Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 11:58, 27 paź 2017

Tulipany posadzone, ciekawa jestem jak to będzie wyglądało.
Coś jeszcze chciałam posadzić pod te trzy stożki, cos ścielącego się, myślałam o runiance. Tylko czy runianka może mieć troche słońca?

benia9185 14:43, 27 paź 2017

Podpowiedzi za każdym razem oczekuję,bo wszystko bez najmniejszego sensu sadzone tylko boję się,ze ktoś mi będzie kazał a chwilę cały ogród przekopac pod tymi stożkami evergolda bym dała,ale to ja zazdroszcze tego pokaźnego szpalerka z hortensjami ,u mnie by połowę ogrodu zajął i miejsca na chciejstwa bym nie miała
SlonecznyOgrod 20:38, 27 paź 2017

benia
Hihi , to tak jak ja. Też się tego boję, bo niektóre rzeczy są do zostawienia i ominięcia i muszą zostać
Ale podpowiedzi mile widziane i do przemyślenia, nie trzeba zaraz robic i nikt nie ma sie na co dąsać jak się tej rady nie posłucha. Każdy widzi coś innego. Ile głów tyle pomysłów. A niektóre pomysły to naprawdę złote strzały w 10tkę i z drugiej strony czasem warto zaryzykować.

Evergolda powiadasz? Trzeba rozważyć.
Myślałam o jasnozielonym kolorze ścielącym sie pod stożkami, a na brzegu bordowe żurawki, które mam i ewentualnie na wiosne bym rozdzieliła.

Ogród mam duży i jeszcze dużo duzo do zagospodarowania, dużo roślin do rozmnożenia i podziału, ale i dużo jeszcze do kupienia.

Musze się konkretnie wziąć za sporą część ogrodu, pomyśleć co by tam posadzić, bo rabata kwiatowa odpada, jest tam za sucho.
Zrobiłam tam owalną rabate , mam tam duzo bylin i duzo cebulowych .Drzewo za płotem wypija wszystko, najgorzej jest pod jego koroną. Hortensje, floksy, prymulki, fiołki mi oklapywały pomimo, że padało w tym roku i w innych miejscach w ogrodzie było mokro.
Na foto jest to lewa strona nad płotem wzdłuż dojazdu, tak jak lulki daniki rosną.

Mam kupione od wiosny 3 ML i nie niedawno 5 rozplenic.
Trawy bym mogła posadzic ale nie pod samym drzewem.
Nie wiem co tam dac ale musiałoby byc sucholubne.
Nie wiem jak tawuła by sie tam sprawowała, czy ona da radę.

Magleska 21:20, 27 paź 2017

O kurczę ..... ja do doradzania to jak kula w łeb nie wiem czy pomogę ,ale macierzanka fajnie sie rozrasta ,jest jasnozielona ...mam przy schodach tarasowych pomiędzy hakone porozsadzaną ...
Ja bym tam przy tych stożkach dała ze 2 jeszcze kulki na pniu ( niższe trochę od tej ,która tam jest ) ...
.......Ale masz tam miejsca do zagospodarowania ...., hektary .... szczęściara ....ja już powoli nie mam miejsca - 10 ar tylko
Fotki śliczne , bordowe to perukowiec ? Przeładny kolor
SlonecznyOgrod 21:41, 27 paź 2017

Magda, każda propozycja mile widziana
Macierzanke mam na skalniaku w dwóch odmianach, ale czasami mi przemarza miejscowo.

O kulkach myślałam, bynajmniej myślałam o jeszcze jednej na pniu.
Ta co mam dostałam równy rok temu, ona jest super taka wielka gęsta i z takim grubym pniem, jak patrze przez okno to prawie z 40 metrów pierwsze ją widzę rzuca sie w oczy.
Mój ogród wszystko przyjmie, żarłoczny jest na rośliny a i tak mało co widać przez tą przestrzeń.
10arów to ma mój przedogródek

Bordowe to perukowiec on rośnie za stożkami w stronę hortensjowej a z drugiej strony stożków koło kuli na pniu rośnie krzewuszka Alexandria o bordowych liściach i też jeszcze ich nie gubi.
Ale na pewno chodzi Ci o perukowca
gosika67 19:14, 28 paź 2017

Daria co dziś porabiałaś, bo pogoda do kitu. Ja mam jeszcze tyle do sprzątania a tu Grzegorz wieje, jutro może zacznę wszystko chować.Pozdrawiam.
SlonecznyOgrod 13:21, 29 paź 2017

Gosia ogrodowo to nie wiele działam, wczoraj tylko krokusów paczkę posadziłam.
Ale tak naprawdę to roboty jeszcze troche mam, tylko te popołudnia tak szybko uciekaja i nie wiem kiedy to ogarnę.
Sporo drzewek juz poprzesadzałam , z trawnika pozabierałam bo i tak tu słabo rosły, a przedwczoraj wykopałam wierzbę japońską. Prędzej przeniosłam pod płot tuje sprzed hortensji 4 szt , a jeszcze 4szt zostały- z tym, że nie wiem gdzie je ulokować. No dla jednej wczoraj wieczorem obmyśliłam miejsce, pójdzie na podmiankę. A reszte gdzie dam, to już nie wiem. A one mają juz duży system korzeniowy i wielkie dołki muszę im wykopac.

Faktycznie Grzegorz trochę dmucha, ale mam osłonę od sąsiada , to jest dużo lepiej niż 8lat temu, wtedy bardziej tu wiało bo było wkoło pusto.
Ale nie lubie wiatru, nie lubie burzy, wtedy załącza mi się panika

Zobacz lilia mi juz nie zdąży zakwitnąc, stanęła w miejscu z tymi pąkami.
SlonecznyOgrod 13:27, 29 paź 2017

Jeszcze mam agawy do schowania.
Dużo doniczkowych do zadołowania.

Piters 21:32, 29 paź 2017

Pięknie, a te astry i rozchodniki są cudo... Zapraszam do mojego wątku, przy okazji.
ElzbietaFranka 22:52, 29 paź 2017

Daria przejrzalam twoj watek znowu od poczatku bo chcialam zobaczyc tego "esa floresa" i teraz jak wyglada.
Poddaje ci pod namysl zrob jeszcze jeden "es flores" taki sam ok 6-7 m w strone drogi lub troche szerszy ok 1,5 m i posadz tam rozplenice jedna od drugiej ok. 1,5 m i milorzeby na pniu lub tawuly na pniu te zolto-zielone. Aby nie bylo lyso nim trawy odrosna posadz orliki i tulipany, kocimietki groniaste, lawendy, werbeny patagonskie jak rozplenice beda juz duze a werbena jeszcze wyzsza.
Pozniej trawniczek zrob i to wszystko.

Bedzie bosko ja to juz widze.

Zrobilas juz duzo i wszystko fajnie wyglada. Skalnisk ladny tylko nie wiem w ktorym miejscu ogrodu on jest jakas skarpa.

Nie znam zazw swoich traw, bo nie wiedzialam,ze beda potrzebne.