Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz mały raj na ziemi :)

Nasz mały raj na ziemi :)

kaisog1 13:15, 31 sty 2012

Asia Twój plan ze strony 21 narysowany jest w skali???? Czy jedna kratka to metr czy inaczej???

I co jest na przeciwko placu zabaw??? Bo nie mogę tego odczytać?
siaaska 13:26, 31 sty 2012

Gosia prawie tak Nie dzieliłam krateczek już na małe części. Jedna krateczka to metr..
Na przeciwko placu zabaw ma stanąć ławeczka.... Tyły troszkę się zmieniły... (zresztą przód też ) W tyle chciałabym mostek coś jak na stronie 25...
siaaska 13:28, 31 sty 2012

kaisog1 napisał(a)

Gosia ja u Ciebie a Ty u mnie Co się podziało że taki kiepski humor?

...a to nie kiepski humor a ból głowy...... no nic mi nie pomaga...

Gosia a ten ból głowy nie powiązany z kręgosłupem szyjnym??? Z tego co wiem masz siedzącą pracę nad papierkami... To może być to...
Eve 13:30, 31 sty 2012

No tak Asiu, mea culpa Trzeba czytać ze zrozumieniem!

Pooglądałam wszystko jeszcze raz od początku do końca i powiem Ci, że mnie się Twój projekt bardzo podoba.

Jest bardzo naturalny, no i najważniejsze, że Tobie i Twojemu mężowi się podoba

Jedyne co bym zmieniła, a właściwie dodała to jakieś krzewy, najlepiej kwitnące, które osłaniałyby Was od pola. Może bzy, krzewuszki, a może drzewa, brzozy, które dopełniałyby sielskiego charakteru?
siaaska 22:32, 03 lut 2012

Ewo dziękuję za rady, są bardzo cenne Na brzozy mamy przewidziane inne miejsce... Tutaj chyba wystarczą tuje.Z tej strony wieje bardzo często. I tak nie chcemy ich bardzo wysokich, nie chcemy się tak bardzo odgradzać bo widoki mamy wymarzone, jedynie tyle co potrzeba żeby troszkę uchronić się przed wiatrami bo te dają nam w kość. Za sąsiadów na razie mamy sarenki więc mogą do nas zaglądać
siaaska 19:44, 05 lut 2012

Zostało nam jeszcze zaplanować prawą stronę przedogródka. Nie ma tam za wiele miejsca na rabatki, ale żeby nie było za łatwo troszkę utrudnień jest...

Zdjęcie jak zwykle okropne....

Z przodu w rogu ogrodzenia jest miejsce na śmietnik. Chcemy zrobić drewniany i obsadzić czymś pnącym... Myślicie że pnąca róża będzie odpowiednia i do tego może powojnik..... Tylko zima będzie łysa... Co pnącego będzie się ładnie prezentować w zimie?

Wzdłuż ogrodzenia będą Szmaragdy, do miejsca gdzie zaczyna się dom. Dalej stanie drewutnia i później znowu tuje... Dalej to już inna bajka... i pewnie dopiero przyszły sezon

Przy samym domku będą kamienne schodki po których będzie się schodzić do drewutni. Od schodków zaczyna się mały skos który chciałabym obsadzić tylko nie bardzo mam pomysł...

Na przeciwko drewutni pod samym domem myślałam o funkiach i może jeszcze coś wyższego... Tylko że tam jest cień... Wcześnie rano jest tylko słoneczko...

Może macie jakieś pomysły? A może widzicie ten zakątek całkiem inaczej? będę wdzięczna za wszelkie uwagi i pomysły...

siaaska 19:57, 05 lut 2012

Myślałam o takim kształcie rabat... Tam gdzie kora to rabaty. Przez środek chciałabym zostawić pas trawy. Myślicie że dobrze będzie to wyglądać?

Sebek 22:11, 05 lut 2012

No fajny masz pomysł. Na tym skosie chyba zimozielonych nie sadź, bo pewnie będzie tam zrzucany śnieg z podjazdu. Hosty będą akurat
Eve 22:36, 05 lut 2012

Sebek ma rację

Na śmietnik może jakiś bluszcz z wiciokrzewem japońskim, on przy łagodnych zimach nie zrzuca liści i na dodatek pięknie pachnie Mój do tej pory ma liście.

Przepraszam, wrzuciłam zdjęcie z mojego ogrodu, usunę jak pooglądasz

Przed thujami przydałoby się coś rozjaśniającego rabatę, na lato begonie albo niecierpki w dużych ilościach i jednym kolorze? Nie wiem ile masz tam słońca? Niecierpki są śliczne ale potrzebują wody dużo, przydałoby się kropelkowe nawadniane, albo codziennie solidne podlewanie.
malgocha1960 23:25, 05 lut 2012

Asiu,czy przy zurawkach ta obwódka jest z trzmieliny?