Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

LeŚnicZaNka 01:20, 11 paź 2017

Do góry
Odnosnie lisci z grabieniem trawy to nie ma problemu najgorzej z zwirem to dwa dni roboty aby to wyczyscic. W przyszlym roku nakrywam wszystko siatka bo mam dosyc tego odkurzania. Jak jest sucho to nie ma sprawy najgorzej jak mokro liscie nie chca wpadac do rury odkurzacza.

Jesienią odkurze a na wiosne znowu wiatr nawieje jakiegos badziewia.
LeŚnicZaNka 01:14, 11 paź 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ela jedna co pol metra one maja sztywne bedy u mnie ona jest do pasa bo mq dwa bicze do pasa i na gorze tak jak widac bukiet kwiatow szkoda ze niejest do kolan ale i tak chcem je

Wlasnie te bicze mnie denerwuja wyrastaja ponad miare, przejsc nie mozna.

Jezeli o ta rabate co posadzic. Jaka szer ma ta rabata, z czego ten źywoplot malenki.
Posadz cos na pniu ze dwa krzaki i reszte trawy wyzsze poza kolana mulinie, stipy, jezowki, mozna ladna rabatke zrobic pomysl dajemy propozycje maluj kolorem.
Ptasi gaj 00:26, 11 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Widziałam te sączki. To są gliniane rurki o średnicy wewnętrznej jakieś 10-12 cm. Są też cieńsze po 5 cm średnicy, ale u nas leżą te grubsze. Przepychali i czyścili czymś podobnym jak mają kominiarze do kominów.
Technika jest taka, że ustalają przebieg sączka i odkopują go co 15-30 metrów. Wyjmują w obu wykopach po jednej kształtce i najpierw przepychają sztywny drut. Potem na końcu tego drutu zakładają "szczotkę" i ciągną. Czasem robią to krótszymi kawałkami. Zależy ile dadzą radę drutu wepchnąć. W każdym razie to jest skuteczne.

Kasiu u nas tez tak robili tylko w zbieraczu tak jak napisalas srednica ok 10 cm rury kamionkowe, ale saczki sa o wiele mniejszej srednicy ok. 5 cm i dlatego nie za bardzo mozna je udroznic jak sa zamulone. U nas zbieracz jest oczyszczony tez nie wiem moze saczki nie sa w takim tragicznym stanie.
Takie opady deszczu to nawet drozny saczek nie pomoze.
U mnie grunt gliniasty i bardzo powoli wszystko schodzi. Widocznie u ciebie inny grunt nie ma tyle gliny.
No i ta niecka. Bedziesz kiedys to zobaczysz to wszystko u mnie.
Siedze i kombinuje jak to wszystko rozwiazac. Prawdopodobnie bez podwyzszenia gruntu tez sie nie obejdzie, ale to wiosna bo teraz to nawet taczka nie mozna wjechac.
Ogród pod Górą 23:55, 10 paź 2017

Do góry
Witam Pawel na swoim. Jeden watek zakonczony drugi sie dzieje. Znowu piekny teren do zagospodarowania. Derenie ktore zamowiles wszystkie piekne. Będziesz sadzil w kepach czy po rozrzucasz po gorce.
Po kilki latach sa duze jeden zastapi piec malych. Zreszta co bede mowila jak ty stary ogrodnik jestes. Masz pewnie wszystko poukladane gdzie co ma byc posadzone.

Pawel, chcialam sie zapytac na poprzednim watku pokazywałeś kupiony mechanizm do spinania, cholewcia zapomnialam nazwy zapisac nie pamietam czy moglbys napisac jak sie nazywa.

Zycze wytrwalosci. Jutro zajrze.
Żywopłotki cisowe. 23:41, 10 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ja cię kręcę ale smakołyki. O Boże, że tez o tej godzinie musiałam tutaj zajrzeć, zaraz idę po ciastko. Piszę tak bo jestem od kilku dni na odwyku ciastkowym.

Chryzantemy ogrodowe to "dąbki". Ja ze Śląska tam się tak mówi.

Elu
Wczoraj był program o pieczeniu ciast i mnie podrażnili podniebienie.
Przypomniałam sobie o swoich.
moje najlepsze ciasta to kruche wieloowocowe z moich przetworów i serniczek, makowce tylko na święta piekę. za innymi nie przepadam i mówię tylko takie potrafię.

Latem przynoszę do misy po jednym największym kwiatku dalii, stoją w jadalni i podziwiam przy posiłkach, zawsze napatrzeć się nie mogę, tak cały dzień w ogrodzie siedzę.

Te bukiety teraz ścięłam do wazonu jak wykopywałam, serce bolało wyrzucić na kompost.
dobrze że nie wszystkie wycięte, będą następne póki mróz nie zmrozi.

Przez ostatnie 4 lata przymrozki zmroziły już w pierwszych dniach pażdziernika.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:13, 10 paź 2017

Do góry
Ja mam taki plik w komputerze, ze Jak czytam wątki i jeżeli cos mnie interesuje, to sobie kopiuję do tego pliku i mam gotowe.
Na początku pliku wpisuję spis treści skopiowanego materiału..
Też skopiowałam Mazane przepis.

A ja myślałam , że jakoś to odnajdujecie w bezmiarze informacji
Dzięki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:12, 10 paź 2017

Do góry
Trzmielina pięknie się wybarwiła moje jeszcze czekają na słońce może w przyszłym tygodniu będzie lepiej bo z tym deszczem zwariować można.

U nas właśnie w zaczęło kropić znowu , a na jutro mówią deszcz
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:11, 10 paź 2017

Do góry
Ja mam taki plik w komputerze, ze Jak czytam wątki i jeżeli cos mnie interesuje, to sobie kopiuję do tego pliku i mam gotowe.
Na początku pliku wpisuję spis treści skopiowanego materiału..
Też skopiowałam Mazane przepis.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 10 paź 2017

Do góry
Sylwia piękny ambrowiec. Powiedz ile u ciebie jest bo widzę, że się dobrze trzyma i też rośnie na takim wydmuchowisku, ale u was zawsze cieplej.
Też bym chciała mieć taki okaz, ale mam obawy, że może u mnie zmarznąć i byłaby duża rozpacz.

Teraz odnośnie Mazana czy coś z tego rozumiesz. Jodynę 1% rozcieńczyć ale w ilu litrach wody. Czarna magia.

Elu Ambrowca mam od 2015 roku chyba. Pierwszą zimę owijałam drugą już nie i daje radę , od zachodu ciut go osłania granica i ugór sąsiada.

Ja rozumiem, że mam z jodyny zrobić roztwór 1% do podlania, a Roma właśnie napisała jak zrobić oprysk

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:59, 10 paź 2017

Do góry
Trzmielina pięknie się wybarwiła moje jeszcze czekają na słońce może w przyszłym tygodniu będzie lepiej bo z tym deszczem zwariować można.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:55, 10 paź 2017

Do góry
Sylwia piękny ambrowiec. Powiedz ile u ciebie jest bo widzę, że się dobrze trzyma i też rośnie na takim wydmuchowisku, ale u was zawsze cieplej.
Też bym chciała mieć taki okaz, ale mam obawy, że może u mnie zmarznąć i byłaby duża rozpacz.

Teraz odnośnie Mazana czy coś z tego rozumiesz. Jodynę 1% rozcieńczyć ale w ilu litrach wody. Czarna magia.
Ptasi gaj 19:29, 10 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
O ba! To u mnie tak mokro nie było .
Ale kolory jesieni to pięknie uchwycilas.
Masz sporo drzew liściastych to jest z czego wybrać

U nas jest bardzo mokro w radlinach na polach woda stoi. To znaczy, że ziemia bardzo nasiąknięta. Widziałam, że warzywa marchew i pietruszka jeszcze jest na polach bo pewnie nie moga wjechać.
Ptasi gaj 19:26, 10 paź 2017

Do góry
Rozplenica już żółknie

Róże przez deszcze marnie kwitną to new dawn

Rapsody blue

Forsycja na żółto rozpoczyna i na żółto kończy jesienią

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:20, 10 paź 2017

Do góry
Dorota cos pieknego - artystko. Te rura pomalowane ladnie. Bukiet fantastyczny. Narazie tyle bo ide ogladac dalej wstecz co ty znowu modzisz.
Ja ciągle coś modzę, dlatego nigdy się nie nudzę.

W drugim poście pisałam z paniprzyroda wątek dwa ogrody. Skopiowałam sobie to co mi odpisała, żeby mi nie umknęło może kiedyś zrobię takie kule.

Ptasi gaj 19:15, 10 paź 2017

Do góry
Moje dalie jeszcze trochę kwitną

opadające liście rododendronu, ale ma dużo pąków nawiązanych

Ptasi gaj 19:09, 10 paź 2017

Do góry
Bugenwilla na działce jeszcze ładnie kwitnie

tyle liści na skalniaku trzeba wszystko odkurzaczem zebrać

Mirkowy ogród (początki) 18:42, 10 paź 2017

Do góry
Mirka kupilam stipe po 8,50 u Zamojskich, jeszcze kupie kilka szt molinii bo byla, ale nie mogłam kupic bylam z eM i znowu by gadal. Maja wiele roslin tuje, cisy sprzedaja bardzo ladne i nie drogie.
Przezimuje ja w domu garazu tam chlodno, wiosna posadze na stale mkejsce.

Mirka budujesz juz.
Elu ja już do wiosny żadnych traw nie kupuję.Nasiona ze stipy zbiorę bo może mi się odmieni i ją wysieję.Ale do wiosny jeszcze daleko na myślenie czas Taką miałam marną stipę w tym roku.

Elu tak buduje.
Moja działka na Dębowym Lesie 17:06, 10 paź 2017

Do góry
Aniu u nas leje każdy dzień. Dzisiaj w nocy byla ulewa a ok. 22.00 padal snieg na Środmiesciu. Chmury az czarne tazaja sie po ziemi. Teraz swieci slonce a na horyzoncie czarno.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:01, 10 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
Mazanku dithane albo bravo poleciłaś mi właśnie na jesienne pryskanie moich tuji.... i lipa w mojej mieścinie w ogrodniczych nie sprzedaja ,bo zezwolenia trzeba mieć na te opryski,jedynie hurtownie ogrodnicze duze paki dla rolników i tez z pozwoleniem.Previcur mi pan sprzedał,obleci? i nawóz jesienny podsypałam jak zalecałeś.Mam nadzieję ,ze wiosną wystartuja jak trzeba

Benia, ja bym pryskala previcurem, przeczytaj ulotke. Na bezrybiu....

Moze Mazan jeszcze zajrzy to podpowie.
Ptasi gaj 12:33, 10 paź 2017

Do góry
Jade dzisiaj zobacze co sie tam dzieje. Pogoda taka sobie byle by nie lało to woda zejdzie.

Kasiu jak to saczek przeczyscili zbieracz rozumie, ale saczek to srednica mala.
Ja na dzialce tez mam zbieracz i jest caly nowy. Saczki to cholerka wie co tam w nich jest moze za mulone. Musze sie ratowac swoim wewnetrznym drenazem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies