Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Dominiki 07:35, 14 paź 2011

Do góry
Domi napisał(a)

Witaj Dominiko Obejrzałam Twój ogród i bardzo mi się u Ciebie podoba. Chętnie usiadłabym na huśtawce i podelektowała się ......widoczkami
A powiedz mi, co rośnie obok brzozy na zdjęciu ( 3 kule- 2 mniejsze bukszpany i ..?.) ta najwieksza kula to też bukszpan, bo wydaje się być żółtawy. Nie wiem czy to gra świateł czy to jakaś inna odmiana?
Ogród Dominiki 14:44, 13 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pokaż wszystko . I tak sobie myślę: projektant zaprojektuje, firma wykona ale ogród żyje i pięknieje dzięki pracy kolejnej osoby, np. właściciela albo (i) ogrodnika - i to jest piękne!

No trzeba dbać o to wszysko, żeby było w dobrym stanie i cieszyło oko. Pielęgnację robimy sami; mąż kosi trawę, przycina wysokie drzewa, robi opryski i konserwuje taras, ja resztę. No ale jest wielka satysfakcja gdy za oknem jest pięknie. Szczerze mówiąc cały czas jest co robić. Teraz czeka na mnie 500 cebul do wsadzenia, kanciki wciąż nie są skończone, tuje trzeba poczyścić z suszu w środku, liście z brzozy pokryły pół ogrodu, więc trzeba sprzątać itd.
A tu jeszcze mam plany zmian na 4 rabatach i to takich grubszych (łącznie z przesadzeniem dużych drzew). Ale to już chyba w przyszłym roku. Przemyślę przez zimę
O....! 11:27, 13 paź 2011

Do góry
Miałam trochę tyły ,ale już nadrobiłam i cóż mam powiedzieć ,żeby się nie powtarzać ...też lubię brzozy
niech Ci Marzenko wszystko pięknie rośnie
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 09:20, 12 paź 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Październikowe dylematy.

Jesień nadeszła szybkimi krokami
Temperatura 30 i bezchmurne niebo - już za nami.
Kwiaty jeszcze pięknie kwitną - mimo wszystko
Czy już pora aby ich dać na palenisko ?

Liście opadają z brzozy i aronii
Grabić czy czekać aż orzech ich dogoni.
Danusia zaleca - grabić na bieżąco
Ale na dworze nie jest za gorąco!

Czy mam już ubrać grubą koszulę i gacie
Czy dalej paradować w letniej szacie ?
W niedzielę też miałem problem z gustem
Skreślić tego z wąsami czy tę z dużym biustem ?

Nasz przydomowy ogródek 09:05, 12 paź 2011

Do góry
Październikowe dylematy.

Jesień nadeszła szybkimi krokami
Temperatura 30 i bezchmurne niebo - już za nami.
Kwiaty jeszcze pięknie kwitną - mimo wszystko
Czy już pora aby ich dać na palenisko ?

Liście opadają z brzozy i aronii
Grabić czy czekać aż orzech ich dogoni.
Danusia zaleca - grabić na bieżąco
Ale na dworze nie jest za gorąco!

Czy mam już ubrać grubą koszulę i gacie
Czy dalej paradować w letniej szacie ?
W niedzielę też miałem problem z gustem
Skreślić tego z wąsami czy tę z dużym biustem ?
O....! 00:33, 12 paź 2011

Do góry
no to ja też będę obserwowała Wasze klony i porównywała ze swoimi ( mam 5), dzisiaj przyszedł klon Higasa Yama, nie duży rośnie 1,5 m na 2m

piękne zakupy, a brzozy przepiękne , też bardzo je lubię
Ogród z lustrem 21:04, 11 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
obejrzałam, pięknie te brzozy podsadzone tą trawą i te czerwone berberysy, bardzo mi się podoba ta rabata jutro czekam na kolejne strony

Aniu, jutro postaramy się udokumentować dalszy ciąg prac.
Ogród z lustrem 20:55, 11 paź 2011

Do góry
obejrzałam, pięknie te brzozy podsadzone tą trawą i te czerwone berberysy, bardzo mi się podoba ta rabata jutro czekam na kolejne strony
Ogród Dominiki 20:36, 11 paź 2011

Do góry
Domi napisał(a)

również dołączam się do pochwał

Do tej pory na moim mokradle sadziłam wierzby, od wiosny to zmieniam - uwielbiam brzozy

pozdrawiam
Uzależniona

Dziękuję. Zastanów się nad brzozami, bo mają swoje wady: wypijają całą wodę z okolicy, śmiecą (oprócz liści zrzucają mnóstwo małych gałązek), pospolite odmiany rosną bardzo szybko i wyrastają na ogromne drzewa.

Jedną już mam i wcale mi nie przeszkadza śmiecenie. Teren mam podmokły i wskazane jest obsadzenie roślinami "wodnolubnymi" . Nawet myślałam nad zrobieniem suchej sadzawki, która wiosną będzie gromadziła nadmiar wody.
U mnie typowo wiejskie krajobrazy, pole i las za płotem choć środek wsi
wiejsko-anielsko

No to wszystko jasne Świetnie znasz plusy i minusy brzóz. Jako "pijawki" sprawdzą się świetnie

A to zasługa Ogrodowiska Do niedawna myślałam,że brzozy wolą piach. Człowiek uczy się całe życie.... i głupim umiera
Ogród Dominiki 19:58, 11 paź 2011

Do góry
aga_pe napisał(a)

Do tej pory na moim mokradle sadziłam wierzby, od wiosny to zmieniam - uwielbiam brzozy

pozdrawiam
Uzależniona

Dziękuję. Zastanów się nad brzozami, bo mają swoje wady: wypijają całą wodę z okolicy, śmiecą (oprócz liści zrzucają mnóstwo małych gałązek), pospolite odmiany rosną bardzo szybko i wyrastają na ogromne drzewa.

Jedną już mam i wcale mi nie przeszkadza śmiecenie. Teren mam podmokły i wskazane jest obsadzenie roślinami "wodnolubnymi" . Nawet myślałam nad zrobieniem suchej sadzawki, która wiosną będzie gromadziła nadmiar wody.
wiejsko-anielsko

No to wszystko jasne Świetnie znasz plusy i minusy brzóz. Jako "pijawki" sprawdzą się świetnie
Ogród Dominiki 19:42, 11 paź 2011

Do góry
Domi napisał(a)

pozdrawiam
Uzależniona

wiejsko-anielsko
Ogród Dominiki 19:21, 11 paź 2011

Do góry
ell napisał(a)
I na dodatek ma tylko trzy lata.
Chyba wielgachne drzewa w nim od razu sadziłaś Domi - pieknie, a te brzozy tylko dodają uroku.

Nawet nie wiesz jak to wszystko się rozrosło przez te 3 lata. Najpierw było strasznie łyso, ale jak rośliny zadomowiły się, zajęły każde wolne miejsce. Teraz muszę już przycinać, bo wychodzą na ścieżki, na trawnik. Jak na początku mówili mi, że ogród potrzebuje 2-3 lata na pełen rozkwit, nie wierzyłam i we wszystkie łyse miejsca dosadzałam rośliny. A później trzeba było je przesadzać.
Ogród Dominiki 19:04, 11 paź 2011

Do góry
aga_pe napisał(a)

pozdrawiam
Uzależniona

Ogród Dominiki 18:45, 11 paź 2011

Do góry
Pwl napisał(a)
Witaj Dominiko! No nie, mam zawał!! mega cudowny ogród. bardzo bardzo mi się wszystko
podoba. przepięknie. Oglądam wszystko już z 4 raz od początku o rany. mam od razu mase
pytań po obejrzeniu wybacz hehe

Co to za trawka jasnozielona?

chyba taka sama jest także tutaj, pamiętasz może odmianę?

Czy w tle za cisami to są brzozy o ciemnych czerwonkawych liściach?

Koniecznie pokazuj dalej to jak miód na serce pozdrawiam!!

Już odpowiadam. Najpierw jednak dziękuję za odwiedziny i tak miłe pochwały
Ta zielona trawka to kosmatka olbrzymia. Mam ją w wielu miejscach w ogrodzie. Jest bezproblemowa, ładnie wygląda w zimie, wiatr jej nie rozwiewa po ogrodzie jak zeschnie.
Tak, za cisami są dwie brzozy o purpurowych listkach.
Ogród Dominiki 17:04, 11 paź 2011

Do góry
Witaj Dominiko! No nie, mam zawał!! mega cudowny ogród. bardzo bardzo mi się wszystko
podoba. przepięknie. Oglądam wszystko już z 4 raz od początku o rany. mam od razu mase
pytań po obejrzeniu wybacz hehe

Co to za trawka jasnozielona?

chyba taka sama jest także tutaj, pamiętasz może odmianę?

Czy w tle za cisami to są brzozy o ciemnych czerwonkawych liściach?

Koniecznie pokazuj dalej to jak miód na serce pozdrawiam!!

Ogród Dominiki 12:22, 11 paź 2011

Do góry
Niestety brzozy strasznie śmiecą, a na działce sąsiadki jest kilkunastometrowy gigant, który zrzuca właśnie liście na mój ogród. Nie cierpię tego drzewa, bo muszę grabić tony liści. Małe listki brzozy nabijają się na bukszpan i na ekran z cisa, więc trzeba je zbierać ręcznie. Masakra. Ja moje brzozy przycinam.
Ogród Dominiki 12:12, 11 paź 2011

Do góry
I na dodatek ma tylko trzy lata.
Chyba wielgachne drzewa w nim od razu sadziłaś Domi - pieknie, a te brzozy tylko dodają uroku.
Ogród Dominiki 11:52, 11 paź 2011

Do góry

pozdrawiam
Uzależniona
Ogród Dominiki 11:35, 11 paź 2011

Do góry
Witam w moim ogrodzie.

Długo zbierałam się, żeby założyć ten wątek, ale w końcu zostałam wywołana do tablicy przez Danusię i nie mogłam odmówić

Ogród ma 3 lata; powstawał w trakcie prac wykończeniowych naszego nowego domu. Nasadzenia wraz z domem zajmują działkę o powierzchni 1300 m2.
Ziemię mam gliniastą, podmokłą, stąd u mnie wszędzie brzozy wkoło, gdyż świetnie rosną na takim terenie.
Na początku nic nie wiedziałam na temat roślin i podobało mi się wieleeeee rzeczy. Z czasem moje upodobania sprecyzowały się i zdecydowanie najbardziej lubię formowańce i uczesane ogrody.

Zaczynam od prezentacji moich ulubionych zakątków:

O....! 21:20, 10 paź 2011

Do góry
Marzeno, wszystko dokładnie obejrzałam. Ogród nie psuje krajobrazu i odwrotnie . Moje klimaty! U nas nie ma takich zagajników brzozowych. Brzozy nasze to z reguły chwasty na dawnych pastwiskach, nie tworzą zagajników. Bardzo lubię brzozy i - muszę dodać - realizacje naszej Danusi z brzozami. Masz wspaniały taras i tę łąweczkę w cieniu. Mój Mąż (też oglądał i rozpoznawał szczyty Tatr od Ciebie) zwrócił uwagę na schody z tarasu i kamień. Chyb wezmę się na poważnie do posadzenia powojnika i będzie to Matka Lechóchowska. I hosty przy tym murze bardzo mi się podobają.
I ciekawa jestem czy Twój trzcinnik na południowej odsłonie daje sobie dalej radę?
Co do rozplenic powiem, że jest jakaś nowa polska odmiana wyhodowana przez jakiegoś profesora i zimuje doskonale???? Wie ktoś coś o tym?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies