Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:45, 08 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
W zeszłym roku likwidowałam miskanta cukrowego jak trzcina cukrowa nie wiem jak się nazywa bardzo wysokiego metr średnicy.
Boże ile ja się nasiłowałam to się w głowie nie mieści. Od siekiery to szpadli i to kilku łom do podważania, nożyce do wycinania.
Dałam radę wyciągnęłam trzy donice korzeni. Dobrze zrobiłam bo w tym roku nic nie wyrosło. Rosną tylko róże.

Jak sobie przypomnę, że mam wiosną też rozsadzać to mi się robi niedobrze, a muszę bo stanowczo za duże.

Jeżeli nie będzie -30 to przeżyją zwiąż je pod koniec października. Trawy ciężko zimę przechodzą jak są obcinane na zimę i nie są związane gdyż woda wpada w rurki i zamarza i je rozsadza - tak mi to ktoś tłumaczył. Lepiej jak woda spływa po związanej trawie no i jest jej cieplej w środku.
Wg prognoz amerykańskich ma być wczesna i ciężka zima.
Prognozy letnie się spełniły a wrzesień to trafili w samo sedno.

Gobasia rozsadzałaś lilie z cebulek kiedy to się robi. Bo dzisiaj wyciągnęłam przez przypadek lilię i miała średnicę 10 cm/ Nie wiem czy dobrze zrobiłam obłupałam kilka łusek i nie wiem co z tym zrobić czy można jeszcze je posadzić czy nie. Czy sadzi się z łusek. jeszcze poszukam w necie co robić.

Elu ja w te amerykańskie prognozy to nie za bardzo ...od kilku lat straszą zimą stulecia

Lilie rozsadzam kiedy mi pasuje ale najlepiej jesienią ...z łusek nigdy nie rozmnażałam,nie mam zielnego pojecia
Kiedyś będzie tu ogród 23:33, 07 paź 2017

Do góry
Anka jestem na str 299 pokazujesz trawke w wodzie pokaz to swoje oczko. Rozum mi stanal i nie wiem jak ta roslina sie nazywa. Nakupilam tego od groma i nie za barszo mi rosnie. Szuwarka kanadyjska -chyba. Tez mam czysta wode, ale stosuje slome jeczmienna no i odkurzam muł dwa razy w roku. Jak zdejme siatke to znowu bede czyscila.
Juz jesien beznadziejna w tym roku ale co zrobic.
Piekne foty traw zadna pora roku nie ma tyle kolorow.

Pozdrawiam.
Ptasi gaj 23:18, 07 paź 2017

Do góry
Kasiu fajny ale dziwne liscie inne zolkna i dlatego zrobilam fote.
Działeczka Asi :) 23:15, 07 paź 2017

Do góry
Ttez dzisiaj sadzilam. Nie bylo tak najgorzej wiec troche podgonilam. Wody mam znowu od groma moge sprzedawac tylko kazdy mamjej dosyc.

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:58, 07 paź 2017

Do góry
Daje glowe uciac ze pisalam do ciebie drugi raz i nie ma mojego wpisu. Pisze na tablecie i nieraz zdarzy mi sie nie przycisnac na wyslij i wszystko idzie w niepamiec.

Teraz musze znowu pochodzic po ogrodzie aby cos napisac. Mamy duzo wspolnego jezeli chodzi o dzieci. Napisze na priv.

U nas pogoda taka sobie byla dzisiaj troszenke popadalo cbmury na przemian ze sloncem ale nie bylo tragedii. Sadzilam cebule i grabilam liscie. Trawy juz źolkna bardzo brzydka jesien lato tez byle jakie taki rok.

Pozdrawiam.
Ptasi gaj 22:44, 07 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Elu masz piękny duży ogród. Zachwyca roślinnością, trawiasta mega. Pogoda niestety też nas nie rozpieszcza. Dzisiaj z wizyta była u mnie Iwonka. W przeglądaniu ogródka co chwilę przerywał deszcz mimo to ważne, że humory dopisywały.
Miłego weekendu. Macham z Żuław.

Na szczescie nie bylo dzisiaj tak najgorzej tylko raz padalo no kropilo ale zaraz slonko wyszlo. Temperatura tez do znniesienia ok 14 w cieniu sloneczko zaswiecilo to jeszcze dobrze grzeje.
Niestety mam znowu duzo wody przez te ostatnie opady wiec pompa chodzi. Jeszcze po ppprzednich deszczach woda nie splynela to znowu sroda i czwartek dalo sie we znaki. Pola stoja w wodzie wiec wszystko schodzi.
Dzisiaj rozmawialam z sasiadka ktora mieszka troche dalej mowi, ze do kurnika nje moze dojsc tak ma grzasko musiala polozyc grube dechy.
Taka to nasza gleba w tym rejonie.
Mirkowy ogród (początki) 21:28, 07 paź 2017

Do góry

Mirka popatrz u mnie na str 207 i nastepne za 3 lata bedziesz miala busz i dzielic bedziesz.
Bardzo ladne trawy kupilas nie narzekaj.
Jutro jeszcze jade do Melona zobaczyc jakie trawy jeszcze maja. Tyle mowicie o tej stipie moze bym tez kupila.

Elu byłam widziałam super się rozrosły
U mnie już jesienne kolorki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:49, 07 paź 2017

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
A po około dziesięciu dniach wygląda tak

I tu jeszcze z bliska

Cały czas krety buszują
Zastanawiam się jak taką młodą trawke przygotować do zimy jest zimno jak na wrzesień i wolno rośnie czy kosić ją w tym sezonie ?, czy dać jakiś nawóz ? Na dzień dzisiejszy ma około 2 cm ale widać dużo innych nasion które nie wykiełkowały jeszcze.
Doradźcie coś

Dziwie sie, ze tyle pracy wlozone i nie dales siatki przeciw kretom. Widac, ze ziemia nawiezione to dla kretow raj.
Przenajmniej w innej czesci daj to nie majatek. Nie podsiewaj czekaj do wiosny, to juz moim zdaniem na taki mlody trawnik za pozno, ale moze ktos ma inne zdanie.
Ja przynajmniej wszystkie trawniki jak sialam rozsypywalam nawoz i przegrabialam pozniej sianie trawnika lekkie grabienie i walowanie.
Ptasi gaj 20:42, 07 paź 2017

Do góry
Po deszczu dzisiaj

Palibin z tawulkami

Juz zolkna

ale twoj palibin juz fajny !
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:37, 07 paź 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Śliczny ,ja niebawem tez skoszę ale jeszcze trawka chyba za niska.

Mój sielismy 11 września to jeszcze z tydzień i koszę.☺
Mam pytanie czy dosiewalas trawę w trakcie wschodzenia ?

Pierwsze koszenie na 6 cm wystarczy to mlodzutka trawka.
Kos jak jest sucho zebys trawy nie powyrywala.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:33, 07 paź 2017

Do góry
Tez masz dziwny problem. To moze byc wszystko nawet zyto, owies zakielkowal i wyrosl. Przestan sobie takimi kepkami glowe zawtacac, za miesiac ma byc mroz i snieg i trzeba czekac wiosny.
Troche pozno siana ta trawa nie wiadomo czy powschodzi przy takiej pogodzie. Pierwszy moj trawnik ok 6 m2 tez tak kiedys posialam i nie powschodzil jest za zimno.

Ale wiosna zrobila sie piekna murawa, wiec prawdopodobnie tez wiosna zobaczysz dopiero twoj trawniczek, jezeli sie nic w pogodzie nie zmieni.

Nawet jak przebije stara trawa to usuniesz i to wszystko

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:16, 07 paź 2017

Do góry
Po deszczu dzisiaj

Palibin z tawulkami

Juz zolkna

Ptasi gaj 20:10, 07 paź 2017

Do góry
Dorodne zarazem piekne bluszcze jesienia

Mała działka - wielkie nadzieje 11:23, 07 paź 2017

Do góry
Aniu patrzylam na twoje klopoty z tujami. Tuje nie moga byc przesuszone bo padalo caly wrzesien przynajmniej w Warszawie i okolicy.
Wg mnie to samooczyszczanie sie tui.
Gorsza sprawa, na jednej focie pokazany jest jalowiec caly od spodu brazowy od strony tui wiec tam trzeba z tym zrobic porzadek.
Obetnij wszystko i opryskaj go topsinem, jak bedzie bezdeszczowa pogoda co najmniej +10 stopni.

Prosilam abys pokazala cale ujecia ogrodu a nie kawalki moze na innych krzakach jest choroba a tuje przy okazji choruja. Ogrod musisz widziec jako calosc a nie jednego czy kilka krzakow.

Jezeli chodzi o tuje to oczysc je z tych brazowych galazek i opryskaj topsinem tez lub previcurem. Poczytaj o tych srodkach na necie u producentow.

Jak masz problemy z krzewami np. Z jalowcem czy tujami to szukaj w necie na temat ich chorob i czkodnikow sa tam foty a ty wiesz jak twoje rosliny wygladsja i latwkej bedzie ci podjac decyzje co do opryskow jakie zastosowac.

Psmietaj ze iglaki co jakis czas same sie oczyszvzaja dot. To sosen, swiertow i tui.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:57, 07 paź 2017

Do góry
Zawitka wieczorem napisze bo z czcigodnym Mazanem korespondowalam i zeszlo sie, a dom nagli.
Pozdrawiam

Dobrze jest czas wiosenka daleko A z Mazanem dobrze jest pogadać ,muszę częściej do Niego zaglądać bo to kopalnia wiedzy A co do nawozu to myślę ale myślę że podobny jak do iglaków na zimę ----jeszcze dokładnie nie wiem.
Mirkowy ogród (początki) 00:36, 07 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Dojechały Miskanty szału nie ma

Ferner Osten
Graziella
Flamingo
Nippon
Kleine Silberepinne

Mirka popatrz u mnie na str 207 i nastepne za 3 lata bedziesz miala busz i dzielic bedziesz.
Bardzo ladne trawy kupilas nie narzekaj.
Jutro jeszcze jade do Melona zobaczyc jakie trawy jeszcze maja. Tyle mowicie o tej stipie moze bym tez kupila.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:25, 06 paź 2017

Do góry
Witam nie wiem czy juz siemwpisywalam u ciebie, ale pamietam z tym swidrem pneumatycznym. Powoli powoli i wszystko sie zmienia. Rozumie, ze ten bluszcz 5 klapowy zostal zerwany a w to miejszce zostal zrobiony parkan z deszczulek poziomych.
Jesli mozna cos radzic to zawies na tym plociemcos np lustra brdzie ciekawie.
Masz ladnie zrobiony taras ta bale sa piekne. Bardzo ladnie podoba mi sie.

Pozdrawiam.
Z ogródka na wsi 22:07, 06 paź 2017

Do góry

Radziu powinienes siemcieszyc ze macie tyle ciupania. Zima nie straszna. Takie piekne bale tam masz mozesz je wykorzystac w ogrodzie. Piszesz ze jeszcze tyle do wyciecia a co robicie z korzeniami to dopiero pple do popisu.

Elu jak sobie pomyśleć ile tego ciupania to żle sie robi Tym bardziej że babcia w tygodniu sama dużo nie porąbie a ja jak przyjeżdżam to mam do dyspozycji dwa dni i wtedy też za dużo się nie nałupie i trzeba zatrudniać...
Elu zostają w ziemi Wiem, fajnie można je zaaranżować z tym że drzewa są zdrowe a korzenie mocno się trzymają ziemi...a że my mamy ursusa to wątpie żeby taki korzenie dało się wyciągnąć

Bale wykorzystam bo pomysł jest, realizacja czeka
Z ogródka na wsi 22:00, 06 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

A pokażę wam jeszcze naszą zmorę, tyle mamy z tyłu za stodołą a jeszcze kawał laasu do wycięcia zostało

Radziu powinienes siemcieszyc ze macie tyle ciupania. Zima nie straszna. Takie piekne bale tam masz mozesz je wykorzystac w ogrodzie. Piszesz ze jeszcze tyle do wyciecia a co robicie z korzeniami to dopiero pple do popisu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:38, 06 paź 2017

Do góry
roma2 napisał(a)
I jeszcze ja! Cześć Haniu!
Dla Ewy:
Tawuła goldflame taka. Mam, ale nie przepadam za te rdzawe przyrosty. Wolę polecane wcześniej przez dziewczyny.
Berberys Erecta ma Jagodaa z "przyziemnej" pasji, tu zielone, tu wybarwione cudnie. Z tego co czytam, nie narzeka na kłopoty z nimi. Za to Mirella B z "Ogród Mirelli", nie pokazuje zbyt często, bo narzeka na panoszącego się grzyba.
Pozdrawiam i przepaszam za wtrącanie.
Edytowałam, bo jeden link nie "wchodził".

Przyznaje, ze te berberysy maja tendencje do maczniaka i wtedy paskudnie wygladaja, zreszta tawuly tez, ale mniej.
Nigdy nie mialam problemu z tawułami u mnie zdrowe, od wiosny do,poznej jesieni. Bardzo lubie te rdzawe pieknje sie przebarwiaja jesienia trzeba je zawsze sciac do 15 sierpnia aby jeszcze wypuscily nowe pedy i wtedy bardzo ladnie sie przebarwiaja jesienia. W tym roku pozno scielam tawuly i nie bedzie tego uroku co w zeszlym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies