej zimy biało zielona była,może ta żółta bardziej wytrzymała? Jesień u Ciebie cudowną ma barwę,taka prawdziwą nie szarą ani burą

Benia jak widzisz tuje to szmaragdy. Nigdy ich nie otrzepywalam w srodku maja do polowy opadziny. Ptaki robia swoje gniazda, widze, ze sikorki juz w srodku siedza.
Raz tylko trzepalam "brabanty" przez tydzien czasu jak chorowaly po mokrym lecie. I tez niepotrzebnie, suche galazki same by zlecialy. Czego nie otrzepalam jesienia to wiosna spadlo zagrabilam i po robocie.
Pamietaj, ze iglaki same sie nieraz oczyszczaja to nie wina choroby tak maja.

Jak sadzilam tuje byly dosyc spore ok metra i bardzo dorodne "przysadziste".
Wszystkie sie przyjely tylko za 2 lata 2010 i 2011 byly bardzo mokre i niektore tuje staly w wodzie i ok 30 musialam pozegnac. Potem posadzilam juz na podniesieniach.

Tak trzmieliny na bniu to bialo źołte. Mam tez bialo zielone na krzaku nie moge narzekac. Wydaje mi sie, ze to kwestia wiatrow czy sa osloniete jak widzisz moje maja parawan. Co roku je przycinam.
Ptasi gaj 10:18, 17 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Piękna jesień u Ciebie Elu azalie rzeczywiście pokazują teraz swoje piękno, wiosną i jesienią wyglądają super no a dziki to wszędzie już tak ryją, nic się nie boją, w Katowicach też po drodze chodzą....
w końcu pogoda Elu przyszła, grunt że nie pada

Dziki to nieszczescie trawnikow. Mam za plotem osiedlowym. Wieczorem to stada lataja i ryja z jednej strony mamy siatke to ryja pod siatka aby sie dostac.
Co tu duzo mowic czuja sie swobodnie w jakims procencie jest to tez wina ludzi. Jest ich za duzo. Mam w rodzinie lesnikow Bory pszczynskie mowia jakby nie bylo odstrzalu corocznego to w ciagu 10 lat jadły by z nami przy stole.
Szybko sie rozmnazaja jak kroliki.

Ptasi gaj 10:10, 17 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
piekne kolory jesieni i jeszcze porzadek zwraca uwage

Kolory tak jak wszedzie. Roznica, ze mam wiecej tych przebarwiajacych. Np roze sie nie przebarwiaja, ale za to piekne z kwiatu caly sezon jak pogoda ładna.
Jak wiesz pogoda w naszym rojonie nas nie rozpieszcza. Porzadek - jak czlowiek cos na poczatku dobrze zrobi to trwa i trwa. Najgorzej jest robic szybko bez zastanowienia. Podwyzszenie z tujami mialo byc ze wzgledu na duze oczy i wiatr, pozniej dopasowanie roslin co tam jeszcze posadzic aby bylo kolorowo.
Mirkowy ogród (początki) 09:31, 17 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka albo rozchodniki beda zagluszone albo trawa. Tam tylko cos wyzszego sie nadaje. Teraz przeczytalam, ze zimozielona ale jak wysoko rosnie. Pisze na ta lecie wiec nie moge teraz sprawdzic.
Elu ta trawka to Turzyca włosista Frosted Curls.Mam ją drugi rok jest zimozielona.Czytałam ze w drugim roku powinno ją się przyciąć żeby była ładniejsza.Ciachnę wiosną a teraz posadzę tam jak mi się uda tulipany albo czosnek główkowaty.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:25, 17 paź 2017

Do góry
Najlepsza do rozsiewania jest ręka - tak tak. I to krzyżowe rozsiewanie. Po tygodniu widać jak nawóz rozsiany i robi się dosiewki też ręką.
Szerokie rozsiewanie ręką zaznaczam.

Wygodnie też z ręcznego siewnika z podpórką pod rękę taki 3,5 litrowy. Naprawdę równomiernie siał z ustawionym zakresem wyrzutu nasion na maksa. Oczywiście tylko wyłącznie na krzyż.
Ogrodowe szaleństwo ... 09:03, 17 paź 2017

Do góry
Elu dalabyl te same rosliny co z lewej strony tam chyba kępki gozdzikow rosna. Lub cos podobnego w odcieniu szarosci.
Poza tym juz jesien nie ma sie co latem czarowac. U nas piekna pogoda z rana wiec trzeba uzywac tych resztek letnich.

Pozdrawiam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:28, 17 paź 2017

Do góry
Najlepsza do rozsiewania jest ręka - tak tak. I to krzyżowe rozsiewanie. Po tygodniu widać jak nawóz rozsiany i robi się dosiewki też ręką.
Szerokie rozsiewanie ręką zaznaczam.
Thuja Brabant brązowienie 00:20, 17 paź 2017

Do góry
Aby cokolwiek powiedzieć to musisz pokazać kilka sadzonek bo to co widzę to jedna sadzonka w kilku ujeciach.
Owszem tuja brabant potrzebuje dużo wody, ale żadna tuja nie lubi być zalewana. A tutaj widzę, że ta ziemia jakaś cieżka.
Ostatnio dosyć dobrze lało więc nie wiem czy była taka potrzeba podlewania.

Jeszcze raz pokaż sadzonki w szeregu i kilka bo "jedna jaskółka wiosny nie czyni". Jakieś ten brabant rahityczny.

Raczej jak się kupuje iglaki w donicach to sa korzenie pozawijane i białe lub żołte, oznacza to, że od maleństwa były posadzone i rosły w doniczkach.
Ogród nad wodą 00:11, 17 paź 2017

Do góry
Witam na ogrodowisku. Piękny widok, aby tobie poradzić to trzeba pokazać nieco więcej ogrodu. Czekam na foty i więcej opisów.
Ptasi gaj 00:07, 17 paź 2017

Do góry
c.d.

To już jest koniec. Dopiero irgi jak kolor zmienią.
Ptasi gaj 00:02, 17 paź 2017

Do góry
c.d. azalie zawsze pięknie się przebarwiają ta sama poniżej

wiosną i jesienią sa ładne

Ptasi gaj 23:53, 16 paź 2017

Do góry
c.d. sekwoje powoli zmieniają kolor

Ptasi gaj 23:50, 16 paź 2017

Do góry
c..d. magnolia wyjątkowo się przebarwia

Szaro buro i ponuro ale ciepło

Ptasi gaj 23:46, 16 paź 2017

Do góry
Jeszcze trochę ogrodu

Ptasi gaj 23:21, 16 paź 2017

Do góry
Dziki w parku

A to ciekawostka potężna brzoza. Po prawej mój przewodnik pędzący

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:53, 16 paź 2017

Do góry
Piotr_ napisał(a)
W ogrodzie już posprzątane przy oczku i oczko
Na oczku siatka na liście już jest wiec czekam

Piotrek myslalam, ze ty wode z oczka wypompowales, dopiero pozniej zaskoczylam ze to siatka ciemna. Tez zakrylam bo brzozy gubia listowie.

Widze, ze trawy juz u ciebie powiazane. Tez mam duzo wiazania ale jeszcze odczekam troche niech schna bo u nas wszystko nawodnione.

Ta juka jaka fajna takie szpice lisciaste.
Słoneczny Ogród 22:44, 16 paź 2017

Do góry
Dzisiaj to byl dzien nawet lato by sie nie ppwstydzilo.

Daria o godz 11.00 wyszlam w spodniach adidasach bluzka sweter i kurtka taka wiatrowka. Poszlam na zakupy. Po pół godzinie zrobilo mi sie mokro na plecach. Zaczelam sie rozbierać bambetle powieszalam na torbe, ale portki jak tu sciagnac. U nas dzisiaj w cieniu bylo 23 a w sloncu ponad 30 stopnii.
Wrocilam do domu i trzeba bylo w letnie ciuchy wskoczyc.

Bylam na spacerze w parku Kabackim, gdzie Warszawa w soboty i njedzidle jezdzi, przepieknie.

Dziki juz grasuja. Na moim watku pokaże co robia caly las przekopany.
Jurajski Ogród 21:26, 16 paź 2017

Do góry
Witam. Kiedys juz sie zachwycalam twoim ogrodem. Piekny krajobraz z kazddj strony i na tle tego krajobrazu piekny ogrod o kazdej porze roku.
Co tu duzo pisac, czy jest piekniejsze miejsce na swiecie moze i jest ale to jest twoje nie obce takie pewnie sobie wymarzyłas i zrealizowalas czasami go modyfikujac.

Duzo miejsca we wpisach zajmume milka. Mam kilka krzakuw kupilam wiosna jeszcze nie takie bujne ale mam nadzieje, ze sie doczekam różu.
Mam wyzsza "muhlenbergia capilaris" i milka okazala eragrostis spectabilis to chyba ta sama co ty masz.

Jeszcze raz pieknie i pozdrawiam.

Słoneczny Ogród 20:43, 16 paź 2017

Do góry
Daria zajrzę wieczorem bo telefon to nie klawiatura

Czy u was słońce świeci bo u nas pochmurno a mówili że będzie słońce oszuści

Synoptycy wróżą chyba z fusów i tak im to wychodzi , haha

Ale teraz ostatnio ciepło jest i dziś pięknie grzało słońce.
tak jak Gosia pisze na krótki rękaw, młody czy stary wszyscy się porozbierali.

No ale dzisiaj to juz chyba wszędzie tak ciepło i bezchmurne niebo, tylko nie mów , że u Ciebie nie było tak...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies